Imetys ja vauvan ruoka 11.09.2013 Päivitetty 19.06.2023

Kiinteiden aloittaminen vauvalle: sormiruokaa vai soseita?

Lapsentahtinen sormiruokailu haastaa kiinteiden aloittamisen soseilla.

Teksti
hilkka
Kuvat
SKOY

Virallisten ravitsemussuositusten (vuodelta 2004) mukaan lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa viimeistään kuuden kuukauden iästä ja sen antaminen aloitetaan soseena.

Soseille on kuitenkin olemassa vaihtoehto. Voit antaa vauvasi tutustua ja totutella kiinteisiin ruokiin omin käsin ja omaan tahtiin sen sijaan, että aloitat hänelle soseet lusikalla valitsemanasi päivänä.

Lue: Kiinteiden aloittaminen vauvalle

Uutta ajattelua: ei ollenkaan soseita?

Sormiruokailua on terveydenhoitaja Kirsi Otrosen mukaan neuvoloissa perinteisesti ehdotettu vauvoille, jotka syövät huonosti lusikkaruokaa tai kieltäytyvät siitä.

Uudenlaista ajattelua on, että soseita ei tarvitsisi antaa vauvoille ollenkaan. Sitä, että puolivuotias sormiruokailija ei aluksi tule todennäköisesti nielleeksi paljonkaan kiinteää ruokaa, ei pidetä menetelmässä ongelmana, sillä yksi sen keskeisiä ajatuksia on, että alle yksivuotiaan tärkein energian ja proteiinin sekä vitamiini- ja kivennäisaineiden lähde on maito.

Siinä missä voimassa olevat ravitsemussuositukset kehottavat laajentamaan ruokavaliota hitaasti, jotta mahdolliset allergiat tai ruoan sopimattomuus lapselle voidaan helposti havaita, sormiruokailussa ajatellaan, että mikäli allergioita ei ole syytä epäillä, vauvalle voi heti alusta tarjota tutustuttavaksi ja valittavaksi monenlaisia ruoka-aineita – mieluusti samaa, mitä muut perheenjäsenet syövät.

Se onnistuu helpoiten, kun koko perheen ruokavalio on kunnossa.

Lue: Kalaa ja viljaa jo viisikuiselle

Sormiruokailussa on paljon etuja

Terveydenhoitaja Kirsi Otronen pitää sormiruokailun keskeisinä etuina sitä, että perheen yhdessä syöminen lisääntyy, kun vauva on alusta asti mukana samassa ruokapöydässä.

Koska kasvikset ja hedelmät ovat sormiruokailussa keskeisiä, vauva tottuu niiden syömiseen. Näin niitä on todennäköisemmin runsaasti myös hänen myöhemmässä ruokavaliossaan.

Sormiruokailussa vauvalle annetaan myös mahdollisuus kehittää taitojaan. Menetelmä esimerkiksi olettaa, että vauvaa ei tarvitse opettaa pureskelemaan, vaan hän oppii luonnostaan hallitsemaan pureskeltavia ruokia suun kasvaessa ja kehittyessä.

Kokeile näitä helppoja ensiruokia vauvalle:

  • Höyrytetyt tai kevyesti keitetyt vihreät pavut, minimaissi, sokeriherneet, parsakaalin ja kukkakaalin kukinnot
  • Höyrytetyt, uunissa paahdetut tai pikapaistetut kasvistikut
  • Raa’at kurkkutikut
  • Paksut avokadoviipaleet
  • Lihapalat, aluksi kana
  • Hedelmät tikkuina, veneinä tai kokonaisina
  • Juustotikut, leipätikut, riisikakut

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X