Raskaus 16.11.2016 Päivitetty 09.06.2021

Pienen raskausvatsan tavoittelu – vaarallinen muoti-ilmiö?

Julkkisten pienet raskausmahat pääsevät otsikoihin ja kiinnittävät huomion somessa. Onko litteän vauvavatsan tavoittelusta tullut uusi, vaarallinen trendi?

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

”Viidennellä kuulla raskaana oleva huippumalli jakoi hurjan bikinikuvan – vatsa lähes litteä!”

”Bloggari Metti Forssell julkaisi uskomattoman litteän raskausvatsakuvan!”

”Fitness-tähti kahdeksannella kuulla raskaana – minimaalisen pieni vatsa!”

Nämä ovat otsikoita Ilta-Sanomissa viimeisen puolen vuoden aikana julkaistuista jutuista.

Kun mediassa hämmästellään julkkisodottajien olemattomia vatsoja, se vaikuttaa muiden raskaana olevien naisten käsitykseen omasta kehostaan ja painostaan. Tämän on huomannut myös Kaksplussalla Miia Metso -blogia pitävä Miia, joka synnytti juuri toisen lapsena.

– Kuuluin raskausaikana useisiin odottajien keskusteluryhmiin. Kun iltapäivälehdet nostivat otsikoihin julkkisodottajien pienet vatsat, näin usein kirjoituksia siitä, kuinka rasvan kertyminen vartaloon ahdistaa odottajia, hän kertoo.

Vertailu on helppoa

Sosiaalinen media on osaltaan voimistanut ulkonäköpaineita. Itseään on entistä helpompi verrata muihin odottajiin, kun kuvia julkkisten pienistä vatsoista näkyy blogeissa, Instagramissa ja Faceboookissa.

– Aiemmin piti käydä ostamassa lehti nähdäkseen julkkisten kuvia. Nyt voit lojua sohvalla ja avata kännykän tai kannettavan, toteaa Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi ja psykoterapeutti Pia Charpentier.

Raskaana olevan naisen kauneusihanne on muuttunut julkkisodottajien myötä. Muutama vuosi sitten mediassa esiteltiin superjulkkisten Victoria Beckhamin, Rachel Zoen ja Miranda Kerrin olemattoman pieniä raskausvatsoja. Ja totta kai synnytyksen jälkeen heistä julkaistiin juttuja, joissa hämmästeltiin, miten nopeasti he olivat taas bikinikunnossa.

Anorektinen asenne?

Yhdysvalloissa on puhuttu mommyrexia-ilmiöstä. Julkkisten esimerkin perässä osa odottajista on alkanut tarkkailla painoaan pakonomaisesti. He aloittavat dieetin ja kovan kuntokuurin, jotta raskausvatsa olisi mahdollisimman pieni. Yhdysvaltalaisiin urheiluliikkeisiin on tullut myyntiin odottajille suunniteltuja treenivaatteita.

Ihanteena ilmiössä on, että raskauskiloja tulisi mahdollisimman vähän ja ne pitää karistaa mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen.

Vaikka mommyrexia ei ole noussut Suomessa samalla tavoin ilmiöksi kuin Yhdysvalloissa, täältäkin löytyy odottajia, jotka tarkkailevat painoaan ja treenaavat lujaa sekä ennen synnytystä että sen jälkeen.

– Pienen vatsan tavoittelu kertoo siitä, että odottajalle hoikkuus on terveyttä tärkeämpää. Tällainen ajattelu on jo merkki jonkinasteisesta anorektisesta asenteesta omaan kehoon. Arvot ja ihanteet ovat tällaisessa tapauksessa mielestäni epäterveellisen myönteisiä laihuutta kohtaan, Pia Charpentier sanoo.

Pienen vauvamahan tavoittelemiseen on törmännyt myös Kaksplussaan Poikien äiti -blogia kirjoittava Jonna-Emilia.

– Olen töissä liikunta-alalla, jossa naisten ulkonäköpaineet näkyvät vahvasti. Itseäni huolestuttaa, kun ulkonäkökeskeiseen ajattelumaailmaan sotketaan myös vauvat. Jos äiti stressaa raskauskiloista, se ei ole vauvallekaan hyväksi, hän sanoo.

Lue myös:
Näin liikut turvallisesti koko raskausajan

Vauvan ravinto tärkeintä

Painonnousu raskausaikana on yksilöllistä. Odottajan ei siis kannata verrata itseään muihin, vaikka se houkuttelisikin.

– Odottajalle on yleensä ylivoimaisen vaikea tehtävä pysyä hoikkana. Vain pieni osa raskaana olevista on luonnostaan hyvin hoikkia. Pieni raskausvatsa on vaarallinen ihanne, sillä etusijalla pitäisi olla, että vauva saa riittävästi ravintoa, Pia Charpentier sanoo.

