Lapsettomuus 07.09.2015 Päivitetty 28.08.2023

Uudenlaiset hedelmöityshoidot antavat toivoa lapsettomuudesta kärsiville

Ajatus hedelmöityshoidoista voi jännittää, joskus jopa pelottaa. Viime vuosina hedelmöityshoidoissa on kuitenkin tapahtunut paljon sellaista kehitystä, että hoitojen sivuvaikutuksista ei tarvitse enää hermoilla. Väestöliiton lapsettomuusklinikan Helsingin klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari listaa hoitojen kehittymisessä kolme hyvää uutista.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
Kristiina Kurronen/Otavamedia

1. Hedelmöityshoidot ovat entistä helpompia

Hedelmöityshoidot ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana valtavasti ja samalla niiden keinovalikoima on muuttunut ja laajentunut. Nykyään on tarjolla entistä kevyempiä hoitoja, ja ne ovat naiselle helpompia.

– Kehitystyö keskittyy nyt siihen, että hedelmöityshoidot saadaan entistä helpommiksi, jotta niitä ei tarvitse jättää kesken. Tällöin myös hoitojen onnistumisprosentti nousee, Väestöliiton lapsettomuusklinikan Helsingin klinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo.

Koeputkihedelmöitykset omilla sukusoluilla ovat vähentyneet. Luovutushoidot ovat taas lisääntyneet, sillä yksinäiset naiset hakeutuvat niihin aiempaa enemmän.

Keskustele lapsettomuudesta.

Myös keski-ikä hoitoon hakeutuvien keskuudessa on noussut. Nyt hoitoon tullaan noin 35-vuotiaina, ja lähes 30 prosenttia asiakkaista yksityisellä puolella on täyttänyt jo 40 vuotta.

Julkisella puolella hoitoon hakeutuneiden keski-ikä on alempi, koska osassa kunnista lapsettomuushoitoihin ei oteta julkisella puolella yli nelikymppisiä. Julkinen puoli on lisännyt lapsettomuushoitojen resursseja. Nyt hedelmöityshoidot jakautuvat puoliksi yksityisten ja julkisten klinikoiden välillä.

Lue lisää: Milloin lapsettomuushoitoihin?

2. Hedelmöityshoidoissa uusia keksintöjä

Hedelmöistyshoidot ovat tehostuneet uusien keksintöjen myötä. Munasolun luovutushoitoja voidaan tehdä nykyään entistä tehokkaammin, kiitos uuden keksinnön nimeltä vitrifiointi eli pikajäädytys. Menetelmässä solu laitetaan nestemäiseen typpeen. Tällä tavoin voidaan pakastaa munasoluja ja syväjäädyttää myös alkioita.

Keskustele munasolun luovutushoidosta.

Miinuksena on hinta. Kallis menetelmä kustantaa tuhansia euroja, eikä se ole vielä Kela-korvattava.

– Tästä ei ole tullut vielä trendiä Suomessa, mutta seuraamme mielenkiinnolla, miten tämä kehittyy maailmalla, Suikkari sanoo.

3. Aiempaa vähemmän sivuvaikutuksia

Kolmas hyvä uutinen koskee lääkkeitä, joiden käyttöä hedelmöityshoidot vaativat. Ne ovat tasalaatuisempia kuin ennen, ja valikoimaa on tullut lisää.

– Lääkärillä on nyt enemmän mahdollisuuksia suunnitella hedelmöistyshoidot yksilöllisemmin. Suikkari sanoo.

Pienemmät lääkemäärät ja lyhyemmät lääkitysajat vähentävät sivuvaikutuksia. Lääkettä voidaan myös antaa kertapistoksina päivittäisten pistosten sijaan.

– Uudempi lääkitystapa aiheuttaa vähemmän vaivoja. Ennen hedelmöityshoidot sisälsivät kuuden viikon lääkityksen, nyt selvitään kahdella viikolla.

Haittapuolena uusissa lääkkeissä on se, että ne ovat kalliita, mutta onneksi suurin osa hoitoon tulevista kuuluu Kelan sairausvakuutuksen piiriin.

Hedelmöityshoidot ja hinta: Keinohedelmöitys 300–600 euroa

Julkisella puolella hoitoihin on jonoa, yksityisellä ei.  Hintahaarukka on suuri ja riippuu siitä, kenen sukusoluja ja mitä menetelmää käytetään. Omilla sukusoluilla yksi inseminaatio eli keinohedelmöitys maksaa noin 300 euroa, luovutetuilla 600 euroa.

Keskustele ja lue kokemuksia inseminaatiosta. 

Koeputkihedelmöityshoidossa omavastuu on noin 2000 euroa. Lisäksi tulevat lääkekulut.

Lue myös:

Eikö vauvaa kuulu? Tarkista nämä 9 asiaa ennen hedelmöityshoitoja
Bloggaaja Desire Nyman kävi läpi hedelmöityshoidot – kuuntele podcast

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X