Lapsen terveys 20.03.2015 Päivitetty 29.08.2022

Hurjana jylläävä enterorokko voi nostaa rakkuloita suuhun ja irrottaa kynnet – näin tunnistat ja hoidat infektion

Erityisesti syksyisin rajusti leviävä enterorokko näkyy usein rakkuloina ja näppylöinä suussa, käsissä ja jaloissa. Lapsella tauti on yleensä lievä, mutta aikuisen se saattaa kaataa pitkäksikin aikaa sängyn pohjalle.

Teksti
Kaisa Uusitalo
Kuvat
Colourbox

Jyllääkö enterorokko jo lähipiirissäsi? Tautia esiintyy yleensä keväisin ja erityisen paljon syksyllä, kun kesälomien päätyttyä keskenään lähikontaktissa peuhaavat lapset vaihtavat toistensa kanssa bakteereja ja viruksia.

Enterovirus on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se on herkästi tarttuva ja voi kaataa myös aikuisen sängyn pohjalle pitkäksi aikaa.

Lue myös: Lasten rokkotaudit oireilevat eri tavoin – näin erotat ne toisistaan ja tiedät milloin kääntyä lääkärin puoleen

Enterorokon oireet: Tauti on usein aikuisella lasta rajumpi

Enterorokko oireilee useimmiten suussa ja sormissa ja siksi sitä onkin kutsuttu suu- ja sorkkataudiksi.

Taudin alkuoireet muistuttavat usein tavallista flunssaa. Tyypillisesti enterorokon ensioireita voivat olla kurkkukipu, kuume, vatsaoireet ja voimattomuus. Etenkin taudin alkuvaiheessa enterorokko saattaa olla vaikeaa erottaa vesirokosta.

Noin parin vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta tauti saattaa näkyä rakkuloina ja näppylöinä erityisesti suussa, käsissä ja jaloissa.

Joskus rakkuloita voi ilmaantua myös muualle kehoon, kuten jalkapohjiin ja pakaroihin. Kaikille rakkuloita ei tule lainkaan.

Enterorokon erottaa vesirokosta siitä, että se ei aiheuta lapselle yleensä kutinaa, ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin. Aikuisella rakkulat voivat toisaalta kutista kovastikin. Paranemisvaiheessa iho saattaa hilseillä.

Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Kuumeen lisäksi voi ilmetä myös vatsavaivoja ja nielukipua. Syöminen voi olla hankalaa suun aristuksen vuoksi.

Harvinaisina oireina voi esiintyä voimakasta päänsärkyä ja niskajäykkyyttä.

Nämä voivat olla merkkejä aivokalvontulehduksesta, ja vaativat aina sairaalatutkimuksen. Enterorokkoon liittyvä aivokalvontulehdus on yleensä vaaraton.

Enterorokon oireet:

  • rakkulat suussa, kämmenissä ja jaloissa
  • kuume
  • kurkkukipu
  • flunssainen olo
  • yleinen voimattomuus
  • vatsaoireet
  • päänsärky

On hyvä muistaa, että oireet eivät ole kaikilla samat. Enterorokon taudinkuva on hyvin vaihteleva: toisella se voi olla lieväoireinen tai oireeton tai muistuttaa vain tavallista flunssaa, kun taas toisella kova kuume ja kurkkukipu saavat olon erittäin kurjaksi.

Joskus taudin jalkoihin aiheuttamat rakkulat tekevät kävelystä lähes mahdotonta. Melko harvinainen oire ovat myös rakkulamuodostelmien takia irtoavat kynnet sairastamisen jälkeen.

Enterorokon itämisaika voi olla jopa 10 päivää

Enterorokkovirus tarttuu yskänpärskeiden ja ulosteiden mukana. Käsien pesu onkin erityisen tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä.

Itämisaika on kolmesta päivästä 10 päivään. Ensimmäiset oireet ilmenevät yleensä suussa.

Enterorokolle ei kehity pitkäaikaista vastustuskykyä, sillä enterovirukset vaihtelevat. Niinpä enterorokon voi sairastaa useammin kuin kerran.

Keskusteluissa: Miten aikuisen enterorokko oireilee?

Enterokko ja sen hoito

Enterorokkoon ei ole parantavia lääkkeitä tai infektion tarttumista estäviä rokotuksia.

Tulehduskipulääkkeistä ja parasetamolista on apua kuumeen, päänsäryn ja esimerkiksi jalkapohjien rakkuloiden aiheuttamaan kipuun.

Suun ja kurkun oireita voi lievittää syömällä nestemäistä ravintoa, kuten jugurttia, mehukeittoa ja jäätelöä.

Enterorokko on yleensä vaaraton tauti, joka kestää korkeintaan viikon eikä aiheuta jälkitauteja.

Koska tauti tarttuu jo ennen oireiden alkua, ei sairaan lapsen eristämisestä ole hyötyä tartuntojen estämisessä. Takaisin päiväkotiin, kouluun tai töihin voi mennä voinnin mukaan, kun kuume ja muut oireet ovat helpottaneet.

Milloin lääkäriin?

Enterovirusinfektio on useimmiten lievä ja paranee itsestään. Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli yleisvointi huononee, korkea kuume jatkuu useita päiviä tai tautiin liittyy kovaa päänsärkyä ja niskajäykkyyttä.

Lue myös: Näin hoidat yleisimmät lastentaudit

Lähteet: Potilaan Lääkärilehti ja Terveyskirjasto

Päivitetty 29.8.2022. Lisätty tietoa taudin oireista ja hoidosta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X