Suomessa neuvola ei suosittele laihduttamaan tai paastoamaan raskauden aikana, vaikka painonnousua tarkkaillaankin. Odottajalle kertyy keskimäärin 10–15 kiloa raskauden aikana, mutta yhdelle voi tulla vain viisi kiloa, kun toiselle painoa tulee lisää 25 kiloa. Ja kumpikin on ihan normaalia.

Lue myös: Raskauslaskuri – raskaus viikko viikolta

Anna armoa itsellesi

Jos odottaja häpeää raskauskilojaan eikä halua liikkua julkisella paikalla, kysymys ei välttämättä ole vatsan koosta vaan itsetunnosta.

– Jos loukkaava kommentti jää painamaan mieltä, voi miettiä, onko omassa itsetunnossa jokin ongelma. Kun kommentti on osunut itselle arkaan paikkaan, se aktivoi jonkin vanhan haavan, esimerkiksi huonommuuden tai epäonnistumisen kokemuksen, Pia Charpentier sanoo.

– Kannattaa muistaa, että monet loukkaavat kommentit ovat päässeet suusta ajattelematta. Usein ihmiset eivät tarkoita arvostella, vaikka sanat valikoituisivatkin huonosti. Pidä mielessä, että se mitä toinen ihminen sanoo sinusta, ei määrittele millainen tai minkä arvoinen olet, hän jatkaa.

Itselleen pitää myös olla armollinen, vaikka painonnousu ahdistaisikin.

– Odottajalla on lupa antaa itsensä rentoutua. On ainutlaatuista antaa oma keho toisen ihmisen käyttöön. Kun uusi ihminen kasvaa sisälläsi, silloin vatsan koko ja kertyneet kilot ovat toisarvoisia asioita.

Lähes kaikki raskaana olleet naiset tietävät, että odotusaikana saa tottua ulkonäköä koskevaan kommentointiin. Odottajan vatsa on esillä ja siitä tulee helposti puheenaihe. Kaksplussan lukijapaneelikyselyyn osallistuneista äideistä 82 prosenttia oli kuullut kommentteja vatsansa koosta raskausaikana.

– Minulta kysyttiin, että oletko varma, että siellä on vaan yksi. Sitten minua kehotettiin aloittamaan liikunta ja katsomaan tarkemmin, mitä laitan suuhuni, eräs vastaajista kertoo.

Lue myös:
Lukijat kertovat: näin raskausmahaani kommentoitiin
Mitä jos raskausmaha ahdistaa ja inhottaa? Perheterapeutti vastaa

Vatsan arvostelu ahdistaa

Äidit kokivat vatsan koon arvostelun kiusallisena ja jopa ahdistavana.

– Vatsa oli milloin iso ja milloin pieni, se ei ollut koskaan sopiva, yksi kyselyyn osallistuneista äideistä sanoo.

– Tunsin itseni epävarmaksi. Minun olisi kuulunut olla onnellinen vauvastani, mutta jouduin koko ajan selittelemään vastani kokoa, toinen äiti kuvaa.

– Ison raskausvatsan kommentointi on ikävää, koska raskaus ei ole sairaus eikä muutoksiin pysty itse juurikaan vaikuttamaan, kolmas toteaa.

Äidit olivat löytäneet myös keinoja suojautua kommenteilta.

– Ajattelin, että raskauskroppa on raskauskroppa eikä minun peruskroppani, yksi kyselyyn vastanneista äideistä neuvoo.

Yleinen toive äideillä oli, että vauvamahaa kommentoitaisiin muullakin tavoin kuin sen kokoon puuttumalla.

– Olisin toivonut jonkun sanovan, että vatsani on ihana eikä vain jonkin muotoinen.

– Raskaus tekee mielestäni jokaisesta naisesta kauniin, oli vatsa minkä näköinen tahansa, toinen äiti toteaa.

Bloggaajat Miia ja Jonna-Emilia ovat ottaneet kantaa raskausvatsojen arvosteluun blogeissaan.

– Toisten raskausmasujen koko tai kertyneiden kilojen ihmettely ei pitäisi olla uutisotsikkojen aihe, Miia toteaa.

– Kannattaa myös muistaa, että raskausaikana kertyneet kilot eivät ole automaattisesti menolippu ikuiseen rupsahtamiseen, Jonna lisää.

Lue myös:
Raskauden vaiheet: Näin äidin keho ja vauva muuttuvat alkuraskaudessa
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat keskiraskaudessa
Näin äidin keho ja vauva muuttuvat loppuraskaudessa

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 10/16.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X