Kasvatus 17.11.2014 Päivitetty 02.12.2021

Hyvät tavat: nämä 5 lapsen pitää oppia

Teksti
Christina Boman
Kuvat
Kristiina Kurronen / Otavamedia

Hyvät tavat: Kaksplus listasi viisi tärkeää käytöstapaa!

1. Anteeksi

Anteeksipyyntö luontuu osalta lapsista helposti, toisten täytyy harjoitella pidempään. Viisi-kuusivuotias pohtii oikeaa ja väärää, ja hänellä on jo orastava kyky toisen tunteiden ymmärtämiseen. Tärkeää on myös ymmärtää ajatus anteeksipyynnön taustalla.

– Jos lapsi on vastahakoinen anteeksipyyntöön, voi kysyä, miltä itsestä tuossa tilanteessa tuntuisi? sanoo päivystysohjaaja Laura Klemetti Mannerheimin Lastensuojeluliiton puhelin- ja nettipalveluista.

Pienemmille lapsille anteeksipyytämistä voi opettaa toiminnan kautta.

– Jos lapsi vaikka lyö tai tukistaa siskoaan, voi harjoitella sitä, että sen jälkeen mennään hyvitykseksi halaamaan. Pienen lapsen voi olla vaikea ymmärtää anteeksi-sanaa täysin, mutta kun se yhdistetään toimintaan, hän ymmärtää paljon paremmin, Laura Klemetti kuvaa.

Toiminta opettaa paremmin kuin jonkun sanan mekaaninen toistaminen. Täytyy myös muistaa, että kun aikuinen huutaa tai loukkaa lasta, hänenkin pitäisi pyytää anteeksi.

2. Kiitos

Tässäkin tapauksessa oma esimerkki on tärkeää. Kiitosta voi opetella esimerkiksi tavaroita ojennettaessa ja leikkien yhteydessä.

3. Pöytätavat

Yli 3-vuotias on otollisessa iässä hyvien pöytätapojen opetteluun. Lusikan käyttö on hallussa ja ruokailu alkaa siistiytyä.

– Kolme-neljävuotias käyttää jo taitavasti haarukkaa ja opettelee vähitellen veitsen käyttöä, sanoo Laura Klemetti.

Kuusivuotiaalla uhma voi tehdä käytökseen takapakkia: veitsen käyttö ja saisinko-pyyntö unohtuvat, samoin ruokailun jälkeinen kiitos. Pöydässä istuminenkin voi olla yhtä nojailua ja keikkumista, josta saa huomautella aluituiseen. Tähän kannattaa suhtautua kärsivällisesti, sillä toinen uhma menee ohi aikanaan.

4. Tervehtiminen

Lasta ei kannata pakottaa tervehtimään, mutta lämmin ja rohkaiseva asenne yleensä auttaa. Jos lapsi on kovin ujo, pakottaminen voi olla hänestä todella ahdistavaa.

5. Kielenkäyttö

Rumat sanat kiinnostavat ja lapset nappaavat kuulemiaan sanoja joka puolelta, missä liikkuvat. Ruma sana juuttuu äkkiä mieleen ja sitä tekee myös mieli kokeilla.

– Viisi- ja kuusivuotiaina lapset ovat kiinnostuneita kielestä. Suora sanojen käytön kieltäminen tekee usein niistä entistäkin kiinnostavampia. Sanojen merkityksistä voi jutella, ja niille voisi miettiä korvaavia ilmauksia, Laura Klemetti opastaa.

Tyhmittelyynkin törmää yleensä väistämättä: äiti ja isä ovat tyhmiä ainakin silloin, kun he eivät anna periksi. Silloinkin kannattaa vain sitkeästi muistuttaa, että ketään ei saa sanoa tyhmäksi.

 

Tuntuu siltä, että huonot tavat tarttuvat lapseen kertalaakista, kun taas hyviä tapoja saa juurruttamalla juurruttaa. Kuinka hyvät tavat sitten saisi opetettua lapselle?

Oma esimerkki

  • Olennaista tapakasvatuksessa on kotoa saatu esimerkki.
  • Keskustele kumppanin kanssa ja sovi, millaiseen kasvatukseen yhdessä pyritään. Näin on helpompi olla johdonmukainen tiukoissakin tilanteissa.

Kehonkieli avuksi

  • ”Kun haluat lapsen ymmärtävän jonkin asian, mene kyykkyyn lapsen tasolle ja ota katsekontakti. Jos kiellät, ole myös jämäkkä ja pidä tiukka ilme ja äänensävy. Jos kehon kieli ja pujhe ovat ristiriidassa, pieni lapsi uskoo kehon kieltä”, sanoo psykologi Suvi Lauru Väestöliitosta.

Muista myös kehua

  • Kehuja ja haleja ei tulisi unohtaa.
  • Hyvistä tavoista voi myös palkita – palkitseminen usein tehoaa käskemistä paremmin.

Rutiinit ja toisto

  • Rutiinit tuovat lapselle turvaa ja ennakoitavuutta, kiitos suuntaa käytöstä oikeaan suuntaan.

Järkisyyt

  • Kerro, miksi tietyllä tavalla kannattaa toimia: nenää kaivavalle lapselle voi muistuttaa, että taudit tarttuvat nenän kautta herkästi.

Pienin askelin

  • Esimerkiksi yhteisen ruokapöydän ääressä istuminen on oppimistlanne. Miten pöydässä tiomitaan? Siisteyttä ei vielä voi vaatia lapselta, joka vasta harjoittelee käytytämään lusikkaa. Ennen ruokailua voi kuitenkin jo pestä kädet yhdessä.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X