Työ ja raha 28.03.2016 Päivitetty 15.06.2021

Työssäkäyvä äiti, näin pääset eroon syyllisyydestä

Työssäkäyvän äidin omantunnon tuskat kuluttavat turhaan energiaa. Kaikkien ei ole mahdollista olla vuosia kotiäitinä, eivätkä monet edes halua. Näillä neuvoilla ravistat syyllisyyden taakan harteiltasi.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

1. Lapsi hyötyy päivähoidosta

Et taatusti ole ainoa äiti, joka on tirauttanut kyyneleen jos toisenkin jättäessään lapsensa päiväkodinhoitajien hoiviin. Tilannetta ei helpota, jos pienokainen takertuu syleilyysi kuin takiainen. Lapsiparka saa varmasti ikuiset traumat, koska joutuu olemaan erossa äidistään!

Itse asiassa tutkimusten mukaan rakkaudella ja huolenpidolla kyllästetty lapsi kyllä pärjää erossaolon ajan. Päiväkodista voi jopa olla hyötyä lapselle: siellä lapsi saattaa itsenäistyä ja oppia tärkeitä sosiaalisia taitoja.

Jos se helpottaa oloasi, pyydä, että päiväkodin henkilökunta raportoi sinulle lapsesi touhuista pitkin päivää.

Lue lisää: Päiväkodin aloitus: 8 vinkkiä hyvään alkuun

2. Työssäkäyntisi antaa lapselle hyvän esimerkin

Nautitko työssäkäynnistä, etkä kuluta koko päivää ruoskimalla itseäsi siitä, että et ole lapsesi luona? Johtopäätös: Olet huono äiti, etkä rakasta lastasi tarpeeksi.

Väärin.

Jokainen perhe tarvitsee erilaisia asioita voidakseen hyvin. Sinun perheessäsi yksi niistä on työssäkäyvä äiti.

Näytät lapsellesi hyvää esimerkkiä, kun omalla toiminnallasi osoitat, että perheen ja työn yhdistäminen on mahdollista. Jos kaiken lisäksi koet työsi merkitykselliseksi ja palkitsevaksi, se voi innostaa lastasi seuraamaan tulevaisuudessa omia unelmiaan.

Lue myös: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä

3. Kotiäitien kadehtiminen on turhaa

Naapurin kotiäiti kokkaa kotiruokaa joka päivä, kun taas sinä kaavit lapsellesi einesmakaronilaatikon jämät. Kuulostaako tutulta?

Kotiäitejä on helppo kadehtia, mutta usko pois, hekään eivät ole vapaita syyllisyyden taakasta, vaikka viettävät lapsen kanssa koko päivän. Todennäköisesti kotiäitikään ei jaksa olla sataprosenttisesti läsnä lapsen kanssa koko päivää, ja se jos mikä on omiaan herättelemään syyllisyyden tunteita.

Sinä sen sijaan todennäköisesti jaksat antaa kaiken huomiosi lapselle, koska yhteinen aikanne päivästä on rajattua. Lapsen kanssa vietettyä aikaa ei kannatakaan mitata määrässä vaan laadussa.

Lue myös: Näin helpotat töihinpaluuta äitiysloman jälkeen

Keskustele: Kuinka kauan haluaisit olla kotona lasten kanssa?

4. Sinun oma aikasi on myös lapselle hyväksi

Olet koko päivän poissa lapsesi luota töiden takia, ja sitten pitäisi vielä päästä jumppaan? Ettäs kehtaat.

Ei sentään. Oman ajan ottaminen ei ole pelkästään sallittua vaan jopa välttämätöntä, jos terveytesi ja onnellisuutesi riippuu siitä. Sinun hyvästä olostasi et hyödy vain sinä, vaan myös lapsesi.

Lue lisää: Vanhempi, näin saat omaa aikaa

5. Pyydä apua – annat lapselle tärkeän oppitunnin

Kokous venyy ja venyy, etkä kehtaa lähteä kesken kaiken hakemaan lastasi päiväkodista. Sitäkin enemmän hävettää myöntää reilusti, että olet jo myöhässä. Mitä jos tarttuisit puhelimeen ja hälyttäisit apuun sukulaisen tai ystävän?

Aina asiat eivät mene niin kuin olit suunnitellut, eikä kaikkeen voi vaikuttaa. Junat myöhästelevät tai liikenneonnettomuus voi ruuhkauttaa tiet.

Anna esimerkilläsi lapselle tärkeä oppitunti: Kun maailma kaatuu niskaan, apua saa ja pitää pyytää.

Lue myös: Lapsi, ura vai molemmat?

Lähde: What to Expect

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X