Imetys ja vauvan ruoka 19.10.2016 Päivitetty 19.06.2023

Äidinmaidon luovuttamisen hyödyt – kokeileminen on helppoa

Äidinmaidon luovuttamista voi kokeilla vaikka pienenkin ajan. Lajinmukainen maito on tärkeää etenkin pienimmille ja heikoimmille vauvoille.

Teksti
Elina Teerijoki 
Kuvat
iStock

Maidon luovutus tulee monelle mieleen viimeistään silloin, kun paita koko ajan märkä, vaikka vauva on kylläinen ja kasvaa.

Äidinmaidon määrä vaihtelee äidistä toiseen. Periaatteessa vauva tilaa sen verran maitoa kuin tarvitsee, mutta jotkut äidit ovat kohisevia koskia, joilta maito ryöppyää valtoimenaan ja sinkoutuu terävänä suihkuna kakovan vauvan nieluun.

Ylijäämämaito poistuu toki vauvan jommasta kummasta päästä, usein samaa reittiä kuin se häneen menikin — ja taas heiluu siivousrätti!

Ylimääräisen maidon voi lypsää paitsi kotitarpeiksi, myös sairaalan käyttöön. Maidon luovuttamisessa on niksinsä, mutta sairaaloiden äidinmaitokeskukset opastavat alkuun.

– Maitoa voivat luovuttaa tupakoimattomat, päihteettömät, vastasynnyttäneet äidit. Meillä raja on neljä kuukautta synnytyksestä, mutta viidennen kuukauden voi halutessaan jatkaa, jos maitoa vielä tulee hyvin, kertoo lastenhoitaja Marianne Pirttijärvi Turun yliopistollisen keskussairaalan äidinmaitokeskuksesta.

Luovutusmahdollisuudesta tiedotetaan jo lapsivuodeosastojen ilmoitustauluilla, mutta moni saa neuvolasta vinkin ottaa yhteyttä äidinmaitokeskukseen. Keskuksia on kaikissa synnytyssairaaloissa.

Lue myös: Imetyksen hyödyt: 7 syytä imettää

Rintamaidon luovuttaminen sairaalan välineillä

Äidinmaidon luovuttaminen on tehty helpoksi. Sairaala lainaa sähkökäyttöisen rintapumpun luovuttajalle ja opastaa sen käytössä. Mukaan saa myös tuttipullot, pakasterasiat ja kirjalliset ohjeet pumpun käyttöön ja hygieniaan. Äidin vastuulla on huolehtia pullojen ja pumpun osien puhtaudesta: ne tiskataan ja steriloidaan keittämällä joka lypsyn jälkeen.

Lypsää voi kerran päivässä tai monta kertaa päivässä, miten se parhaiten äidille sopii.

– Oma vauva kannattaa syöttää rasvaisella takamaidolla, jotta hän pysyy tyytyväisenä, Pirttijärvi sanoo.

Joka imetyskerran aluksi rinnasta erittyy laktoosipitoisempaa etumaitoa ja lopuksi rasvaisempaa, kermaisen näköistä takamaitoa. Vauvan voi esimerkiksi imettää toisesta rinnasta, jotta hän saa kumpaakin lajia, ja lypsää toisesta rinnasta.

Pakastetut maidot haetaan kotoa

Tyksin äidinmaitokeskus noutaa maitoja kotoa äideiltä, jotka asuvat kohtuullisen matkan päässä ja jotka luovuttavat noin 400–500 millilitraa kahdessa päivässä. Maitoauto hakee kerran viikossa pakastetut maidot ja tuo uudet, puhtaat pakasterasiat tilalle.

Kauempana asuvat äidit ja ne, joilta maitoa tulee vähemmän, voivat tuoda ylimääräiset maitonsa itse sairaalaan. Kaikki maito otetaan kiitollisena vastaan. Maidot kuljetetaan kylmäketjusta huolehtien esimerkiksi kylmälaukussa.

Äidinmaitokeskuksessa maidon puhtaus tutkitaan laboratoriokokein, ja kaikki hyväksytty maito pastöroidaan ennen kuin se käytetään. Hyväksytystä, puhtaasta maidosta maksetaan äidille korvaus, joka tällä hetkellä on 17 euroa litralta.

