äiti ja melukylän lapset - Banneri

Imetystaipaleemme on kestänyt kohta kahdeksan kuukautta. Olen siihen enemmän kuin tyytyväinen, varsinkin kun alkuun kerkesin jo hysterisoimaan että maidon tulo loppuu. Samalla kun itse iloitsen onnistuneesta imetyksestä niin saan kuulla ulkpuolelta siitä kuinka Hugo on jo niin iso, että  imettäminen kannattaisi jo lopettaa sekä kuinka pojan pitäisi antaa jo maistaa jäätelöt, pullat, makkarat yms. Siis voi hyvät hyssykät sentään, poika täyttää kuitenkin vasta sen 8kk eikä mielestäni ole mikään iso. Jokaisella on tietysti oma näkemyksensä isosta, mutta minusta Hugo on vauva aina sinne vuoden ikään asti. En ymmärrä miksi kiirehtiä imetyksen lopettamisen kanssa ja miksi ihmiset työntävät nokkansa toisten asioihin. Kysyä toki saa, mutta voisi harkita millä tavalla sen esittää.

Yllätyksekseni olen kuullut tämän vauvavuoden aikana niin paljon arvostelua vauvani hoidosta, etten enää voi vain päästää niitä toisesta korvasta ulos. Kun mikään ei tunnu olevan ns. oikein mitä teen jäävät asiat pahasti kalvamaan mieltä. Aina on jollakin syytä tulla neuvomaan ja osoittelemaan sormella. Se turhauttaa, mutta ennen kaikkea ottaa suututtaa ja kovaa. En tykkää siitä että tapaani toimia arvostellaan joka ikisessä asiassa ja minua koitetaan lytätä jatkuvasti. Joko tuo arvostelu on tahallista tai sitten tahatonta, en tiedä varmaksi, mutta epäilen ensimmäistä. Se ei tunnu mukavalta. 

Olen koittanut olla välittämättä. En halua enää pahemmin edes keskustella kenenkään kanssa siitä kuinka paljon poika heräilee syömään, kuinka paljon syö kiinteitä tai onko vielä rinnalla. Inhottaa että asiat joista mieluiten puhun on tulleet minulle aiheeksi, joista en halua enää edes puhua. Täällä blogin puolella niistä toki kirjoittelen, mutta kasvotusten ne puheet ovat jääneet melkeinpä kokonaan pois. En halua että heti alkaa sadella ohjeita siitä mikä on oikein. Nykyään vastaan jotakin ympäripyöreää ja poistun paikalta. Varsinkin jos kyseessä on ihminen joka yleensä koittaa tuottaa minulle huonoa mieltä ja huonoa äiti fiilistä.

Kaikesta huolimatta olen pitänyt pääni kovana ja toimin jatkossa niin mikä on parasta meidän pojalle. Meidän imetyshetket jatkuvat samaan malliin. Kiinteitä syömme omaan tahtiin ja se on näyttänyt olevan Hugolle se paras ratkaisu. Imetyshetket ovat vaihtuneet todella pikaisiin pyrähdyksiin rinnalla. Silti poika tarvitsee niitä. Hän tankkaa siinä läheisyyttä ja samalla hörppää sen verran mikä on tarpeen. Illalla tankataan oikein kunnolla ja yöllä kerran tai kaksi. Imetyskertoja on vielä se 7-9 kertaa yöt mukaan lukien. Kiinteitä syö kaksi tai kolme kertaa päivässä. Määrälllisesti ei paljoa, mutta juuri sen verran mikä on Hugolle sopiva. Hän kyllä ilmoittaa varsin selvästi koska on nälkä ja koska on kylläinen. 

Minulta on myös kysytty ihan suoraan milloin lopetan imetyksen. Olen vastannut että mennään Hugon tahtiin. Ensinnäkin kun poika viihtyy rinnalla niin totta kai hän sitä saa ja toisekseen maitoa tulee vieläkin todella hyvin. Ja en ole edes miettinyt että lopetan tyyliin kun poika x kuukautta. Jos esimerkiksi vuoden iässä on imetyksen loppumisen hetki niin sitten se on, jos se tulee jo aikaisemmin tai myöhemmin niin hetki on silloin. En osaa ennustaa miten taipaleemme Hugon kanssa etenee. Se tapahtuu omalla painollaan. Mutta jos etenemme samaa tahtia sisarusten kanssa niin ne hetket ovat siinä vuoden iän jälkeen.

Meitä äitejä ja varsinkin imettäjiä on monenlaisia. Osa ei halua imettää ollenkaan, osa toivoo että imetys onnistuisi, osa taistelee että maitoa riittäisi, osalla sitä tulee yli kysynnän, osa haluaa lopettaa imettämisen puolen vuoden jälkeen tai aiemmin ja osa jatkaa vielä taaperoimettäjäksi. Jokainen on mielestäni oikea tapa, jokainen äiti toimii niin miten se on omalle pienelle paras. Ei siis arvostella, vaan kannustetaan.

