Lapsen kehitys 03.09.2015 Päivitetty 10.08.2021

Miten saada lapsi nukahtamaan itsekseen? Asiantuntija neuvoo

Teksti
Essi Juvakka
Kuvat
Bulls Press

Mikä neuvoksi, jos taaperon nukuttamisesta on tullut jokailtainen taistelu? Lue psykologi, perhe- ja pariterapeutti Essi Juvakan vinkit, miten saat lapsen nukahtamaan itsekseen omaan sänkyynsä.

”En jaksa enää kaksivuotiaan lapseni jokailtaista nukuttamisrumbaa. Aluksi menen lapsen viereen lukemaan kirjaa. Kun olen lukenut sadun, poika hiipii sängystä pois, koska luulee minun nukkuvan. Menen ovelle vartioon, lapsi alkaa huutaa suoraa huutoa, kannan hänet sänkyyn. Puolen tunnin huudon jälkeen hellyn ja menen viereen, ja taas kaikki alkaa alusta. Miten saada lapsi nukahtamaan 15–30 minuutissa ja itsekseen?”

Essi Juvakka neuvoo: Moni pieni lapsi haluaisi nukkua vieressä tai jopa kainalossa, jos saisi valita. Nukahtaminen on aina erokokemus vanhemmista ja iso asia pienelle ihmiselle.

Jokainen lapsi on erilainen, ja sinunkin on syytä hyväksyä se, että lapsesi ei ehkä tule koskaan olemaan helppo nukkuja. Jotkut lapset eivät ikinä nukahda vain sänkyynsä jättämällä, joten lapsellesi ei todennäköisesti tule kovinkaan helposti käymään toivomasi järjestely.

Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi hänen nukahtamisvaikeuksistaan. Miten hän nukahti pienenä vauvana? Yleensä vaikeasti nukahtavat ja ehkä vähäuniset vauvat nukkuvat huonommin myös isompina lapsina.

Lue myös Essin vinkit, miten saat lapsen tottelemaan.

Vuorotelkaa nukutusvuoroissa

Olette kokeilleet jo monia konsteja. Tässä tulee vielä muutama uusi ehdotus: koska isän kanssa nukutus on helpompaa, voisitte vuorotella nukutusvuoroissa. Voisitte lukea vaikka omia juttujanne lapsen huoneessa, kunnes uni tulee.

Tekounia lapsen vierellä olette jo kokeilleetkin, myös nukkumiskilpailu voisi toimia. Äiti tai isä lupaa sitten kertoa tuloksen aamulla. Kaksivuotias lähtee tällaiseen kisaan yleensä mielellään mukaan voittamaan. Kannattaa kenties hankkia pieni yövalo huoneeseen.

Jotkut ovat palanneet hiippailevan lapsen kanssa hetkeksi pinnasänkyyn, jotta karkaaminen ei onnistu yhtä helposti. Usein myös selästä tai pepusta taputtelu tai hiljainen hyräily rauhoittavat lasta keskittymään unen saantiin.

Myös iltarutiineihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Et kerro niistä tarkemmin, mutta varsinkin vaikeasti uneen rauhoittuvilla lapsilla olisi hyvä olla aina samat rutiinit samassa järjestyksessä, sillä se luo turvallisuuden tunnetta: iltapala, -pesu, -pisu, -satu ja sitten unille iltapusun saattelemana. Myös unikaveri tai rätti on usein tärkeä.

Lue, miten hillitset itsesi uhmaikäisen kiukutellessa.

Lapsen unentarve on yksilöllistä

Toiset lapset tarvitsevat vain vähän unta. Jos lapsi nukkuu vain lyhyitä päiväunia, vanhemmat kokevat tilanteen usein rankaksi. Et kuitenkaan kerro yöheräilyistä, joten lapsellenne riittää varmasti se unimäärä, jonka hän nukkuu ilmeisen katkeamatta.

En suosittele jokailtaista huudattamista, sillä lapsi ei itke turhasta. Näin vain unen peikkoketju jatkaa kulkuaan, eikä lapsi ehkä isompanakaan osaa arvostaa unta ihanana ja tärkeänä asiana. Sänky kannattaa pitää paikkana, joka on vain nukkumista varten. Se ei ole leikki- eikä arestipaikka.

Tehkää unesta kiva juttu

Tilanne yleensä helpottuu iän lisääntyessä, ja samalla uniasioista on helpompaa keskustella lapsen kanssa. Nyt nukuttamisesta on tullut teille kaikille peikko, jota melkein pelätään, ja lapsi saattaisi haluta elää kokonaan ilman nukkumista.

Siksi tilanteen muuttuminen olisi tärkeää, jotta unesta tulee taas kiva juttu. Toivon näiden vinkkien antavan teille rauhallisempia iltoja ja vähemmän adrenaliinin täyteiset vanhemmat!

Juttu on julkaistu syyskuun 2015 Kaksplussassa.

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X