Työ ja raha 03.09.2019 Päivitetty 29.01.2021

Alanvaihto äitiyslomalla – Maria Friström jätti asiakkuustyön ja poraa nyt reikiä asuntoihin

Maria löysi työn, jota voi tehdä samalla kun viettää aikaa lastensa kanssa. ”Jos minä pystyn, sinäkin pystyt”, hän kannustaa alanvaihdosta haaveilevia tuoreita äitejä.

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
Maria Friström / Instagram

Maria Friström, 38, oli ollut äiti vasta viisi kuukautta, kun palasi töihin ja poikavauva meni hoitoon. Kalifornian Piilaaksossa se oli normaalia – oikeastaan Maria oli ollut kotona yllättävän pitkään.

– On yleistä, että äidit palaavat töihin vauvan ollessa kolmen kuukauden ikäinen, muissa osavaltioissa vielä aiemmin, Maria kertoo.

– Vauvan hoitoon laittaminen oli kova pala. Onko mitään järkeä käydä töissä, jotta pystyn maksamaan hoitajalle, että tämä huolehtii lapsestani?

Ennen esikoisen syntymää Maria oli pelännyt lapsen mukana tuomaa muutosta.

– Sain lapsen vasta 35-vuotiaana ja olin satsannut tosi paljon uraan, omaan tekemiseen ja matkustamiseen. Kun lapsi tuli, aloin miettiä enemmän sitä, mikä on elämässä tärkeää ja missä itse olen hyvä.

Äitiys pakotti hänet pohtimaan elämän merkityksellisyyttä. Elämän tarkoitus ei voinut olla se, että tekee töitä maksaakseen toiselle lapsensa kasvattamisesta.

Horisontissa taloudellinen vapaus

Työ Piilaaksossa asiakkuusjohtajana viestinnän parissa vaihtui kotiäitiyteen, kun perhe muutti Suomeen. Esikoinen oli 8-kuinen, ja Maria uudestaan raskaana. Hän alkoi pohtia, mikä voisi olla sellaista tekemistä, jossa yhdistyisi kolme asiaa: merkityksellinen työnteko, omat vahvuudet ja lasten kanssa yhdessäolo.

”Esikoinen oli huono nukkuja, mutta vaunulenkeillä opiskelin äänikirjoista.”

Maria ei tiennyt olevansa hyvä asuntosijoittamisessa tai remontoimisessa. Yrittäjyys sen sijaan oli aina houkutellut häntä.

– Halusin rakentaa jotakin omaa ja päättää omista tekemisistäni vapaasti.

View this post on Instagram

Can you spot the stealth baby? 😅

A post shared by Maria Friström (@marialovesrealestate) on

Mielessä kyti ajatus taloudellisesta riippumattomuudesta, joka mahdollistaisi perheen kanssa yhdessäolon. Maria päätti lähteä tavoittelemaan sitä asuntosijoittamisella. Kipinä oli syttynyt jo Amerikassa, kun kollega oli saanut Marian innostumaan ja ostamaan ensimmäisen sijoitusasuntonsa. Kotiäitinä olleessaan hän alkoi vimmatusti opiskella aihetta.

– Esikoinen oli huono nukkuja, mutta vaunulenkeillä oli aikaa kuunnella inspiroivia äänikirjoja.

Yhdestä kirjasta Marialle jäi mieleen ajatus: ”Mieti elämääsi; mikä on asia minkä haluat muuttaa ja mitä olet valmis tekemään sen eteen.”

Asuntosijoittamista rakkaudella

Alusta saakka Marialle oli selvää, että hän halusi löytää asuntosijoittajien paljoudessa nichen, jotakin mitä muut eivät täällä Suomessa tee.

– Tein Piilaaksossa töitä Applen ja muiden isojen brändien kanssa. Opin brändin tärkeyden.

Sellaista Maria on rakentanut tarjotessaan yksilöllisesti suunniteltuja asuntoja.

– En ehkä kaikessa pysty kilpailemaan isoimpien asuntosijoittajien kanssa, mutta tuon alalle erilaista rakkautta.

