Kasvatus 26.08.2016 Päivitetty 26.06.2023

Tunnista lapsesi oppimistyyli ja autat häntä oppimisessa – 5 vinkkiä

Läksyjen teko ja kokeisiin luku voi olla lapselle iso urakka. Tunnista lapsen oppimistyyli ja opeta hänelle hyvä opiskelutekniikka, jotta koulunkäynnistä tulee lapselle mukavampaa ja helpompaa.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

1. Tunnista lapsen oppimistyyli

Joku oppii parhaiten lukemalla, toinen kuuntelemalla, joku kirjoittamalla tai piirtämällä ja joku tietokoneen avulla.

Lapsen oppimistyylin voi tunnistaa kokeilemalla: Tallentuuko tieto parhaiten muistiin lukemalla koealue itse vai onko tehokkaampaa, että vanhempi lukee kappaleet ääneen ja lapsi keskittyy kuuntelemaan?

Hyötyykö lapsi yhdessä tehtyjen käsitekarttojen piirtämisestä ja muistisääntöjen keksimisestä? Onko ydinasioiden alleviivaamisesta ja tiivistelmien tekemisestä apua?

Lue myös: Mitä lapsen pitäisi osata mennessään kouluun?
Keskustele: Mitä eskarilaisen pitää oikein osata?

2. Pidä kiinni rutiineista

Kokeisiin luku on kova urakka, jos jokapäiväiset läksyrutiinit ovat rempallaan. Opeta lapselle, että läksyjä ei kannata tehdä hutaisemalla, sillä se kostautuu kokeisiin luvussa.

Kun läksyt on luettu ajatuksella, kokeisiin valmistautuminen on huomattavasti helpompaa.

Lue myös: Lukemaan oppiminen
Keskustele: Lapset, joilla on laaja-alainen oppimisvaikeus

3. Auta keskittymään

Tee kokeisiin valmistautumisesta yhteinen juttu. Luo rauhallinen ilmapiiri. Varaa oppikirjan vierelle välipalaa. Pilkkokaa koealue osiin ja pitäkää taukoa, kun osatavoite on saavutettu.

Älä räyhää, jos lapsi väsyy, jää jumiin eikä opi. Jos lapsi hermostuu, pitäkää taukoa. Oppi ei mene perille väsyneenä ja pahalla mielellä.

Lue myös: Nämä pöytätavat lapsen pitäisi osata
Keskustele: Vilkas lapsi, apuja kaivataan

4. Opeta näkemään kokonaisuus

Pyydä lasta lukemaan opiskeltava kappale tai lue se hänelle ääneen. Kehota lasta näkemään silmissään se, mitä hän lukee tai kuulee. Esitä kysymyksiä ja tarkista, onko ydinasiat ymmärretty. Jos lapsi ei ole ymmärtänyt, lukekaa epäselvät kohdat uudelleen.

Selitä asia mahdollisimman yksinkertaisesti. Pyydä lasta kertomaan omin sanoin, mitä hän muistaa. Tärkeintä on, että lapsi oppii näkemään kokonaisuuksia ja säännönmukaisia yhteyksiä. Tavoitteena on taito muodostaa opittavasta asiasta pieni tarina tai sääntölause.

Lue myös: Lapsen oppimisvaikeudet
Keskustele: Pitääkö ennen koulua osata tavuja yms?

5. Anna palautetta

Myönteiset tunteet ja hyvä palaute tekevät oppimisesta helpompaa. Aivot rekisteröivät oppimistilanteen tunnesävyn ja merkityksen automaattisesti. Niissä käynnistyy ”lähesty” tai ”pakene” -tarkkaavaisuusprosessi.

Jos kielteiset tunteet heräävät, käynnistyy pakenemisreaktio. Tarkkaavaisuus ei suuntaudu oppimiseen vaan tilanteesta pakenemiseen: oppiminen tyrehtyy ja stressi lisääntyy.

Lue myös: Onko lapsella ADHD? Näistä merkeistä tunnistat sen
Keskustele: Adhd ja koulu

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X