Vanhemmuus 18.03.2016 Päivitetty 17.06.2021

Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä

Syövätkö ruuhkavuodet mahdollisuutesi liikkua, levätä ja tavata ystäviä? Hurahtavatko iltasi kauppareissuihin ja lasten harrastuksiin? Paljastamme 10 vinkkiä, joilla saat viikkoosi jopa useita tunteja omaa aikaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

1. Selvitä, mihin aikasi kuluu

Ennen kuin alat raivata itsellesi enemmän aikaa, selvitä, mihin aikasi kuluu nyt. Kirjaa ajankäyttösi tarkasti ylös viikon ajalta. Huomioi myös luppohetket, netin vilkuilu ja erilaisiin matkoihin kuluva aika.

Arki voi täyttyä yllättävistä aikasyöpöistä, jotka eivät rentouta tai inspiroi sinua. Jatkuva Facebookin tarkistaminen ja televisiokanavien selaaminen voivat niellä viikosta useita tunteja, jotka voisit käyttää kulttuuriin, liikuntaan ja ystäviesi tapaamiseen.

Keskustele: Kaipaatteko miehen kanssa yhtä paljon omaa aikaa?

2. Älä anna puhelimen syödä aikaasi

Älypuhelimet ovat monen vanhemman aikasyöppöjä. Sosiaalinen media, sähköposti ja työvelvoitteet kulkevat puhelimen mukana, ja sitä tulee vilkuiltua herkästi. Jos selaat puhelintasi päivittäin tavan vuoksi vaikka vain vartin, menetät viikoittain lähes kaksi tuntia, jotka voisit käyttää mukavammin. Kun vietät omaa aikaa, sulje puhelin ja keskity itseesi.

Lue myös: Päästänkö lapsen nettiin? 5 vinkkiä netin käyttöön

Keskustele: Miksi lapsellasi on älypuhelin?

3. Karsi turhat työt hyvällä omallatunnolla

Kun olet selvittänyt, mihin käytät aikaasi, mieti, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Siivoatko monta kertaa viikossa turhankin tunnollisesti? Auttavatko muut perheenjäsenet riittävästi kotona? Jäätkö aina kiltteyttäsi ylitöihin?

Tarkastele tekemisiäsi kriittisesti ja karsi ne työt, harrastukset ja arkiaskareet, jotka ottavat enemmän kuin antavat. Ruuhkavuosien keskellä on mahdotonta olla sekä täydellinen kodinhengetär että uratykki. Mieti, mikä on sinulle tärkeää ja tee muut hommat mukiinmenevästi, älä täydellisesti.

Keskustele: Työnantaja teettää liikaa töitä, pitäisikö irtisanoutua?

4. Valmistele aamutoimet illalla

Rauhallinen aamuhetki, utopiaako? Ei, jos uhraat aamulle muutaman minuutin jo edellisenä iltana. Valitse omat ja lasten vaatteet valmiiksi, lataa kahvinkeitin ja tee voileivät jääkaappiin kelmun alle. Kun valmistelet aamun, ehdit lukea rauhassa lehden tai käydä suihkussa.

Lue myös: Helpota arkeasi: tee nämä asiat aina sunnuntaisin

5. Herää hieman aikaisemmin

Saat nipistettyä aamuista yllättävän paljon omaa aikaa, jos sekä valmistelet ne etukäteen että heräät hieman aikaisemmin. Jos heräät joka päivä puoli tuntia ennen lapsia, saat viikossa 3,5 tuntia itsellesi. Voit käydä pienellä lenkillä tai lukea muutaman sivun kirjaa.

Muista silti, että nukkuminenkin on tärkeää omaa aikaa. Älä pakota itseäsi heräämään liian aikaisin, jos lepo on kaipaamaasi luksusta.

Lue myös: Aina kiire aamuisin? Nämä 10 rutiinia helpottavat arkeasi

6. Älä pyhitä iltojasi töille

Monet vanhemmat jatkavat työpäiväänsä, kun lapset on saatu nukkumaan. Älä tingi yöunistasi, vaan hoida työt töissä. Älä myöskään jatka kotitöitä pikkutunneille, vaan päätä, että keskityt illalla ainakin tunnin itseesi ja parisuhteeseesi. Lue, katso hyvä elokuva, joogaa tai houkuttele kumppanisi kuhertelemaan.

Keskustele: Väsynyt mies ei osallistu kotitöihin

7. Yhdistä perheaika ja arkiaskareet

Kotityöt kasaantuvat myöhäiseen iltaan, jos ajattelet, että läsnäolo tarkoittaa aina lasten kanssa leikkimistä. Lapselle on kuitenkin tärkeintä saada olla vanhemman kanssa, vaikka yhdessäolo tarkoittaisi auton imurointia.

Ottakaa lapset mukaan kotitöihin ja kehittäkää leikkejä niiden ympärille: kuka kuorii perunat nopeimmin? Arkiaskareissa lapsi oppii myös käytännön taitoja ja yhteen hiileen puhaltamista.

Lue myös: Näin saat lapset tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä

8. Tee ruoka-annoksia valmiiksi

Tehkää sunnuntaina valmiiksi pari isompaa ruoka-annosta, esimerkiksi kattilallinen keittoa ja laatikkoruoka. Jos teette joka ilta ruokaa, kokkailuun ja kauppareissuihin hurahtaa jopa 7–10 tuntia viikossa. Kun käytätte yhtenä iltana pari tuntia ruokalistan suunnitteluun, ostoksiin ja ruoanlaittoon, voitte unohtaa keittiötyöt parina seuraavana iltana.

Keskustele: Jaksatteko laittaa kunnon ruokaa joka päivä?

9. Tee oma treeni, kun lapset ovat harrastuksissa

Lasten kuljettaminen harrastuksiin voi täyttää aikuisten kaikki illat. Miettikää ensin, onko lapsen pakko harrastaa niin paljon? Kannattaako satsata harrastukseen, johon lapsi ei suhtaudu erityisen intohimoisesti, ja joka sijaitsee kaukana kotoa?

Älä odottele lasta harrastuspaikalla, vaan lähde lenkille, kun hän on soittotunnilla tai pelissä. Jos harrastuspaikka on urheiluhallissa, kysy, voitko käyttää hallin kuntosalia tai juoksurataa omaan treeniisi. Jos istut katsomossa, sinun ei ole pakko kannustaa jälkikasvuasi silmä kovana. Ota torkut, lue tai bloggaa.

Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lasten harrastuksista

Keskustele: Pitäisikö meidän muuttaa lapsen harrastuksen vuoksi ulkomaille?

10. Ota lapset mukaan hemmotteluhetkiin

Haaveiletko jalkahieronnasta? Hakkaako joku kylpyhuoneen ovea aina, kun olet suihkussa? Joskus paras kompromissi on ottaa lapset mukaan hemmotteluhetkiin. Saunokaa, hierokaa toisianne ja venytelkää yhdessä.

Sekä lapset että aikuiset nauttivat läheisyydestä ja koskettelusta. Nämä hellyyshetket antavat sinullekin huomiota ja ovat hyvä tapa rauhoittua päivän päätteeksi.

Lue myös: Mitä hyötyä joogasta on lapselle? Lapsijoogan ohjaaja kertoo

Lähteet: Moments a Day, PsychCentral, Working Mother

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X