Raskausviikko 12

Raskausviikko 12: Sikiön paino ja pituus

Sikiön paino nyt: 5 – 10 g
Sikiön pituus päästä peppuun nyt: (CRL): 41 – 52 mm

Lapsen aivot kehittyvät

Lapsen keho on saanut muotonsa, ja eri osat ovat paikoillaan. Raskausviikolla 12. lapsella on silmäluomet, ja silmät pysyvät suljettuina niiden alla. Suljettuina ne ovat raskausviikkoon 27 saakka. Lapsen pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon verrattuna, ja lapsen mittasuhteet muuttuvat ihmisen näköiseksi. Aivot, keuhkot, maksa sekä  suolisto ja ruoansulatus  alkavat toimia. Myös pysyvien hampaiden hammasaiheet ovat nyt kehittymässä, ja lapsi osaa niellä. Lapsen sydän lyö 150 kertaa minuutissa.

Ultraäänikuvasta voi nähdä jo vauvan kädet, jalat ja profiilin.  Sukupuolielimet ovat kehittyneet, mutta niistä ei välttämättä vielä saa selvää, onko lapsi tyttö vai poika.

Kynnet kasvavat

Sikiön kynnet alkavat kasvaa, ja kasvavat koko raskauden ajan. Siksi vastasyntyneen kynnet saattavat olla pitkät.

Äiti: raskauden oireet tuntuvat

Kohtusi painaa jo virtsarakkoa, ja tämän takia sinun on ehkä käytävä pissalla entistä useammin. Voit myös tuntea olosi tukalaksi ja turvonneeksi. Tämä johtuu estrogeeni- ja progesteronihormoneista. Ne vaikuttavat siten, että lihakset rentoutuvat.

Myös ruoansulatuskanavan lihakset rentoutuvat, ja tämän takia ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin kuin aiemmin. Lapsen kannalta tämä on hyvä asia, koska nyt on enemmän aikaa ravintoaineiden imeytymiseen äidin verenkiertoon ja sitä kautta lapseen.

Verenkierto tehostuu, ja siksi kätesi ja jalkasi saattavat tuntua tavallista lämpimämmiltä.

Nyt ehkä huomaat, että vanhat housut kiristävät vyötäröltä. Myös rintakehäsi on laajentunut, ja rinnat ovat kasvaneet. Yleensä myös nännit ja nännipihat tummuvat jonkin verran. Rintasi ovat luultavasti vielä arat ja herkkätuntoiset.

Uudelleenodottaja voi tuntea pieniä liikkeitä kuplintana jo 12. raskausviikolla.

Keskenmenon riski pienenee

12. raskausviikon jälkeen keskenmenon riski pienenee, sillä yleensä keskenmenot tapahtuvat ennen 12. raskausviikkoa.

 

Raskausviikot:

Keskustelu

  1. I can already tell that's gonna be super helpful.
    - small business insurance cost
  2. Finidng this post. It's just a big piece of luck for me.
    - Estella

Osallistu keskusteluun