Maria Friström suunnittelee itse kaikki kodit omanlaisikseen. Hän ostaa huonokuntoisia asuntoja, jotka hän remontoi. Hän panostaa laadukkaisiin materiaaleihin, ja sen on mahdollistanut yhteistyö hänen arvostamiensa yritysten kanssa. Asuntojen stailausta varten Maria tekee löydöt kirpputoreilta ja alekoreista, ja tuunaa huonekaluja itse.

”Yksin en vielä pystyisi kaikkia vaippoja kustantamaan.”

Kotiäitinä Marian oli vaikea saada sijoitusasunnolle lainaa yksin. Niinpä hän teki tarkat laskelmat exceliin ja esitti budjetin veljelleen ja miehelleen, jotka lähtivät sijoitustoimintaan mukaan. Myös pankki saatiin vakuutetuksi. Sittemmin he ovat perustaneet asuntosijoittamisen ympärille osakeyhtiön.

– Mieheni tuki on ollut tärkeä. Yksin en vielä pystyisi kaikkia vaippoja kustantamaan, Maria kertoo.

– Jos itsellä ei ole rahaa, kannattaa miettiä mitä sen sijaan on, ehkä osaamista tai aikaa. Aikaa voi käyttää siihen, että opiskelee ja hankkii osaamista, Maria kertoo.

Jos itsellä on vaikka uskallusta ja sosiaalisia taitoja, niitä kannattaa käyttää verkostoitumiseen tapahtumissa.

– Yhtäkkiä voitkin tavata jonkun, jolla on rahaa, muttei aikaa tai osaamista. Näin syntyy yhteistyö, Maria vinkkaa.

Halu inspiroida muita äitejä

Neljäkymmentäkaksi yksiötä kymmenessä vuodessa – se oli tavoite, jonka Maria alun perin asetti. Niistä tulisi passiivista tuloa sen verran, mitä hän aiemmassa työssään tienasi. Asuntoja on nyt yhdeksän ja matkan varrella tavoite on muuttunut. Enää asunnot eivät ole määrään sidottuja.

– Haluan tehdä tätä niin kauan ja paljon kuin pystyn. Visio on pysynyt samana, mutta keinot päästä sinne ovat kehittyneet matkan varrella.

Jatkossa Maria Friström aikoo remontoimisen sijaan pistää enemmän aikaa yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, kuten markkinointiin, verkostoitumiseen ja tulevaisuudessa kenties myös työntekijöiden palkkaamiseen.

Yrittäjyys on tuonut Marialle merkityksellisyyden. Hän pystyy auttamaan ihmisiä asumaan ihanissa kodeissa. Erityisesti hänen sydämessään läikähtää, jos hän onnistuu auttamaan toista äitiä.

Maria kokee merkityksellisyyttä myös inspiraation jakamisesta kuvaamalla työpäiviään Instagram-tilillä ja pitämällä Tuplashotti-podcastia yhdessä näyttelijä-yrittäjä Mia Ehrnroothin kanssa. Marian motto on: jos minä pystyn, myös sinä pystyt. Monet pulmatilanteet ovat ratkenneet kysymällä miten.

– Sen sijaan että ajattelisit, ettet pysty, kysy itseltäsi: miten pystyisit?

Lue myös: Miksi alanvaihto houkuttaa monia naisia äitiyslomalla?

Hän myös haluaa näyttää avoimesti asuntosijoittamisen todellisuuden. Aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Remontti viivästyy, kun asunnosta löytyykin asbestia, tai kun tapettien alta paljastuu upea betoniseinä, jonka kunnostamiseen saa kulumaan hikeä ja kyyneleitä.

Yrittäjyys on mahdollistanut Marialle äitiyden ja työn yhdistämisen, juuri sen, mistä hän unelmoi.

– Lapset ovat kulkeneet mukana pankkineuvotteluissa, rautakaupassa, remontoimissani asunnoissa ja tapahtumissa, kaikkialla. Ei se aina helppoa ole, mutta on se sen arvoista, Maria hymyilee.

Lopullinen päämäärä taloudellisesta riippumattomuudesta ei tarkoita sitä, että Maria lopettaisi työnteon.

– Tärkeintä on, että saan tehdä itselleni merkityksellisiä asioita.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X