Synnytys 16.03.2016 Päivitetty 13.03.2020

Kivunlievitys synnytyksessä: Nämä 10 asiaa sinun on hyvä tietää

Synnyttäjälle tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja kivunlievitykseen. Osa puuduttaa, osa rauhoittaa ja jotkut siirtävät kipua muualle. Lue 10 usein kysyttyä kysymystä synnytyksen kivunlievityksestä.

Teksti
Matilda Katajamäki
2 kommenttia

Kivunlievitys synnytyksessä mietityttää usein odottajia. Lue 10 yleisesti kysyttyä kysymystä synnytyksen kivunlievityksestä.

1. Mitkä ovat suosituimmat synnytyskipulääkkeet?

Kivunlievitys synnytyksessä onnistuu monin tavoin. Yli puolet synnyttäjistä haluaa ilokaasua, lähes puolet epiduraalipuudutuksen. Joissain sairaaloissa epiduraalia ei saa kaikkina vuorokaudenaikoina, ja ilokaasu on niissä siksi vielä suositumpi.

Pudendaali- eli häpyhermon johtopuudutus on yleistynyt kivunlievityskeino synnytyksen ponnistusvaiheessa.

Lue myös: Millaista on synnytyskipu?

2. Mitkä ovat suosituimmat pehmeät kivunlievityskeinot?

Suihku ja lämmin kaurapussi ovat suosituimmat kivunlievitystavat. Niitä käyttävät kivunlievitykseen lähes kaikki. Myös ammetta käytetään paljon. Liikkuminen, hieronta ja äänenkäyttö ovat niin ikään tavallisia keinoja helpottaa synnytyskipuja. Aquarakkuloita käyttää noin kymmenesosa synnyttäjistä.

Myös synnytyslaulu on suosittu kivunlivtystapa. Äänenkäyttö auttaa pitämään leuan alueen rentona, mikä auttaa kohdunsuuta avautumaan.

Lue myös: Kivunlievitys: synnytyslaulusta apua synnytyskipuihin

3. Miten spinaali- ja epiduraalipuudutus eroavat toisistaan?

Spinaalipuudutuksen vaikutus alkaa heti, mutta sen kestoaika on lyhyempi kuin epiduraalin. Siksi sitä käytetään uudelleensynnyttäjillä ja ensisynnyttäjillä, joilla on nopea ja raju synnytys. Samalla laitetaan katetri, jonka kautta voidaan laittaa myöhemmin epiduraalipuudutetta, jos synnytys kestääkin pitempään. Epiduraali on siis pitkäaikaisempi kivunlievityskeino.

Lue myös: Kivunlievitys: Spinaalipuudutus synnyttäessä

4. Lääkkeetön kivunlievitys – Mikä on tehokkain tapa lievittää kovaa kipua, jos puudutuksia ei voi saada?

Lämpö, vesi ja ilokaasu ovat tehokkaimpia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Myös mielikuvaharjoittelu tai jokin mantra voi auttaa kestämään kipua ilman kivunlievitystä.

Kerron itse usein synnyttäjille, että synnytys on kuin myrskyinen meri ja jokainen supistus on hyökyaalto, jonka läpi pitää selvitä.

Jotkut pariskunnat ovat laskeneet supistuksen aikana numeroita. Laskeminen vie huomiota pois kivusta ja auttaa hahmottamaan, koska supistus loppuu.

Eräs tamperelainen pariskunta hoki aina supistuksen ajan ”Turkuturkuturkuturku!” Se oli kai pahin kauheus, mitä he tiesivät.

Lue myös: Millaista on synnytyskipu? Synnyttäjät kertovat

5. Kaikki eivät pidä ilokaasusta. Mikä olisi vaihtoehtoinen kivunlievitys?

Lämpö ja vesi ovat silloin parhaita kivunlievityskeinoja synnytyksessä.

Synnyttäjä voi myös ottaa Panadolia gramman, eli kaksi 500 milligramman tablettia. Tämän annamme usein ohjeeksi niille synnyttäjille, jotka ovat synnytyksen alkutunnit kotona.

