Lapsen terveys 12.09.2013 Päivitetty 15.06.2021

Näin pidät lapsesi hampaat kunnossa

7 vinkkiä lapsen terveisiin hampaisiin

Teksti
Mikko Virta
Kuvat
iStockphoto

Vaikka hammasterveyden kulmakivet ovat olleet jo vuosia tiedossa, tulee nykyään terveydenhoitoon aiempaa enemmän lapsia, joiden hampaat ovat todella huonossa kunnossa.

– Ääripäät tulevat esille. Joko ei ole reikiä ollenkaan tai sitten niitä on todella paljon, erikoistuva hammaslääkäri Tapio Nurmi kertoo.

Seuraavat seitsemän asiaa on jokaisen vanhemmat hyvä pitää mielessä, jotta lapsen hampaat säilyvät terveinä:

1. Ei sylkikontaktia. Karies eli hammasmätä on infektiosairaus, joka tarttuu vanhemmalta lapsella samaan tapaan kuin kausi-influenssa. Se tarttuu lapselle sylkikontaktissa, joten mitään omassa suussa käynyttä ei saa lapsen suuhun antaa. Ei siis nuolla tuttia eikä anneta lapselle aikuisen käyttämää lusikkaa.

2. Vältä napostelua. Hampaat kestävät vain 5–6 happohyökkäystä päivässä, joten napostelut kannattaa jättää pois.

3. Juo vettä janoon. Vesi on hampaiden kannalta paras janojuoma, koska se ei aiheuta happohyökkäystä.

4. Vältä sokeria. Liiallista sokerin syöntiä pitää välttää, koska sokeri ei tee hyvää hampaille. Alle kaksivuotiaalle ei kannata opettaa makeankäyttöä ollenkaan. Vanhemman lapsen makeanhimoa voi hillitä vaikkapa karkkipäivällä kerran viikossa, niin hampaat saavat muun viikon olla rauhassa.

5. Tutista eroon ajoissa. Tutista olisi hyvä päästä eroon ennen kuin lapsi on 2-vuotias, koska se ohjaa puhkeavia hampaita väärään suuntaan ja lisää korvatulehdusriskiä.

6. Käytä ksylitolia. Ksylitolia kannattaa käyttää päivittäin varsinkin aterioiden ja välipalojen jälkeen, koska se ehkäisee reikiintymistä. Ksylitoli suojelee hampaiden lisäksi myös korvia. Täysksylitolia säännöllisesti nauttivilla lapsilla on merkittävästi muita vähemmän korvatulehduksia.

7. Harjaa hampaat. Vaikka asia kuulostaa itsestään selvältä, ei se sitä kaikille ole. Hammasklinikoilla törmätään nykyään vanhempiin, jotka luulevat, ettei lapsen maitohampaita tarvitse harjata ollenkaan. Todellisuudessa hampaat kannattaa harjata aamuin illoin fluorihammastahnalla

Jos terveelliset tottumukset ovat vanhemmilla jo hanskassa, kannattaa valistus ulottaa myös isovanhempiin. Karies ja huonot tavat kun tarttuvat lapselle yhtä helposti niin mummulta kuin äidiltäkin.

Lähteet: Ylihammaslääkäri Irma Arpalahti, erikoistuva hammaslääkäri Tapio Nurmi ja Valion hammasterveysinfo

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X