Raskausviikko 12

Sikiön paino: 5 – 10 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 41 – 52 mm

Lapsi

Nyt lapsella on silmäluomet, ja silmät pysyvät suljettuina niiden alla. Suljettuina ne ovat raskausviikkoon 27 saakka. Lapsen pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon verrattuna, ja lapsen mittasuhteet muuttuvat ihmisen näköiseksi. Aivot, keuhkot, maksa ja suolisto alkavat toimia. Myös pysyvien hampaiden hammasaiheet ovat nyt kehittymässä, ja lapsi osaa niellä. Lapsen sydän lyö 150 kertaa minuutissa.

Äiti

Kohtusi painaa jo virtsarakkoa, ja tämän takia sinun on ehkä käytävä pissalla entistä useammin. Voit myös tuntea olosi tukalaksi ja turvonneeksi. Tämä johtuu estrogeeni- ja progesteronihormoneista. Ne vaikuttavat siten, että lihakset rentoutuvat.

Myös ruoansulatuskanavan lihakset rentoutuvat, ja tämän takia ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin kuin aiemmin. Lapsen kannalta tämä on hyvä asia, koska nyt on enemmän aikaa ravintoaineiden imeytymiseen äidin verenkiertoon ja sitä kautta lapseen.

Nyt ehkä huomaat, että vanhat housut kiristävät vyötäröltä. Myös rintakehäsi on laajentunut, ja rinnat ovat kasvaneet. Yleensä myös nännit ja nännipihat tummuvat jonkin verran. Rintasi ovat luultavasti vielä arat ja herkkätuntoiset.

Raskausviikot:

Osallistu keskusteluun