Lapsettomuus 03.04.2016 Päivitetty 28.08.2023

Sekundaarinen lapsettomuus: milloin ja mihin hoitoon?

Sekundaarinen lapsettomuus – eli vaikeus saada toinen lapsi – on tuhansille pareille kipeä asia. Missä vaiheessa siihen kannattaa hakea ulkopuolista apua, ja millaista?

Teksti
Saara Kärki
Kuvat
Sampo Korhonen/Otavamedia

Milloin lapsettomuushoitoihin?

Raskaus alkaa noin 80 prosentilla pareista vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisesta, ja tämän jälkeen vielä puolet tulee raskaaksi seuraavan vuoden kuluessa. Tutkimuksiin voi hakeutua, jos raskaus ei ala yli vuoden yrityksen jälkeen ja aiemmin, jos tiedossa on perussairaus tai muu hedelmöittymistä vaikeuttava seikka.

Apua saa terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lapsettomuusklinikalta. Miehille tehdään sperma-analyysi, ja naisilta kartoitetaan muun muassa kuukautiskierto sekä munasolun irtoaminen.

Yleisimpiä lapsettomuuden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt, munanjohdinvauriot, endometrioosi ja sperman laatu. Tupakointi ja paino-ongelmat heikentävät niin naisen kuin miehenkin hedelmällisyyttä.

Miehen hedelmöttömyyden hoitoon on vain vähän hoitokeinoja. On kuitenkin havaittu, että ylipainoisilla miehillä voi olla alentunut siittiöntuotanto ja hitaammat siittiöt kuin normaalipainoisilla.

Lue myös: Mitkä ovat lapsettomuuden yleisimmät syyt?
Keskustele: Sekundaarinen lapsettomuus

Lapsettomuushoitoihin yksityiselle vai julkiselle puolelle?

Julkisella puolella naisen hoitojen ikäraja on noin 40 vuotta. Hoitoja on rajoitettu muun muassa pareilta, joilla on jo kaksi yhteistä lasta. Julkisen puolen etu on halvempi hinta, mutta haasteena ovat jonot, jotka vaihtelevat muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

Suomessa on 13 yksityistä lapsettomuusklinikkaa. Ne tarjoavat perushoitojen lisäksi erikoistoimenpiteitä kuten alkion kromosomitutkimuksia ja kuvantamismahdollisuutta. Yksityisen puolen etuja ovat nopeus, hoitojen räätälöitävyys ja erikoistoimenpiteet, joita julkisella puolella ei voida tarjota.

Lue myös: Mitä adoptioneuvonnassa kysytään? Näitä asioita kannattaa joka vanhemman pohtia
Keskustele: Lapsettomuushoidot yksityisellä

Miten lapsettomuushoito valitaan?

Lapsettomuutta voidaan hoitaa munasoluja kypsyttämällä, keinohedelmöityksellä tai koeputkihedelmöityksellä. Hoitojen aloittaminen riippuu tutkimustuloksista ja elämäntavoista. Lisäksi naisen ikä sekä aiempien raskauksien kulku vaikuttavat hoitoihin. Usein eri hoitoja yhdistetään keskenään.

Hoitosuunnitelma huomioi sekä miehen että naisen, sillä hyvin hedelmällinen nainen tulee raskaaksi huonommillakin siittiöillä.

Lue myös: Lapsettomuushoitojen vaiettu puoli: masennusta ja kateutta
Keskustele: Toinen lapsi ei tule – milloin hoitoihin?

Mitä lapsettomuushoidot maksavat?

Julkisessa terveydenhuollossa yksi käynti maksaa vajaat 30 euroa henkilöltä, ja käyntejä kertyy yhdestä kymmeniin. Lääkkeet maksavat 60–800 euroa.

Yksityisten klinikoiden hinnat vaihtelevat, ja hoitotoimenpiteet maksavat erikseen. Ensikäynti maksaa 70– 200 euroa ja hoidot 500–5000 euroa. Maksuista saa Kela-korvauksen. Lääkkeet maksetaan itse, vuotuinen omavastuu on 610 euroa.

Lue myös: Aiheuttaako endometrioosi lapsettomuutta? Asiantuntija vastaa
Keskustele: Hedelmöityshoitojen hinnat

Onko lapsettomuushoidoista hyötyä?

Hedelmöityshoitojen onnistumisprosentti ensimmäisellä hoitokerralla on tavasta riippuen 10–40 prosenttia. Hoitoihin hakeutuvan kannattaakin asennoitua niin, että hoitokertoja pitää käydä läpi useampi kuin yksi.

Juttuun on haastateltu lisääntymislääketieteen professori Aila Tiitistä. Muut lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Väestöliitto.

Lue myös: Milloin on lapsettomuushoitojen aika?
Keskustele: Kärsimätön. Onko hoidoista oikeasti hyötyä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X