ÄIDIT 6.5.2018

Äiti, vaadi enemmän!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Suomen Akatemian tutkimuksen mukaan lähes joka toinen äideistä sanoo, että nukkuminen on perheessä ongelma. Kieltämättä unenpuute on äitiydessä jatkuvasti läsnä. Lapsi on kipeä eikä nuku, lapsi saa hampaita eikä nuku, eri kehityksen vaiheet tekevät niin että lapsi ei nuku. Tai sitten sinulla vaan on huonosti nukkuva lapsi. Nukkumista arvostetaan ihan eri lailla lapsensaannin jälkeen, koska se on sitä harvinaista herkkua.

Unenpuute vaikuttaa koko kehoon ja varsinkin mieleen. Väsyneenä teen hölmöjä juttuja, koska pää ei vaan yksinkertaisesti toimi. Olen ollut lähdössä kauppaan ilman housuja, olen kaatanut korvikettaaamukahviin ja kahvia tuttipulloon. Olen ollut kaupassa ilman rintaliivejä, heittänyt keitetyt makaronit suoraan lavuaarin. Olen kävellyt kaupungilla eri pari kengät päällä, käyttänyt partavaahtoa shampoon sijaan, paniikissa etsinyt vauvaani ruokakaupassa kunnes tajusin että hän on kotona, soittanut isälleni itkien ruokakaupan pihassa koska luulin että autoni on varastettu vaikka se oli parkkihallissa.

En ole vielä ollut vaaratilanteessa väsymyksen takia, mutta välillä olisin kyllä halunnut antaa itselleni litsarin. Viime aikoina tässä on ollut vähän kaikenlaista, Belle sai hampaita (TAAS!), meidän remontti vie voimia ja minulle puhkesi maailman pahin VTI. Viime viikolla heräsin herätyskelloon joka jatkoi sitä saatanan ärsyttävää ääntä kymmenisen minuuttia. Rättiväsyneenä ja puoliunessa sitten päätin kutsua Andreasta eksäni nimellä. Olisin halunnut kuristaa itseni, mutta onneksi Andreaksella on hyvä huumorintaju. Eksän nimi pomppasi varmaan ensimmäisenä mieleen koska olin ärsyyntynyt. No, meillä ei ollut ongelmia herätä tämän pienen insidentin jälkeen.

Väsymykseni näkyy kuitenkin eniten minun mielialassa. Olen niin helvetin huonolla tuulella koko ajan ja hermot ovat ihan finaalissa. Andreas on auttanut minua ja antanut minun levätä iltaisin, koska VTIn aiheuttama jatkuva pissahätä, kuume ja alaselkäkipu sekä todella utelias yksivuotias vie minulta voimat. Tässä olen jo maannut itsesäälin peitossa parisen viikkoa ja hirveissä tunnetuskissa koska Andreas joutuu hoitamaan niin paljon ja Andreas sekä Belle joutuvat kestämään minun kiukkuja ja valituksia. Minun ympärillä olevat äitiystävät sitten päättivät käyttää sitä kuuluisaa ”no sun mies sentään auttaa sinua!”-korttia.

No miksi sun mies ei sitten auta?

Perhedynamiikkaa on usein aika monimutkaista lähteä purkamaan, mutta ollaan keskusteltu tästä asiasta usein Andreaksen kanssa. Eli miksi isät eivät osallistu kotonaTiedämme että vastuun kaataminen kodista sekä lapsista kokonaan äidin harteille on väärin, mutta voimmeko oikeasti syyllistää pelkästään miehiä tästä tilanteesta? Vai ovatko naiset mahdollistaneet tämän tilanteen ja meidän pitäisi oppia vaatimaan enemmän?

Edellisesti parisuhteesta olen oppinut paljon sellaisia asioita, miten asioita ei kannata hoitaa, miten paskaa ei kannata sietää, miten jotkut asiat ei ikinä muutu ja miten jossain vaiheessa on pakko päästää irti. Andreaksen kanssa meillä ei ikinä ole ollut ongelmia arjen pyörittämisessä eikä siitä kuka maksaa mitäkin. Looginen selitys tähän on tietysti se, että olin yksinhuoltaja kun me tavattiin. Pyöritin arkea yksin ja tiesin että pärjään ja osaan, joten miksi olisin ottanut miehen mun rinnalle joka ei osallistuisi tai (vaikka tiedän että tämä kuulostaa erittäin itsekkäältämistä ei ole mitään hyötyä?

Minä käyn töissä ja tienaan rahaa
Loogisesti olen ajatellut sen niin, että koska minä olen kotona lapsen kanssa, se on minuntyöni”. Tämä ei silti tarkoita, että tekisin kaiken kotona, koska lapsikin vaatii erittäin paljon aikaa. Sitten kun ollaan molemmat kotona, ollaan molemmat vastuussa lapsesta sekä kodista. Muuten työnjako menisi siihen, että mies tekee 50 tuntisia viikkoja ja nainen 168 tuntisia viikkoja ilman taukoja.

