Lapsettomuus 16.09.2015 Päivitetty 28.08.2023

Nämä ovat lapsettomuuden yleisimmät syyt

Lapsettomuus voi johtua monesta eri asiasta ja lapsettomuuden syy voi löytyä yhtä lailla niin miehestä kuin naisestakin. Kysyimme lapsettomuushoitoihin erikoistuneelta lääkäriltä, mitä syitä on yleensä lapsettomuuden takana ja mitä niille voi tehdä.

Teksti
Sanna Peutere
Kuvat
Colourbox

Lapsettomuuden syyt ovat moninaisia. Selvitimme vastauksia yleisimpiin lapsettomuuden syitä ja lapsettomuushoitoja koskeviin kysymyksiin.

Mitkä ovat yleisimmin lapsettomuuden syyt?

Munasolujen vanheneminen on yksi yleisin lapsettomuuden syy. Kun tyttö syntyy, hänellä on kaikki munasolut jo mukanaan, eli niitä ei myöhemmin tule lisää. Mitä kauemmin ne ehtivät olla elimistössä, sitä enemmän soluihin ehtii tulla perimän ja ympäristön aiheuttamia vaurioita.

Tällä hetkellä yli 20 prosenttia Väestöliiton lapsettomuusklinikoiden asiakkaista on jo täyttänyt 40 vuotta. Perhe perustetaan yhä useammin myöhemmällä iällä, jolloin yhä useampi tarvitsee myös hedelmöityshoitoja.

Tänä päivänä yleisimmät naisesta johtuvat syyt lapsettomuudelle ovat erilaiset munasolun irtoamishäiriöt, endometrioosi ja munanjohtimien vauriot, jotka ovat tosin viime vuosikymmenten aikana vähentyneet ja lieventyneet.

Miehestä johtuva lapsettomuuden syy on siittiötuotannon häiriö.

Lapsettomuuden syytä ei aina pystytä hoitamaan lapsettomuushoidoilla. Silloin niillä avustetaan hedelmöittymistä ja raskauden alkua. Raskaus on hoidoillakin tarkoitus saada alkuun niin vähällä puuttumisella kuin mahdollista.

Lue, miten voit parantaa raskauden mahdollisuuksia.

Miten tutkitaan, mitkä ovat lapsettomuuden syyt?

Perustutkimuksissa selvitetään yleisimmät lapsettomuuden syyt: tapahtuuko naisen munasolun irtoaminen normaalisti ja oikeassa aikataulussa, mieheltä tutkitaan sperma ja naiselta voidaan tutkia munanjohtimien aukiolo.

Jos epäillään jotakin liitännäissairautta, erillisillä kokeilla voidaan tutkia esimerkiksi endometrioosia, keliakiaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Mitä tarkoitetaan selittämättömällä lapsettomuudella?

Selittämättömästä lapsettomuudesta puhutaan, jos perustutkimuksissa ei miehestä tai naisesta löydy selkeää syytä lapsettomuudelle.

Selittämättömästi lapsettomien osuus on kasvanut. On vaikea sanoa, kuinka paljon määrän kasvuun vaikuttavat ympäristötekijät, elämäntavat ja ikä – kaikkia näitä syitä on varmasti mukana.

Yleensä pariskuntia helpottaa henkisesti, jos lapsettomuuden syy voidaan todeta. Selittämätön lapsettomuus on kuitenkin mielestäni toiveikas diagnoosi. Silloin pari tietää, että raskaus voi alkaa, jos sille annetaan esimerkiksi riittävästi aikaa. Itsesyytöksiä kuulemme kaikissa tilanteissa – se on hyvin tavallista.

Lapsettomuushoitojen idea perustuu samaan kuin luonnollinenkin raskaus: kaikista munasoluista tai alkioista raskaus ei käynnisty. Samalla tavalla hoidoissa joudutaan vain yrittämään uudestaan.

Me pyrimme löytämään riittävän hyvän munasolun ja antamaan mahdollisimman hyvät olosuhteet silloin, kun raskaus ei onnistu itsestään helposti.

Missä vaiheessa kannattaa tulla lapsettomuustutkimuksiin?

Tutkimuksiin ja hoitoihin hakeudutaan perustilanteessa niin, että pari jättää ehkäisyn pois ja yrittää raskautta noin vuoden, minkä jälkeen hakeudutaan klinikalle selvittämään tilannetta ja yritetään etsiä lapsettomuuden syyt.