Huomenna tämä mamma suuntaa lapsimessuille, toivottavasti nähdään siellä. Mukavaa perjantaita ihanat, pus.

Kommentit (28)

Itselläni on suurin kynnys se että ihmiset jotka eivät (nyky)suosituksista ja tutkimuksista (hyödyistä) mitään tiedä, puuttuvat asiaan.
"Kyllä se nyt jo pitää lopettaa, ihan hyödytöntä"
Vrt
"Kertoisitko mitä hyötyjä on imettää yhä?"
Jälkimmäinen haluaa tietoa ja toivottavasti myös sisäistää sen.

Yritän siis sanoa että sellaiselle tiedonhaluiselle ihmiselle kerron ja perustelen mielelläni, tuomitsevalle ja "kyllä-minä-tiedän"-tyypille taas mun mielestä ei meidän asiat kuulu.
T. Imetän 1v 1 kk ikäistä "yhä"

Tosi hyvä kirjotus ja inhottavaa kun tommosia kommentteja tulee! Itse imetin esikoista vuoden ikäiseksi ja tyttö vierrotti oikeastaan itse itsensä, varmasti uudella raskaudella oli vaikutusta maidontuloon ja muuhun, muuten olisi saatettu jatkaa pidemmällekkin. Mä säästyin oikeastaan ilkeiltä kommenteilta kokonaan, jotakin vihjailuja saattoi lähempänä vuoden ikää tulla..
Mutta juuri niinkuin kirjoitit, jokainen äiti tehköön kuin parhaaksi näkee ja jokainen äiti tuntee oman lapsensa tarpeet<3

Kiitos Emmi.♥
Siellä on takana hyvä imetystaival.♥ Ja ihanaa kun et ole saanut tämmöisiä kommentteja, sillä ne on kyllä todella sieltä ja syvältä.

Mä inhoon kans yli kaiken toisten asioihin puuttumista, ja arvostelua jutuista mistä joku ulkopuolinen ei paljoa ees tiiä.
Kyllä se arvostelu ja ihmettely aina jollain lailla koskettaa, vaikka kuinka yrittää olla välittämättä:(
Hauskaa messuilua, harmi ettei nähä siellä!! <3

No sepä se, kun yleensä ne arvostelijat ei tiedä tilanteesta mitään. :/ Ja kyllä se koskettaa vaikka kuinka yrittäisi päästää toisesta korvasta ulos. Näistä huolimatta teemme asiat sillä omalla tavalla.♥
Oli mukavat messut. 🙂 Joskus olisi kiva nähdä.♥

Kommentoin vain tuota WHO:n imetyssuositusta, joka on siis 2 vuoteen asti maailmanlaajuisesti huomioiden useiden kehittyvien maiden heikko juomaveden laatu ja siitä johtuva pienten lasten sairastuvuus ja kuolleisuus ripulitauteihin. Siksi WHO siis suosittelee imetysajaksi kahta vuotta kun taas meillä suositus on vähintään yksi vuotta. Mutta eipä taida olla suositusten vastaista imettää vielä vuoden jälkeen 🙂 Tsemppiä imetykseen! Sinä tunnet lapsesi parhaiten 🙂

Minäkin muistelin että suomessa suositus on siihen vuoden ikään. Toivon että siihen päästään.♥ Kiitos tsempeistä.♥

Minun on lapsettomana vaikea sanoa tähän asiaan mitään, mutta uskoisin itse toimivan niin että niinkauan kuin maitoa tulee imettäisin.

Imettäminen on kyllä ihana asia ja toivon että se jatkuu meillä vielä Hugon kanssa sinne vuoden ikään.♥

Jopas jotakin. Harmi että olet joutunut kokemaan tuollaista ikävää! :/ Olen samaa mieltä, kuin Jonna, eli on upeaa että olet imettänyt JO 8 kk lastasi! Se on upea saavutus! <3 Mahtava lukea myös että aiot jatkaa imetystä.

