Raskausviikko 10

Alkion paino: 1 – 2 g
Alkion pituus päästä peppuun (CRL): 23–32 mm

Lapsi

Sisäelimet kehittyvät

Lapsi kasvaa pituutta, ja lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi. Sisäelimet, kuten keuhkot, munuaiset, sukupuolielimet ja mahan ja suoliston elimet, ovat kehittyneet. Nyt ne alkavat myös toimia. Lapsen sydän on melkein valmiiksi kehittynyt ja lyö keskimäärin 177 kertaa minuutissa, eli nopeammin kuin aikaisemmin.

Tällä viikolla lapsen aivoissa voidaan havaita mitattavissa olevia aivokäyriä. Lapsi alkaa liikkua, mutta liikkeet ovat vielä tahdosta riippumattomia, eikä äiti tunne niitä. Tämän viikon aikana lopullinen munuaispari kehittyy.

Nyt voi myös erottaa lapsen olkapäät, kyynärpäät, käsivarret ja kämmenet. Nyt voi myös nähdä pienet sormien ja varpaiden alkeet. Lapsi voi jo nyt erittää pieniä määriä virtsaa lapsiveteen.

Suun sisällä muodostuvat maitohampaiden hammasaiheet. Lapsen sisäkorvat ovat kehittyneet, mutta vielä lapsi ei pysty kuulemaan.

Äiti

Raskauden aikainen väsymys

Pahoinvointi alkaa jo helpottaa. Voit tuntea rankkaa väsymystä, mikä on täysin normaalia. Kehosi työskentelee kovasti raskauden eteen. Siksi on tärkeää, että lepäät, kun kehosi vaatii sitä.

Raskaushormonien hyvät puolet

Raskaushormoneilla on kuitenkin hyviäkin ominaisuuksia. Hormonit tasoittavat ryppyjä, ja lisääntyneen verimäärän myötä ihosi näyttää paremman väriseltä ja täyteläisemmältä kuin aikaisemmin. Monet naiset kokevat, että hiuksetkin saavat lisää elinvoimaa ja kiiltoa. Voit ruveta tuntemaan turvotusta, ja housujen vyötärönauha voi tuntua kireältä. Vatsasi toimii nyt vähän hitaammin, ja saatat kärsiä ummetuksesta tai ilmavaivoista.

Aika valmistautua ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen

Nyt on alka valmistautua ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen, joka tehdään 10 – 13 raskausviikolla. Siinä tutkimuksessa varmistetaan lapsen elossa olo, tarkistetaan sikiöiden lukumäärä ja arvioidaan, miten pitkällä raskaus on. Jos vanhemmat haluavat lapsen kromosomipoikkeavuuksien seulontaa, ultraäänitutkimuksen yhteydessä mitataan lapsen niskaturvotuksen paksuus.

 

Raskausviikot:

Osallistu keskusteluun