Lapsen kehitys 26.10.2015 Päivitetty 21.11.2022

Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lapsen harrastuksista

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Colourbox

Lapsi tarvitsee myös lepoa päivähoidon ja koulun vastapainoksi. Toisaalta on tärkeää tarjota mahdollisuus kokeilla erilaisia harrastuksia. Mikä on sopiva määrä harrastuksia pienelle lapselle? Asiantuntija vastaa.

Mikä määrä harrastuksia on sopiva lapselle?

Erilaiset lapset kaipaavat erilaisia virikkeitä arkeensa. Osa pienistä lapsista kokee päivähoidon ja koulun kuormittavampana, ja he tarvitsevat ohjelmoimatonta vapaa-aikaa palautumiseen.

Osalla riittää energiaa, jota on hyvä alkaa kanavoida harrastuksiin. Kannattaa siis vain kuulostella omaa lastaan.

Jos lapsi on väsynyt ja ärtyinen eikä leikeille jää tarpeeksi aikaa, kannattaa miettiä, onko harrastuksia liikaa tai onko jokin niistä kuormittava.

Lue lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mielipide, milloin harrastus kannattaa aloittaa!

Miten lapsen harrastus tulisi valita?

Lapsen mielenkiinnon kohteiden mukaan, ei vanhempien toteutumattomien haaveiden vuoksi. Kannattaa myös miettiä, sopiiko harrastus perheen aikatauluihin, kukkarolle ja lapsen luonteelle.

Kuka päättää lapsen harrastuksista?

Vanhempien on hyvä pitää ohjakset käsissään ja määritellä, mitä lapsi jaksaa koulun lisäksi. Kannattaa myös miettiä, paljonko harrastuskuljetuksia vanhemmat voivat tehdä ja mihin perheellä on varaa.

Jotkut harrastukset eivät maksa mitään, toiset voivat olla hyvinkin kalliita.

Miksi lapsi haluaa vaihtaa usein harrastusta?

Tämä riippuu temperamentista: joku lapsi voi olla kokeilun- ja vaihtelunhaluinen. Ehkä harrastuksia voikin silloin vaihdella, mutta lapsen harrastus ei saisi koskaan alkaa kuormittaa perheen arkea.

Lapset voivat pyytää mitä vain, mutta aikuisten asia on pohtia, suostuvatko he siihen.

On kuitenkin hyvä kokeilla erilaisia asioita, eihän muuten löydä omaa juttuaan. Lapsi ei myöskään voi etukäteen tietää, vastaako häntä kiinnostava harrastus hänen mielikuviaan tai sopiiko se muuten hänelle.

Lue myös: Ratkaisuja yleisimpiin kasvatuspulmiin

Mitä tehdä, jos harrastus muuttuu lapselle vastenmieliseksi?

Kannattaa pohtia lapsen kanssa, mistä tämä johtuu. Rasittaako lasta vain siirtymätilanne, harrastukseen lähteminen? Onko harrastusryhmään vaikea päästä sisään tai onko siellä piilokiusaamista, jota aikuiset eivät ole huomanneet? Joutuuko lapsi kokemaan itsensä ulkopuoliseksi harrastusryhmässään?

Lapset eivät useinkaan kerro näistä asioita suoraan vanhemmilleen, koska ne koetaan häpeällisiksi. Asiasta kannattaa keskustella myös harrastuksen ohjaajan kanssa.

Lue myös: Näin autat lasta saamaan ystäviä

Mitä jos lapsen ainoa harrastus on tietokoneella pelaaminen?

Pelailu voi olla mukava ja kehittäväkin harrastus, mutta peliajan rajaaminen saattaa olla tarpeen.

Alakouluiässä olisi hyvä löytää jokin oma liikuntamuoto, joka säilyisi myös murrosiässä. Olisi myös hyvä, jos lapsi löytäisi sen itse.

Liikunnan ei tarvitse aina olla ohjattua, vaan se voi olla arkiliikuntaakin, koulu- ja kauppamatkojen kävelyä. Pihaleikitkin ovat liikuntaa.

Lue myös: Tämän takia lapselle kannattaa lukea

Pitäisikö huolestua, jos lapsella ei ole yhtään harrastusta?

Harrastuksista ei tarvitse ottaa paineita. Olisi tietenkin hyvä, jos lapsi olisi kiinnittynyt noin 10 ikävuoden tienoilla johonkin, mikä häntä kiinnostaa. Se voisi myös suojata yksinäisiltä iltapäivän tunneilta.

Vaikka lapsi ei olisi urheilullinen, kannattaisiko silti viedä häntä urheilemaan?

Liikuntaan kannattaa kannustaa, mutta on kuitenkin helpompaa kiinnittää lapsi johonkin sellaiseen harrastukseen, johon hänellä on taipumuksia tai kiinnostusta. Sen kautta voi myös lähteä monipuolistamaan lapsen erilaisia taitoja.

Harrastusten perusidea olisi kuitenkin tuottaa hyvää mieltä.

Kysymyksiin vastasi auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X