Vauva 24.04.2015 Päivitetty 29.05.2023

Katso suosituimmat ja oudoimmat nimet – Nämäkin erikoiset nimet menivät läpi

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Kristiina Kurronen/Otavamedia
2 kommenttia

Vuonna 2014 syntyneiden suomenkielisten lasten suosituimmat etunimet olivat Sofia ja Elias. Sofia-nimen sai viime vuonna 380 tyttöä ja Elias annettiin nimeksi 438 pojalle.

Tyttöjen kymmenen suosituinta nimeä olivat:

  1.  Sofia
  2. Aino
  3. Aada
  4. Ella
  5. Emma
  6. Helmi
  7. Venla
  8. Emilia
  9. Enni
  10. Amanda

Poikien kymmenen suosituinta nimeä olivat:

  1. Elias
  2. Leo
  3. Onni
  4. Eino
  5. Oliver
  6. Niilo
  7. Leevi
  8. Väinö
  9. Eetu
  10. Aleksi

Listalla on paljon nimiä, jotka olivat runsaassa käytössä viimeksi sata vuotta sitten. Vanhemmat eivät halua antaa lap­silleen oman ikäistensä nimiä eivätkä omien vanhempiensa ikäluokan nimiä.

– Sata vuotta vanhat nimet tuntuvat nyt tuo­reilta, koska ne eivät ole olleet käytössä vähään aikaan. Oman ja vanhempien ikäluokan nimet ovat meille liian tuttuja, sanoo Minna Saarel­ma-Paukkala, nimistöntutkija ja Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja.

Lue myös: Tässä vuoden 2015 suosituimmat nimet
Keskustele: Mikä nimeksi vauvalle?

Kansainväliset nimet ovat suosiossa

Listalta näkyy myös kansainvälisiä nimiä. Perheet asuvat entistä enemmän ulkomailla. Myös maahanmuuttajien ja kahden kulttuurin perheiden myötä kansainvälisten nimien suosio on kasvanut.

– Esimerkiksi Oliver ja Olivia ovat eurokelpoi­sia nimiä. Niistä tietää heti, onko kyseessä tyttö vai poika. Eri Euroopan maissa ovat yllättävän samanlaiset nimet suosiossa, kuten Emma, So­fia, Lukas ja Nikolas, kertoo Minna Saarel­ma-Paukkala.

Lue myös: Annoitko tietämättäsi lapselle kuninkaallisen nimen?
Keskustele: Mitä kansainvälisiä nimiä on, jotka sopii myös suomalaiselle

Ainutlaatuinen nimi kerää huomiota

Kolmas suosittu tapa on antaa lapselle ainut­laatuinen nimi. Tämä käytäntö on yleistynyt 2000-luvulla todella nopeasti. Vanhemmat haluavat itse keksityllä nimellä korostaa lapsen yksilöllisyyttä.

– Vanhemmat ajattelevat, että nimellä on eri­tyinen merkitys. Erikoisen nimen avulla lapsi erottuu joukosta. Nimi on vanhempien luovuuden ilmenty­mä. Vanhemmat antavat mielestään parhaan mahdollisen nimen, vaikka muut hämmästelisivätkin sitä, Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

Jopa viisi prosenttia lasten nimistä on sellaisia, ettei kenelläkään muulla samana vuonna syntyneellä ole samaa nimeä. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi

  • Ninnuida
  • Unnaluuna
  • Puromatti
  • Mahla
  • Repo
  • Oodi
  • Tahko

Nimien määrä on lisääntynyt huomatta­vasti. Kun 1980-luvulla oli käytössä noin 34 000 etunimeä, nyt niitä on jo yli 50 000. Kun nimien määrä on kasvanut, yksittäinen nimi ei saa enää jättimäistä suosiota. Vielä 1960-lu­vulla Mika-nimen sai yli seitsemän prosenttia ikäluokasta vuodessa. Vaikka Elias oli viime vuonna suosituin pojan nimi, se annettiin vain 1,5 prosentille ikäluokasta.

Lue lisää: Näin järjestät nimenantojuhlan
Keskustele:
Pitkä etunimi lapselle?
Tytölle etunimi?
Pojalle erikoinen nimi?

Lue myös

Kommentit (2)

Ihan kaunis nimi tuo puromatti. Ja selkeä kirjoitusasu ja suomalaisen kuuloinen nimi. Eikä nimi miestä pahenna jne..

Ei voi olla, Puromatti.. Otan osaa. Miten voi tuollainenkin mennä läpi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X