Raskausviikko 25

Sikiön paino: 650 g

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm

Koko pituus: 29 cm

 

Lapsi

Luut vahvistuvat

Lapsi kasvaa, ja hänen luunsa vahvistuvat. Kädet ovat täysin kehittyneet, ja sormissa on jo sekä pienet kynnet että sormenjäljet. Lapsi myös koskettelee omaa vartaloaan käsillään.

Silmät ja korvat kehittyvät

Hänen silmänsä ovat täysin kehittyneet, mutta silmäluomet ovat edelleen kiinni. Lapsi kuulee kohdussa paljon ääniä, siellä ei ole hiljaista. Hän voi kuulla puheesi, ruoansulatuksen ääniä, sydämensykkeesi ja hengityksesi.

 

Äiti

Raskauden kolmas kolmannes

On raskausviikko 25. Raskauden kolmas kolmannes on alkanut. Kohdun yläosa on navan yläpuolella. Kun vatsa kasvaa, vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin. Moni alkaa vaistomaisesti nojautua taaksepäin tasapainoa tasatakseen. Tätä kannattaa kuitenkin yrittää välttää, sillä taaksepäin nojautuminen rasittaa selkää.

Selkäkivut, huimaus ja suonenvedot voivat vaivata odottavaa äitiä

Myös hormonien myötä löystyneet nivelsiteet, varsinkin ristiselässä, voivat lisätä alttiutta selkäkipuihin. Ota yhteyttä neuvolaan, jos kärsit vaikeista selkäkivuista. Tukivyö voi auttaa selkäkipuihin.

Voit myös kärsiä väsymyksestä tai huimauksesta. Nyt kun kohtu on kasvanut, se painaa virtsarakkoa enemmän, ja voit tuntea lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta.

Myös suonenvedot ovat tavallisia. Muista juoda tarpeeksi vettä. Jos vedenjuonti ei auta, saatat tarvita lisämagnesiumia.

Osallistu keskusteluun