Itse imetin A:ta vuoden ja 3 kk enkä saanut kertaakaan kuulla mitään ikävää. Nautin imetyksestä hurjasti ja kaipasin sitä pitkään. <3

Nautinnollisia imetyshetkiä Hugon kanssa ja ihanaa messumaniaa! Kerro terkkuja muille messuilijoille ja pitäkää hauskaa! <3 Minä sitten kateellisena luen blogeista messuhumusta! 😉 <3

Kiitos Selina.♥
Hieno imetystaival teillä takana A:n kanssa.♥ Minä imetin Ainoa sen 1v2kk ja sitten tuntui hyvältä lopettaa, vaikka sitä jäikin kaipaamaan.
Oli oikein mukavat messut. 🙂

Mä en sitten vaan ymmärrä, että mikä se toisilla on, kun tarvitsee puuttua muiden imettämiseen tai imettämättä jättämiseen. Muutenkin tuntuu, että joillakin on tapana tuputtaa ohjetta kuin ohjetta ainoana ja oikeana tapana olla äiti ja hoitaa lasta. Mäkin olen joskus saanut esim. mun lasten itkuisuudesta ohjeita, että sillä on nälkä, joten anna velliä tai korviketta maidon lisäksi. Pihvin aikaan olin hyvin arka, mutta nyt vaan naurattaa. Nälkä? Näillä meidän kasvukäyrillä? Sinäkin, kun olet jo useamman lapsen saanut hyvään malliin elämän alkuun, niin varmaan itse tiedät asian jos toisenkkn lapsen ruokkimisesta <3

Itseäni myös ärsyttää tuo puuttuminen toisten asioihin. Sitä kun itse on oman lapsensa kanssa jatkuvasti niin tietää aika hyvin hänen tarpeensa. Imettäminen jatkuu ♥ ja niitä keitä se ei miellytä niin purkakoon tästä eteenpäin ohjeitaan jollekkin muulle kuin minulle. 🙂
Mikähän siinäkin muuten on että muiden mielestä vauvan itku tarkoittaa automaattisesti nälkää tai sitä ettei vauva saa tarpeaksi ruokaa, huoh.

Tosi ikäviä kommentteja olet saanut 🙁 eipä taida kommentoijat tietää, että who suosittelee imetystä 2v asti ja Suomessakin kuitenkin se 1v suositus, mistä mielestäni 8kk on vielä kaukana.

Voi kun vauvat sais vaan olla vauvoja ja äidit äitejä omilla tavoillaan <3 Maailman kauneimmista asioista saa valitettavan rumia kun kaikki ei osaa ajatella ennen kun avaa suunsa 🙁

Mä jouduin luopumaan esikoisen imetyksestä siinä 1v paikkeilla että saatiin aloitettua mun oma läänitys ja pelkäsin että nyt en saisi imetää sitäkään, mutta toistaiseksi sain vihreää valoa imettää tällä kertaa myös vuoden ikään ellei tule ihmeitä muutoksia omaan vointiin. Imetys on <3

No eivät kyllä tiedä. :/ Inhottaa kun imetyshetket on niin tärkeitä Hugolle ja minulle, että jonkun mielestä se olisi muka jo väärin, koska toinen on niin "iso". Ne hetket joita imetyksen aikana meillä on, on kullanarvoisia.♥ Enkä todellakaan meinaa vielä lopettaa, toki jos Hugo lopettaa niin sitten on pakko, mutten usko että sitä tapahtuu hetkeen.

Ihanaa, toivotaan että vointisi säilyy hyvänä ja imetys saa jatkua mahdollisimman pitkään. Ihania imetyshetkiä sinne.♥

Kuulostaa niin kurjalta, ikävää että olet saanut tuollaisia kommentteja. 🙁 mutta pidä vain pääsi, sinä olet paras äiti lapsillesi ja aivan varmasti tiedät parhaiten, mikä on heille paras tapa toimia! <3

Musta oli hassua, että nyt Venlan 10 kk neuvolassa kysyttiin, mihin asti aion imettää. En minä ole päättänyt etukäteen sitä, kauanko imetän vaan toimin tilanteen mukaan. Neuvolasta kehoitettiinkin lopettamaan imetys kun Venla täyttää vuoden, mutta enpä usko että tuo meidän tissiposki on silloin siihen valmis, joten eiköhän me jatketa vielä hyvän aikaa, sanoo neuvola tai muut mitä tahansa. 🙂

Kiitos Tuija.♥ Jatkan kaikesta huolimatta, sillä tiedän tekeväni niin mikä on oman lapseni kohdalta parasta.
Jännä että kyselivät, kun eikös sitä suosita imetystä ainakin vuoden ikään. Ihme kiire nykyään kaikilla saada äitejä lopettamaan imetystä. Jatkakaa ihmeessä, kyllä sen sitten tietää kun on aika lopettaa. Kun lapsi ja äiti on valmiita. Ihania imetyshetkiä sinne.♥

Ootpas saanut kuulla ikäviä asioita 🙁 ite en voi sietää sitä, että muut ihmiset puuttuvat toisten ihmisten lastenhoitotapoihin, jos ne eivät vaaranna kenenkään turvallisuutta. Suomessa on imetyksen suhteen ihan kummallinen ilmapiiri, sua pitäis paremminkin kehua, oot tehnyt upean työn kun oot jaksanut imettää jo 8 kuukautta! Kaikki äidit tietävät, että se ei ole helppoa, sen vuoksi äitien pitäisi tsempata toisiaan! Ja ihan mahtavaa, että jaksat edelleen jatkaa imetystä 🙂 ja hyviä messuja, toivottavasti on kiva päivä tiedossa 🙂

