Vanhemmuus 08.05.2016 Päivitetty 29.05.2023

Näin pärjäät vauvan kanssa, kun kotona on myös taapero – 19 vinkkiä

Miten selvitä arjesta taaperon ja vauvan kanssa? Kysyimme äideltä, joilla on asiasta kokemusta.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

1. Puhu taaperolle vauvasta

Ala puhua taaperolle vauvasta jo alkuraskauden aikana. Loppuraskauden aikana taapero saattaa jo toivoa, että vauva syntyisi pian, jotta hän pääsisi leikkimään sisaruksen kanssa.

Lue myös: Toinen lapsi tulossa: riittääkö rakkaus kahdelle?

2. Tutustuta sisarukset pian toisiinsa

On tärkeää, että vauva ja taapero saavat heti tutustua toisiinsa. Tuo taapero jo synnytyslaitokselle tapaamaan äitiä ja tulokasta ja jos mahdollista, ota lapsi mukaan hakemaan äitiä ja vauvaa kotiin.

Pidä molempia sylissä yhtä aikaa, jotta taapero oppii luottamaan, että välität kummastakin yhtä paljon.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle

3. Rytmitä päivät

Vauvan ja taaperon kanssa kaiken a ja o on säännöllinen rytmi (tai ainakin pyrkiminen siihen). Ruokailu, uni ja ulkoilu ovat luonnollisia päivien rytmittäjiä. Rytmi antaa myös lapselle turvaa.

Jos vauva on kovin itkuinen, ulkoilu voi antaa esikoiselle hengähdystauon itkusta, sillä ulkona vauvan itku ei tunnu niin läpitunkevalta.

Hyödynnä vauvan päiväunet välillä leikkimiseen taaperon kanssa.

Lue myös: Näin opetat vauvalle vuorikausirytmin

4. Synkronoi lasten päiväunet

Jos suinkin mahdollista, opeta lapset menemään päiväunille yhtä aikaa. Iltapäivällä on hyvä aika molempien päiväunille. Jos kaikki menee nappiin, saatat saada monta tuntia aikaa hengähtää.

Lue myös: Milloin ja miten lopettaa lapsen päiväunet?

5. Unohda tarkat menot

Sovi mahdollisimman vähän kellontarkkoja menoja. Kutsu vieraita kotiin, se saattaa olla helpompaa kuin kyläily, sillä silloin ei tarvitse tähdätä tiettyihin kellonaikoihin. Karsi tarvittaessa esikoisen säännöllisistä harrastuksista.

Tässä vaiheessa voi olla helpompaa, jos omatkaan harrastukset eivät ole kelloon sidottuja. Lenkille tai kuntosalille voi lähteä koska vaan.

6. Hoida taapero kerralla

Ajoita esikoisen hoitotoimet niin, että vauva on juuri syönyt tai nukkuu. Tee aamuisin paljon kerralla: käytä potalla, pese hampaat, laita vaipat ja pue. Keitä puuro valmiiksi jäähtymään.

7. Anna taaperon auttaa vauvan hoidossa

Mitä enemmän taapero saa olla mukana vauvanhoidossa, sitä helpompaa arki on. Turhat kiukuttelut jäävät pois, kun taaperon ei tarvitse vain leikkiä yksin.

Taapero voi tuoda tuttia, tuttipulloa ja vaippoja sekä pitää vauvaa valvotusti sylissä. Hän voi myös osallistua vauvan nukuttamiseen ulkona.

8. Älä unohda taaperoa

Vauvanhoito on kokopäiväistä mutta taaperollekin pitää antaa aikaa ja rakkautta. Kun vauva nukkuu, leiki esikoisen kanssa ja tee vaikka yhdessä ruokaa. Taapero voi myös käydä toisen vanhemman kanssa vaikka kylässä tai kauppareissussa.

Anna taaperolla huomiota myös iltaisin, kun vauva oli laitettu nukkumaan. Lue ja hellittele, kunnes on hänen oma nukkumaanmenoaikansa.

Lue myös: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa

9. Lähtekää ulos

Jos vauva on itkuinen, taapero kaipaa aktiviteetteja ja äiti on väsynyt, on usein helpointa lähteä ulos. Vauvan voi laittaa kantoliinaan tai vaunuihin, ja isommalla on paljon tekemistä. Äitikin virkistyy samalla ulkoilmasta, eikä tarvitse miettiä kodin sotkuja.

Ulkona voi olla melkein millä tahansa ilmalla, ehkä pahinta kaatosadetta ja kovimpia pakkasia lukuun ottamatta. Samalla voi tavata toisia äitejä!