Jatkuva lääkitys saattaa olla este luovuttajaksi alkamiselle, mutta esimerkiksi tyroksiini ja insuliini ovat sallittujen lääkkeiden listalla. Satunnaisen käsikauppasärkylääkkeen jälkeen pitää odottaa kaksi tuntia ennen lypsämistä.

Suoja-aineet vahvistavat vauvaa

Luovutettua äidinmaitoa syövät vastasyntyneiden teho-osaston pienet potilaat ja lapsivuodeosastolla vauvat, joiden oman äidin maito ei vielä ole noussut ja joiden katsotaan tarvitsevan lisämaitoa.

Lajinmukainen maito on vauvoille tärkeää etenkin suoja-aineiden vuoksi, sanoo neonatologi Samuli Rautava Tyksin vastasyntyneiden teho-osastolta.

– Jokainen nisäkäslaji tuottaa omanlaistaan maitoa. Ravitsemuksellisesti korvikemaito osataan tehdä äidinmaidon tyyppiseksi, mutta kaikkia äidinmaidon suoja-aineita ei edes tunneta. Äidinmaito suojaa virus- ja bakteeri-infektioilta ja sisältää hormoneja, jotka kypsyttävät vauvan suolistoa ja hänen omaa vasta-aineiden tuotantoaan.

Erityisen tärkeää lajinmukainen maito on keskosille. On tutkittu, että luovutusmaitoa saaneet keskoset sairastavat vähemmän nekrotisoivaa enterokoliittia, joka on keskosille tyypillinen, jopa lapsen henkeä uhkaava vaikea suolistotulehdus.

Äidinmaitoa saaneiden vauvojen verensokerin säätely toimii myös paremmin. Tyypin 2 diabeteksen riski on heillä pienempi, ja on olemassa viitteellistä näyttöä myös siitä, että rintamaito parantaa lapsen älykkyyttä.

Pastörointi hävittää osan äidinmaidon suoja- ja ravintoaineista, mutta tästä huolimatta se on parempi vaihtoehto kuin lehmänmaito.

– Meillä on periaatteena, että jokainen vauva on oikeutettu saamaan äidinmaitoa. Jos omalta äidiltä ei sitä tule, äidinmaitokeskus järjestää sitä, Rautava sanoo.

Lue myös: Koskettava tositarina: 465-grammaisena syntynyt pikkukeskonen selvisi

Äidinmaidon luovuttaminen somessa

Tyksin äidinmaitokeskuksella on yleensä noin 20 luovuttajaa kuukaudessa. Luovutusmaidon määrä ja tarve kohtaavat useimmiten hyvin. Joskus luovuttajia lopettaa useita samaan aikaan, ja maitovarasto pienenee. Silloin sosiaalinen media auttaa.

– Haimme luovuttajia viime vuoden kesällä Twitterin avulla. Silloin meille ilmoittautui kuusikymmentä luovuttajaehdokasta, joista 45 lopulta ryhtyi luovuttamaan maitoa, Marianne Pirttijärvi kertoo.

Maito muuttuu imetyksen aikana siten, että suoja-ainepitoisinta ja rasvaisinta on ensimaito, kolostrum. Sitä erittyy vain noin kolmen viikon ajan synnytyksen jälkeen, ja sitä käytetään sairaalassa kaikkein pienimpien potilaiden ruoaksi. Viiden kuukauden raja on määritelty, koska maidon rakenne on silloin jo toisenlainen kuin ensikuukausina synnytyksen jälkeen.

– Suurin piirtein sen jälkeen maito ei enää vastaa pienimpien ja heikoimpien tarpeita, Rautava sanoo.

Äidinmaitokeskuksesta muistutetaan, että maidon luovuttamista voi myös kokeilla. Luovuttaja ei sitoudu tiettyyn luovutusaikaan, vaan pumpun ja tarvikkeet voi lähettää vaikka ensimmäisen maitoauton mukana takaisin, jos äidin voimat eivät riitäkään luovutukseen.

Lue myös: Täällä pelastetaan henkiä – päivä rapistuvalla Lastenklinikalla

Katso täältä oman alueesi sairaaloiden ohjeet, miten voit käytännössä luovuttaa heille maitoa:

HUS, Helsinki ja Uusimaa

TAYS, Tampereen seutu

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Karjalan sairaanhoito

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Lapin sairaanhoitopiiri

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Etelä-Savon terveyspalvelut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Kanta-Hämeen keskussairaala

Etelä-Karjalan Eksote

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Satakunnan sairaanhoitopiiri

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X