On kyllä tullut kuultua paljon kaikenlaista tämän kohta 8 kuukauden aikana. :/ En ymmärrä miten jotkut vaan jaksaa.
Nimenomaan tsemppaamista ja kannustamista sitä kaipaisi ennemmin kun mitään lyttäämistä ja tarpeetonta arvostelua. Meillä jatkuu imetys kaikesta huolimatta.♥
Oli oikein mukavat messut. 🙂

Se on jotenkin kumma kun jo siinä kolmen kuukauden jälkeen rupesi satelemaan kysymyksiä, että vieläkös imetät? Itselleni oli jotenkin selvää, että ainakin niin kauan kun vauva on vauva eli sen ekan vuoden niin imetetään jos maitoa vaan riittää. Meidän lapsosethan on suunnilleen saman ikäisiä ja meilläkin syödään vielä öisin kerran joskus jopa kaksi ja vaikka kuusikuukautis neuvolassa sainkin tiukat ohjeet että sen pitää loppua niin en varmasti rupea pientä vauvaa huudattamaan. Tsemppiä sinne ja älä anna muiden sanella kuinka olla äiti omalle lapsellesi 🙂

Juu ensin ollaan niin kiinnostuneita, että imetätkö nyt varmasti ja jo muutaman kuukauden päästä kysellään joko olet lopettanut. Siitä muutaman kuukauden jälkeen kauhistellaan jos edelleen imettää.
Juu en minäkään ymmärrä tuota että yöimetyksistä pitäisi luopua juuri sillä hetkellä kun vauva on 6kk. Vauvat on niin erilaisia, että osa ei kaipaa rintaa öisin ja osa taas kaipaa. Tuskin ne enää teininä tissillä roikkuu. 😉 Kiitos tsempeistä ja ihania imetyshetkiä sinne.♥

Terhi, todellakin pistät tollaset jutut toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Olet juuri hyvä äiti tuollaisena omille muruillesi ? ja mitä imetykseen tulee, niin olen itse imettänyt K:ta 2v saakka ja L syö vieläkin ja on 1v10kk, et minäkin imetän ja aion imettää vaikka mun vauvani on jo taapero, jos lapsi sitä haluaa ja maitoa riittää nii miksi ei! Nähdään huomenna messuilla! ?

Kiitos Mira.♥
Ihania imetyshetkiä sinne ja oli ihana nähdä.♥

Ääh mitä juttuja, tosi kurjaa joutua kuuntelemaan tuollaista :/ Itsehän sen tietää parhaiten mikä omalle lapselle ja juuri teille on parasta! Pää kylmänä vaan omaa sydäntä kuunnellen <3

Niinhän se on että itse sen tietää mitä oma lapsi on vailla, olenhan hänen kanssaan melki koko ajan 24/7.♥ Silti tuo arvostelu on todella ikävää. :/

Ihan uskomatonta. Itsekin sain kuulla vihjaavia kommentteja tyyliin "olisi todella kummallista imettää lasta joka kävelee ja/tai puhuu", "kyllä se olisi kiva varmaan muttakin jo maistaa (kuin rintamaitoa)"…jne. Toiset kauhistelevat jotain imetysfanaatikkoja, mutta itse en kyllä ole sellaiseen koskaan törmännyt. Jotenkin tuntuu, että ilmapiiri on enemmänkin ei-kannustava jollei välillä jopa imetysvastainen, eikä edes haluta ymmärtää tai ottaa selvää asioista…huoh. 🙁 Mutta tosiaan toisesta korvasta vaan ulos ja puheenaiheen vaihto! Turha keskustella tuollaisten ihmisten kanssa…

Juu keskustelusta ei todellakaan tule mitään, sillä olisin joka tapauksessa "väärässä" sillä enhän voi tietää mikä on lapselleni parasta. Huoh, ärsyttää todella että muut sanelevat ohjeita, ilman että tietävät tilanteesta mitään. Ja olen huomannut saman, että enemmän on sitä ei- kannustavaa ilmapiiriä kuin kannustavaa. Todella kurjaa, sillä imetys on upea asia ja olen onnellinen että se meillä onnistuu. Niimpä aion jatkaa sitä vielä.♥

Ihan samaa mieltä kanssasi. Se millä tavalla asian ilmaisee vaikuttaa paljon. 🙂 Ei sellaiselle päsmäröijälle tee mieli kertoa yhtään mitään.
Ihania imetyshetkiä sinne.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X