Parisuhde 26.11.2016 Päivitetty 21.06.2021

Mitä on hyvä seksi? - laske omat seksipisteesi

Halukas läsnäolo + luottamus + arvostus + jännitys + itsekkyys = sexfullness. Laske omat pisteesi hyvän seksin kaavalla.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Hyvä seksi on keskittynyttä läsnäoloa, nautintoa ja iloa. Se ei ole pärjäämistä sängyssä, vaan enemmän olemista kuin tekemistä. Näin kiteyttävät Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen tuoreessa kirjassaan Hehkua elämään (Docendo). Minna Oulasmaa työskentelee Väestöliitossa parisuhde- ja seksuaaliterapeuttina, hänen miehensä Mika Pesonen valmentaa puolestaan myyntitaitoja pankkimaailmassa.

Oulasmaa ja Pesonen kuvaavat hyvää seksiä läsnäoloksi itselle ja toiselle: ”Kahden ihmisen kohdatessa ihon ikävä, sielujen kohtaaminen, kaipaava himo ja biologinen tarve sulautuvat yhteen.”

Sexfullness eli hyvä seksi on helppoa ja arkista, se ei vaadi hengitysharjoituksia eikä lantionpohjalihasten treenaamista. Kama Sutra -temput voi unohtaa.

Halukas läsnäolo vaatii sen sijaan toisen arvostamista, mielen tyhjentämistä häiritsevistä ajatuksista ja hyvää mieltä. Henkinen yhteys on kaiken pohja: ilman sitä seksi on tyhjää ja mekaanista.

Etsi turvallista jännitystä

Hyvä seksi voi kariutua rutiineihin, joten jo uusi paikka tai aika voi olla askel sexfullnessin löytämisessä.

Jokainen pari määrittelee itse omat rajansa, ja terve itsekkyys, omien tuntojen kuulostelu on hyvästä.

– Sovintoseksi ei ole kuitenkaan turvallista jännitystä, vaan riidat pitäisi ratkoa muuten, Minna Oulasmaa muistuttaa.

Sovintoseksin avulla sopu tulee vain hetkeksi, riidat taas palaavat.

Lue myös: Seksi raskauden aikana

Älä unohda itseäsi

Jos keskittyy vain miellyttämään toista intiimillä hetkellä, voi hylätä itsensä ja omat tarpeensa. Sexfullnessiin tarvitaan siis ripaus hyvää, omista tarpeista kumpuavaa itsekkyyttä. Tähän kuuluu myös se, että molemmat kunnioittavat toisensa rajoja ja tietävät, mistä toinen pitää.

Terveeseen itsekkyyteen sisältyy myös hyvä seksuaalinen itsetunto ja se, että voi olla suhteessa oma itsensä. Naisena pitäisi voida ilmaista turvallisesti myös maskuliinisuutta ja miehenä feminiinisyyttä.

Seksuaalisesti itsevarma olo suojaa myös tarpeettomalta mustasukkaisuudelta.

Laista lempeästi

Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen kannustavat puhumaan suoraan ja ystävällisesti, jos kumppani lähestyy väärällä hetkellä: ”Työasiat pyörivät mielessä, kävisikö myöhemmin?”

Aloitteen torjuminen tylysti voi loukata toista pahasti, sillä seksuaalisuus on herkkä alue.

Jos väsymys sammuttaa halun, kannattaa sanoa suoraan, että nukutaan ensin univelat pois, eikä tästä tarvitse eikä kannata tuntea turhaa syyllisyyttä.

Seksuaalisuus voi hukkua kiireisiin lapsiperhevuosiin ja parisuhde joutua hyllylle. Lasten tarpeet, kotityöt, omat työt ja harrastukset voivat täyttää vaivihkaa kaiken ajan. Jotta suhde säilyisi ja kestäisi, seksi pitäisi kuitenkin nostaa tärkeiden asioiden listalle.

Parisuhdetta voisi piristää se, että yhteisiin hetkiin otettaisiin välillä huumorin pilkettä. Halauksesta voi ottaa tavan ja toisen hartioita voi hieroa, kun hän on erityisen väsynyt. Kosketus auttaa säilyttämään läheisyyden kipinän.

Parisuhteen molemmat osapuolet ovat yhtä lailla vastuussa suhteen kannattelemisesta.

– Kun on vain vähän aikaa olla yhdessä, käytä hetki hyvin: ole läsnä, älä matkapuhelimen ääressä, Oulasmaa vinkkaa.

Lue lisäksi: 3 syytä helliä kumppania

Laske omat seksipisteesi

Halukas läsnäolo + luottamus + arvostus + jännitys + itsekkyys = sexfullness. Sexfullnessin kaavaan kuuluu myös se, että sen määrää voi arvioida laskemalla. Paljonko suhteessasi on halukasta läsnäoloa eli omia ja kumppanin toiveita kunnioittavaa nautinnonhalua ja iloa? Mieti asteikolla nollasta viiteen. Entä luottamusta ja turvaa? Paljonko teillä on molemminpuolista arvostusta ja ihailua? Ne rakentavat rakkautta, kun taas jatkuva kritiikki ja halveksunta ovat suhteelle tuhoisia. Onko suhteessa jännitystä, vai onko kaikki liiankin tuttua? Entä pystytkö olemaan parisuhteessasi terveellä tavalla itsekäs ja kertomaan, mikä sinusta tuntuu hyvältä?

Osa-alueet voi pisteyttää asteikolla 0–5 siten, että maksimipistemäärä on 25. Sama ihminen voi saada kaavan eri osa-alueista aivan erilaiset pisteet. Määrä voi vaihdella päivittäin, ja ideana on, että jokainen arvioi vain itseään.

Lue lisäksi: Entä jos mies ei halua seksiä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X