Lapsen kehitys 29.09.2015 Päivitetty 07.11.2022

Kumpi on lapselle parempi: päiväkoti vai kotihoito?

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Niclas Mäkelä/Otavamedia
2 kommenttia

Meneekö lapsi pilalle päiväkodissa? Minkä ikäisenä päiväkodin voi aloittaa ilman, että siitä on haittaa lapsen kehitykselle? Miten valmistella lapsi päivähoidon aloitukseen? Kysyimme asiaa kehitysneurologian dosentilta.

Monet vanhemmat ovat sitä mieltä, että päiväkodissa lapset eivät saa riittävästi huomiota ja heidän häiriökäyttäytymisensä lisääntyy. Lapsia tasapäistetään, jolloin lapsen omat vahvuudet eivät pääse esille, väite kuuluu.

Kaikki asiantuntijatkaan eivät suosittele päiväkotia alle kolmevuotiaille.

Kehitysneuropsykologian dosentti ja varhaiskasvatuksen koulutuksen opetuksesta vastaava johtaja Nina Sajaniemi on eri mieltä. Hänen mukaansa koulutettu henkilökunta pitää päiväkodeissa huolen siitä, että kaikilla lapsilla on oma paikka ja että he tulevat nähdyksi sekä yksilöinä että ryhmän jäseninä.

Keskustele: Päiväkoti vai kotihoito?

Minkä ikäisenä päiväkotiin?

Päiväkodin voi aloittaa huoletta jo yksivuotiaana.

– Tutkimuksemme osoittavat, että jo alle kolmevuotiaat iloitsevat vertaissuhteista ja he ovat aktiivisia toimijoita. Ei siis ole mitään syytä ajatella, että lapsi traumatisoituisi, kun pääsee varhaiskasvatukseen, jossa on muita lapsia ja toimintaa, Sajaniemi sanoo.

Sosiaalisten taitojen, stressinhallinnan ja tunnesäätelyn oppiminen ovat  taitoja, joita oppii paremmin päiväkodissa kuin kotona, jossa ollaan enemmän suojassa ja rauhassa.

– Laadukas varhaiskasvatus tasaa tutkimusten mukaan lasten välisiä eroja, ja siitä on hyötyä lapsen tulevaisuuden kannalta. Jos lapsi esimerkiksi tuntuu jäävän sosiaalisissa tilanteissa syrjään omien piirteidensä vuoksi, tämä voidaan korjata jo varhaisessa vaiheessa. Kotona tällaista ei välttämättä huomaa.

Evoluutiossa ihminen on ollut jaetun vanhemmuuden laji. Se tarkoittaa, että on tyypillistä, että myös muut kuin oma emo huolehtii jälkikasvustaan.

– Ihmislajin aamunsarastuksessa henkiin jäivät ne, jotka saivat rakkautta ja huolenpitoa useammalta ihmiseltä. Tämä on virittänyt aivoja sosiaalisesti.

Sajaniemi kuitenkin painottaa, että jos joku viihtyy pitkään kotona, se on totta kai hyväksyttävää. Tosin ryhmässä toimimista ei opi kuin olemalla ryhmässä.

– On olemassa kasvava joukko vanhempia, jotka eivät vie lastaan varhaiskasvatuksen piiriin ennen koulua. Sellaiset lapset saattavat olla koulussa huonommassa asemassa, sillä heille on vierasta esimerkiksi se, että luokassa tehdään tehtäviä myös silloin, kun ei huvittaisi.

Lue myös: Meneekö yksivuotias pilalle päiväkodissa?

Kuinka paljon lasta pitää valmistella päiväkotiin?

Päiväkodin aloittaminen ei silti aina ole lapselle mikään helppo nakki: tiukemmat aikataulut, uudet tilat, oudot lapset ja vieraat opettajat. Pitäisikö lasta valmistella hyvissä ajoin tulevaan?

– Etukäteen ei kannata välttämättä hirveästi puhua ja ennakoida. Lapsi voi muuten kehittää paineita. Hän alkaa ajatella, että mikä hirveä juttu tämä päiväkoti on, kun aikuisetkin jännittävät sitä niin paljon, Sajaniemi sanoo.

Näin kerrot lapselle päivähoidon aloituksesta:

Sajaniemi neuvoo aikuista suhtautumaan päivähoidon aloittamiseen neutraalisti.

  • Juttele lapselle vähän ennen ensimmäistä päivää. Kerro, että lasta varmasti jännittää, mutta päiväkodissa on aikuisia, jotka pitävät hänestä hyvää huolta. Korosta, että lapselle ei tapahdu päivän aikana mitään pahaa, vaikka nyt jännittääkin.
  • Jätä lapsi päivähoitoon rennosti ja ahdistumatta, älä pitkitä erohetkeä. Aikuisen ahdistuminen tarttuu lapseen.
  • Päiväkotipäivän jälkeen kehu lasta sanomalla: ”Ajatella, sinä jaksoit olla hienosti koko päivän täällä, vaikka sinua jännitti.” Lapsi huomaa, että jännistyksestä huolimatta päivän aikana oli kaikkea mukavaa

Lue myös: Näin selviät päiväkodin aloituksesta

Miten löytää hyvä päiväkoti?

Varhaiskasvatus on Suomen päiväkodeissa Sajaniemen mukaan keskimäärin laadukasta. Miten saada selville, kuuluuko oman lapsen päiväkoti hyvien joukkoon?

Hyvän varhaiskasvatuksen huomaa siitä, miten hoitajat kuvailevat lasten päivää.

– On tietenkin tärkeää, mitä ruokaa on syöty ja kuinka pitkään nukuttu. Vielä tärkeämpää on, minkälaista toimintaa siellä on päivän aikana ollut. Kenen kanssa lapsi on leikkinyt, mistä hän on iloinnut ja mitä hän on oppinut.

– Hyvästä varhaiskasvatuksesta kertoo, jos hoitaja raportoi tarkkaan lapsen päivää esimerkiksi, että Maija leikki Siirin kanssa nukeilla, kuunteli satua innokkaasti, osallistui keskusteluun, jossa hänellä oli paljon ajatuksia.

Päiväkodissa hoitajat vaihtuvat välillä kesken vuoden. Onko siitä haittaa lapselle?

– Tietenkin on parempi, jos aikuiset pysyvät. Vaihtuminen ei kuitenkaan ole traumoja aiheuttava katastrofi, jos aikuiset ovat taitavia ja osaavat pitää yhteyden lapsiin, Sajaniemi sanoo.

Lapselle on sen sijaan epämukavaa, jos aikuiset ovat välinpitämättömiä, ärtyisiä tai kiireisiä. Esimerkiksi aamulla päiväkodissa pitäisi olla vastassa aikuinen, joka ottaa äidin lahkeeseen takertuneen lapsen hellästi mukaan toimintaan.

Kommentit (2)

Aivan liian yksioikoinen artikkeli.

Kannattaisi kumminkin ottaa tähän rinnalle Erja Rusasen ja Keltikangasjärvisen pohdintoja ja tietoa alle kolmevuotiaiden tarpeista ja haavottuvaisuudesta. On uskomatonta että pyritään syöttämään vanhemmille näin yksipuolista ja näin hataraa tietoa pienten lasten tarpeista ja sopeutumisesta päiväkoteihin Suomessa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X