Lue myös: Näin pääset eroon yksinäisyydestä, kotiäiti!

10. Hyödynnä piirrettyjä

Kun tarve vaatii ja jotain on pakko saada tehtyä, apu löytyy Pikku Kakkosesta tai tabletista.

Lue myös: Älä jätä vauvaa ruudun eteen pitkäksi aikaa

11. Osta viikon ruoat kerralla ja tee ruokaa isoja määriä

Pyri käymään kaupassa harvoin, esimerkiksi vain kerran, pari viikossa. Osta silloin iso satsi perustarpeita ja täydennä kuiva-ainevarastoa. Pidä pakastimessa aina lihaa ja marjoja. Jos löydät kivan uuden reseptin, lisää siihen tarvittavat ainekset viikoittaiseen kauppalistaani.

Tee lapsille isoja ruokasatseja, joista jätät pari annosta jääkaappiin ja loput pakastat valmiina annoksina.

Muista, että valmisruoatkin ovat välillä ihan ok.

Lue myös: Syyllistytkö purkkiruoan syöttämisestä? Tämän takia se on turhaa

12. Keitä aamupuuro jo illalla

Keitä iltapuuroa niin paljon, että saat siitä myös aamupuuroannokset jääkaappiin. Aamulla ei tarvitse kuin lämmittää mikrossa.

13. Alita rima – jaksatko nyt kestovaippoja?

Nyt on aika olla itselleen armollinen eikä aina mennä oppikirjan mukaan. Taaperon ei ole pakko oppia kuivaksi juuri nyt, eikä molempien tarvitse käyttää kestovaippoja. Mieti, jaksatko nyt pestä likaisia vaippoja kaiken muun ohessa.

Lue myös: Kesto- vai kertakäyttövaipat? Vertailussa eri vaippojen hyvät ja huonot puolet

14. Tingi siivouksesta

Muista armollisuus myös kotitöiden suhteen. Tingi siivouksen laajuudesta ja laadusta. Koko huushollia ei tarvitse siivota kerrasta. Opettele sietämään epäjärjestystä.

Lue lisää: 5 vinkkiä – Näin pidät lapsiperheen kodin siistinä

15. Elä terveellisesti

Ulkoilu, liikunta ja terveelliset elämäntavat ovat ehdottoman tärkeitä. Kun on hyvässä kunnossa, jaksaa paremmin.

Vaunulenkkeile ja ota omaa aikaa liikuntaharrastukselle. Syö perusterveellistä kotiruokaa, kuten salaatteja, pastaa ja keittoja. Viikonloppuisin voi herkutella!

Lue myös: Väsyttääkö vauva-arki? Saatat kärsiä tämän aineen puutoksesta

16. Lepää aina kun pystyt

Jos lapset nukkuvat päiväunet samaan aikaan, on todella tärkeää itsekin levätä sen sijaan, että tekisi kotitöitä. Nauti omasta ajasta ja katso vaikka tv-sarjoja netistä ja syö rauhassa. Näin jaksat taas hoitaa lapsia loppupäivän ja olla pirteä.

Lue myös: Univelka: Mitä tehdä, kun vanhempi ei enää jaksa?

17. Ota omaa aikaa

Lataa akkuja omissa oloissasi mahdollisimman usein. Tapaa ystäviäsi ja heidän lapsiaan ja käy myös välillä jossain kokonaan ilman lapsia. Kun on hetken pois ja saa istua ja jutella ystävien kanssa rauhassa, jaksaa taas arkea.

18. Pyydä apua

Monen kokeneen vanhemman mielestä kaikkein tärkeintä on opetella rohkeasti pyytämään apua isovanhemmilta, sukulaisilta, ystäviltä tai vaikka naapureilta.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen masennus: Tunnista, ehkäise ja hoida se

19. Muista, että kaikki loppuu aikanaan

Olipa kyse yöheräämisistä, vaipanvaihdosta, uhmasta tai mistä tahansa, pidä mielessä, että tämä on vain yksi vaihe, joka kestää aikansa. Muista, että kaikki helpottuu huomattavasti vauvavuoden jälkeen, kun vauvastakin kasvaa taapero.

Lue myös: Olisinpa tiennyt tämän etukäteen! Konkariäitien parhaat neuvot

Neuvot antoivat Kaksplussan vertaisasiantuntijaäidit Anni, Elina, Johanna, Mia, Riina, Sanna ja Tanya. Juttu lyhennelmä Kaksplussassa 4/2016 julkaistusta jutusta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X