Lue myös: Hypnosynnytys – omanlainen kivunlievitys synnyttäjälle

6. Urbaanilegendan mukaan aquarakkuloiden teho johtuu siitä, että niiden laittaminen sattuu niin paljon, ettei synnytyskipu enää tunnu. Pitääkö tämä paikkansa?

Se pitää osittain paikkansa. Tiedän omasta kokemuksesta, että niiden laittaminen sattuu ihan hirveästi, mutta kipu kestää tasan kymmenen sekuntia. Sen jälkeen kipeälle alueelle leviää lämmin, hyvä tunne.

Rakkuloiden kipua lievittävä vaikutus perustuu siihen, että räjähdysmäinen kipu käynnistää kehon oman endorfiinituotannon, joka vaimentaa synnytyskipua. Jostain syystä synnytyskipu itse ei käynnistä samaa reaktiota.

Olen itse käyttänyt rakkuloita selkäkipuun ja nuoremmat kätilöt kuukautiskipuihin.

Lue myös: Miesten pahimmat möläytykset synnärillä

7. Miten kätilö tsemppaa synnyttäjiä kestämään kipua?

Olemalla läsnä ja kehumalla, miten hyvin he pärjäävät. Kannustan ja rauhoittelen.

Otan supistukset vastaan ja hengittelen synnyttäjän kanssa. Muistutan, että on tärkeää rentoutua supistusten välillä eikä vain odottaa jännittyneenä seuraavaa kauheutta.

Lue myös: Synnytyskertomus: ilokaasua ja epiduraalia

8. Miksi epiduraalipuudutus kannattaa ottaa vasta tosi tarpeeseen, eikä varmuuden vuoksi heti, kun sen saa?

Puudutus on aina lääketieteellinen toimenpide, jossa on omat riskinsä. Jos se laitetaan hyvin aikaisessa vaiheessa, se voi hidastaa synnytystä ja heikentää supistustoimintaa. Mahdollisuus päätyä imukuppisynnytykseen tai sektioon kasvaa.

Emme tietenkään kiusallamme pihtaa puudutuksia, mutta niitä ei kannata ottaa vain siksi, että ne voi saada.

Lue myös: Kivunlievitys synnytyksessä: Synnytyskivun hoitokeinot

9. Mikä on tukihenkilön merkitys kivun kestämisessä?

Se on ehdottoman tärkeä. Harva nainen haluaa nykyisin synnyttää ilman tukihenkilöä.

On kuitenkin tärkeää, että tukihenkilö ei mene mukaan synnyttäjän kipuun. Sääliminen ja voivottelu ei auta synnyttäjää yhtään.

Antaisin kumppanille ohjeeksi, että älä pelkää kipua, vaikka sen kourissa on läheisin ja rakkain ihminen. Synnytyskipu on luovaa kipua.

Lue myös: Äitien hauskimmat sekoilut synnytyssalissa: ”Hoitaja, lisää huumeita!”

10. Synnytys ja kivunlievitys jännittää – Miten saisin kerättyä positiivista mieltä?

Päätä, että luotat itseesi ja henkilökuntaan. Pärjäämiseen auttaa, kun kuuntelee omaa kehoaan, liikkuu ja hakee oikeita asentoja.

Kivunlievitys auttaa – ole avoin ehdotuksille. Liian tarkkaa suunnitelmaa ei kannata tehdä etukäteen, koska asiat voivat kääntyä päälaelleen. Synnytys on luonnollinen asia, joka etenee omalla painollaan. Siihen kannattaa mennä mukaan.

Vastaajana kätilö Inge-Maj Ekström.

Lue myös: Synnytys vaihe vaiheelta

Lue myös

Kommentit (2)

Kätilö voisi päivittää tietämystään. Mitään tieteellistä näyttöä ei ole siitä että aikainen (tai ylipäätänsä) epiduraalipuudutus hidastaisi synnytystä tai lisäisi imukupin/sektion riskiä

Ihana kätilö kuulostat olevan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X