Tai sitten pariskunta tietää jo, että naisella on epäsäännöllinen kuukautiskierto tai miehellä epäily, että hänen hedelmällisyytensä on alentunut. Silloin kannattaa toki tulla heti selvittämään asiaa.

Lue, milloin kannattaa hakeutua lapsettomuushoitoihin.

Entä koska hakeutua lapsettomuushoitoihin?

Asioiden selvittäminen ei koskaan tarkoita sitä, että lähdettäisiin suoraan hoitoihin. Ensin selvitetään lapsettomuuden syyt ja sitä, minkälaiset mahdollisuudet on tulla raskaaksi ilman hoitoja tai erilaisilla hoidoilla. Turhaan klinikalle ei tulla koskaan.

Pari voi toki olla lapsettomuudesta huolestunut aiemmin kuin minä lääkärinä olisin huolestunut. Silloin tehtäväni lääkärinä on helpottaa huolta, ja sanoa, että nyt ei vielä tarvitse tehdä mitään. Aina on mahdollisuus antaa tietoa, vastata kysymyksiin ja tehdä perustutkimukset.

Kumpaan kannattaa hakeutua lapsettomuushoitoihin, yksityiselle vai julkiselle puolelle?

Noin 60 prosenttia lapsettomuushoidoista tehdään yksityisillä klinikoilla. Yksityiselle hakeudutaan, jos asiakas ei esimerkiksi täytä julkisella puolen hoitoon pääsyn kriteereitä. Yksityisellä hoitoon pääsee nopeammin ja joustavammin aikatauluin.

Asiakkaat hakevat yksityiseltä myös parempaa palvelua. Hoidot yksityisellä toki maksavat, ja suurin osa kuluista jää Kela-korvausten jälkeenkin asiakkaan maksettavaksi. Hoitovaihtoehtoja on kuitenkin enemmän, ja niitä toteutetaan yksilöllisemmin.

Lue, miten lapsettomuushoidot ovat kehittyneet.

Kuinka kauan hedelmöityshoidot kestävät?

Hoitojen kesto vaihtelee. Jotkut onnistuvat heti ensimmäisestä hoidosta, jotkut jopa heti ensikäynnin jälkeen. Keskimäärin raskaus alkaa 1–2 vuoden aikana.

Sitten on hankalampia tilanteita, jolloin hoitoihin voi taukoineen mennä 6–7 vuotta.

Kuinka kauan hedelmöityshoitoja kannattaa jatkaa?

Meidän velvollisuutemme on kertoa rehellisesti, jos hoitoja ei kannata jatkaa. Sen jälkeen keskustellaan, onko mahdollista käyttää esimerkiksi luovutettuja sukusoluja.

Pariskunnilta kysytään aktiivisesti hoitojen aikana myös heidän henkistä jaksamistaan hoitojen suhteen. Moni jättää hoidot kesken eikä saa lasta siitä syystä, ettei ole ehkä yrittänyt tarpeeksi, esimerkiksi toista tai kolmatta kertaa, jotakin hoitoa.

Hedelmöityshoidot voivat olla henkisesti rankkoja. Millaista apua on tarjolla?

Yritämme tehdä hoidot niin sujuviksi ja helpoiksi kuin mahdollista, jotta hoitoja ei jätettäisi kesken niiden rankkuuden vuoksi.

Lapsettomuuden kaikki kajoavat hoidot tehdään naiselle, vaikka lapsettomuuden syyt olisivat miehessä. Se johtuu naisen anatomiasta ja biologiasta. Ei ole välttämättä miehelle helppoa katsoa sivusta, kun ei voi tehdä tilanteessa mitään.

Henkistä tukea pyrimme tarjoamaan lääkärin, psykologin ja hoitajan taholta. Henkinen tuki liittyy olennaisesti kaikkiin hoidon vaiheisiin, eikä lääkärikään ole puhdas kliinikko. Minäkin lääkärinä käytän hyvin paljon aikaa parin tilanteesta keskusteluun.

Joskus on hyvä käydä tunteita läpi myös hoitotiimin ulkopuolisen psykologin kanssa.

Kaipaatko vertaistukea? Keskustele täällä lapsettomuushoidoista.

Kysymyksiin vastasi ylilääkäri Anne-Maria Suikkari Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikalta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X