Vauvan kehitys 05.04.2024

Yhdeksänkuinen vauva ponnistelee kohti pystyasentoa – tuettuna ensiaskeleet ovat jo mahdollisia

Yhdeksän kuukauden ikäisellä vauvalla on mielessään vain yksi suunta: ylöspäin!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vauvavuoden viimeinen neljännes on alkamassa, ja se voi herättää vanhemmassa sekä ylpeyttä että haikeutta. Yhtäältä on upeaa seurata lapsen kehitystä, toisaalta vauvan kasvaminen muistuttaa vauva-ajan lyhyydestä.

Yhdeksänkuinen lapsi on jo selvästi isompi ja taitavampi kuin tuhiseva vastasyntynyt, mutta edelleen pieni ja vauvamainen. Ikävaihetta kuvaamaan on keksitty oma sanakin, vaapero, joka tarkoittaa vauvan ja taaperon välimuotoa.

Vauvojen yksilölliset erot ovat yhdeksän kuukauden iässä suuria. Vanhemman ei kannata huolestua, jos jokin tässä artikkelissa mainittu virstanpylväs on vielä saavuttamatta. Ammattilaiset neuvolassa pitävät huolen siitä, että mahdolliset viiveet huomataan ja niihin voidaan tarvittaessa reagoida.

9 kk vauvan motorinen kehitys – Kohti korkeuksia

Kun vauva on 9 kk, hän alkaa ponnistella kohti pystyasentoa. Yleensä yhdeksän kuukauden ikäinen osaa nousta polviseisontaan tukea vasten. Hän osaa myös nousta istumaan makuulta, joskaan ei vielä suoraan vaan kyljelleen kierähtämisen tai konttausasennon kautta.

Jos vauva on jo oppinut, miten noustaan seisomaan, hän alkaa harjoitella laskeutumista hallitusti takaisin maahan. Vauvan jalkapohjat alkavat olla oikeanlaisessa asennossa pystyyn pääsyä ajatellen. Kun jalat ovat tukevasti maassa, lapsi rakastaa pomppimista ja hytkymistä. Liikehtimällä hän testailee jalkojensa kestävyyttä.

Yhdeksänkuinen vauva saattaa päästä jopa vaappumaan jaloillaan eteenpäin, kunhan hän saa kävelyyn tukea. Vauva voi ottaa ensimmäisiä haparoivia askeleitaan, kun joku pitelee häntä käsistä tai jos hän saa työntää lelukärryjä astelemisen tukena.

Yhdeksän kuukauden iässä vauva osaa tarttua lusikkaan ja kupin korvaan, joten syöminen alkaa sujua entistä itsenäisemmin. Sotkua on kuitenkin edelleen luvassa, sillä hienomotoriikka ei ole vielä hioutunut huippuunsa. Lapsesta on myös hauskaa kokeilla, mitä tapahtuu, kun syöttötuolin korkeudelta pudottelee asioita maahan!

Toinen uusi taito on pinsettiote, jolla lapsi alkaa poimia pieniä esineitä tai vaikkapa leivänmurusia peukalon ja etusormensa väliin. Vanhempi saa olla tarkkana, ettei suuhun päädy mitään sopimatonta.

Vauvan kielellinen kehitys – Sanat alkavat hahmottua

Vauvan kielellinen kehitys alkaa jo kohdussa, koska siellä hän oppii tunnistamaan läheistensä ääniä. Heti syntymän jälkeen vauva alkaa opetella erilaisia viestimisen keinoja, joista sanat ja puhuminen kehittyvät itkemisen, äännähtelyn ja elehtimisen vanavedessä.

Monet vauvat alkavat ymmärtää ensimmäisiä sanoja noin yhdeksän kuukauden iässä. Lapsen omaa ensimmäistä sanaa saadaan yleensä odottaa noin yhden ikävuoden paikkeille.

Jo ennen vauvan ensimmäistä sanaa hänen jokeltelustaan voi tunnistaa äidinkielelle tyypillisiä painotuksia ja äänteitä. Jokelteluun kannustaminen on tärkeää kielen ja puhumisen oppimisen kannalta. Vanhemman kannattaa reagoida vauvan äänteisiin ja täydentää niitä. Esimerkiksi jos vauva osoittaa tuttia ja sanoo samalla ”u”, vanhempi voi täydentää toteamalla ”tutti”.

Noin 7–9 kk ikäinen vauva viestii muutenkin tarkoituksenmukaisemmin kuin aiemmin: hän ojentaa käsivarsiaan päästäkseen syliin tai osoittaa esineitä, jotka mielii haltuunsa tai joista on sillä hetkellä puhe.

Vaikka sanojen ymmärtäminen alkaa hiljalleen luonnistua, lapsen kieltämisessä pelkästään sanan ”ei” lausuminen ei useimmiten vielä riitä. Jos vauva on hakeutunut vaarallisiin puuhiin, vanhemman on syytä keskeyttää touhu nappaamalla lapsi syliinsä ja johdattaa hänet turvallisempien aktiviteettien pariin.

Oikeus varhaiskasvatukseen alkaa – Ajoituksesta päättävät vanhemmat

Vanhempi tai lapsen muu huoltaja päättää siitä, osallistuuko lapsi varhaiskasvatukseen ja milloin mahdollinen päiväkotitaival alkaa. Lain turvaama oikeus varhaiskasvatukseen alkaa sen kalenterikuukauden alussa, jona lapsi täyttää yhdeksän kuukautta.

Lapselle taataan pääsy samaan hoitopaikkaan, vaikka hän viettäisi välillä vanhemman kanssa vanhempainvapaata. Ehtona kuitenkin on, että poissaolo varhaiskasvatuksesta kestää enintään 12 viikkoa ja että poissaolo on ennalta ilmoitettu.

Päivähoidon aloittaminen voi koetella lasta, jos se tapahtuu vierastamisvaiheen ollessa voimakkaimmillaan. Yhdeksän kuukauden iässä on tyypillistä, että vauva kärsii eroahdistuksesta ja vierastaa muita aikuisia kuin vanhempiaan.

Onneksi vierastaminen on ohimenevä vaihe, joka kuuluu vauvan normaaliin kehitykseen. Tärkeintä on, että vauva saa vierastus- ja eroahdistusiässä erityisen paljon hellyyttä ja läheisyyttä.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Leikkiminen monipuolistuu

Kun vauva on 9 kk, hän on useimmiten kiinnostunut muista lapsista. Hän tarkkailee lapsia uteliaana ja saattaa äityä tutkimaan heitä joskus kovakouraisestikin.

Sosiaalinen kanssakäyminen saa muitakin uusia sävyjä. Yhdeksänkuinen alkaa nauttia yhä monipuolisemmista leikeistä vanhemman ja muiden läheisten kanssa. Taattuja hittejä ovat kurkisteluleikki, taputusleikki ja sormilorut.

Monimutkaisempiin leikkeihin kannustavat vauvan uudet, hienot taidot. Yhdeksän kuukauden iässä lapselle on kehittynyt kyky muodostaa muistikuvia tutuista ihmisistä ja esineistä. Toisin sanoen vauva alkaa ymmärtää, että asiat ovat olemassa, vaikka ne katoaisivat hetkeksi näkyvistä. Lapsen nähden voi piilottaa esimerkiksi lelun sohvatyynyn taakse, minkä jälkeen vauva ymmärtää etsiä sitä sieltä. Juju jaksaa naurattaa häntä pitkään!

Lähteet: MLL ja Suomalainen vauvakirja (Otava).

Lue myös: Vauvan kehitys: Näin vauva muuttuu ensimmäisen ikävuotensa aikana

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X