Tehtiin heti alussa se päätös, että Belle kuuluu meidän perheeseen ja koska meillä on yhteiset rahat, Andreaskin osallistuu Bellen menoihin. Meillä ei ole yhteistä tiliä, mutta rinnakkaiskortit toistemme tileihin. Tällä hetkellä rahat menevät elämiseen ja remonttiin mutta isoista hankinnoista toki keskustellaan. Arvostetaan toinen toisiamme sen verran paljon, että kumpikaan meistä ei törsää koko tiliä omiin menoihin.

Mielestäni koko perheellä pitäisi aina olla sama elintaso. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos mies käy töissä ja äiti on kotona lasten kanssa rahat pitäisi jakaa. Jos nainen pitäisi elää pelkällä kotihoidontuella ja lapsilisillä, mistä vielä maksetaan omia menoja samalla kun mies maksaa asumiskustannukset ja ruuat, jonka jälkeen loput menee omiin menoihin tai säästöön se ei ole reilua. Jos tilanne sitten menee siihen, että nainen istuu neljän seinän sisällä sen takia että ei ole rahaa mennä mihinkään kotiäitinä oleminen saattaa olla aika perseestä.

En minä osaa
Tämä saattaa olla tekosyy tai sitten mies ei oikeasti osaaTässä pitää vaan ottaa se asenne, että sitten minä opetan sinulle. Tähän kategoriaan kuuluu myös se tuttu ”äiti osaa paremmin”. Kumppania pitäisi tässä vaiheessa vaan kannustaa, että hyvin se menee ja kyllä sinä osaat.

Liian tiukat säännöt.
Olette molemmat vanhempia ja on olemassa monta eri tapaa tehdä asioita. Vaikka äiti on se joka yleensä viettää eniten aikaa lapsen kanssa se ei myöskään tarkoita että hänen tapansa tehdä asioita olisi se paras. Voin kyllä myöntää, että jos joku antaisi tiukat säännöt miten minun pitäisiminun omaa lasta hoitaa, tyyliinkello 14 päikkärit, 16 herätät ja annat tätä ja tätä ruokaa tämän verran, vaihdat nämä vaatteet, 21 vaihdat näihin vaatteisiin ja laitat nukkumaanoma reaktiokin saattaisi olla että hoida itse jos on noin tarkkaa.

Lapsen kanssa se nyt vaan menee niin että tulee yllättäviä käänteitä. Ehkä lapsi ei suostu syömään, ehkä lapsi ei halua nukkua päikkäreitä, ne on kuitenkin ihmisiäKukaan ei kuole sen takia että olisi väärän väriset housut jalassa tai siihen että ruokailu venyy kymmenellä minuutilla. Toinen väärä tapa suhtautua miesten lastenhoitoon on seisoa vieressä ja kyttäillä tekemisiä ja nalkuttaa koska kaikki menee väärin.

Andreaksella ei ollut omia lapsia eikä kokemuksia lapsista, vaikka hän on lapsirakas ihminen. Kyllä mies oli alussa aika hukassa ja sormi suussa. Siinä pitää vaan rohkaista tekemään, nimenomaan sillä tavalla että ”kyllä se menee hyvin” ja ”kyllä sinä osaat, ei hän mene rikki”. Muistan kerran, kun Belle ei suostunut syömään Andreaksen kanssa ja kiukutteli. Andreas oli sitten sitä mieltä että ei hän osaa, kunnes selitin että välillä meno on täysin samanlaista minunkin kanssa, Bellellä nyt vaan on kiukkupäivä.

Ylisuorittajaäiti
Usein puhutaan siitä, miten miesten pitäisi luopua asioista lapsensaannin jälkeen, koska elämä on muuttunut. Kyllähän se on totta, että joistakin omista jutuista pitää luopua. Tilanne ei kuitenkaan saa olla sellainen, että kaikesta pitäisi luopua. Vaikka olette vanhempia, molemmilla pitää silti olla oikeus nähdä kavereita ja harrastaa jotain, muuten pääkoppa hajoaa.

Naiset pitäisi myös olla valmiita luopumaan siitä täydellisestä elämästä ennen lapsia kun koti oli putipuhdas, pyykkikori tyhjä, ikkunat pesty, vaatteet silitetty ja syötiin kotiin tehtyä ruokaa. Jokainen haluaisi varmaan elää niin, mutta harva pystyy sen tekemään ilman alkavaa veritulppaa. Lapset kyllä takaavat sen, että koti ei todellakaan ole putipuhdas jos et kävele imuri, moppi ja rätti kädessä 24/7. Etkä voi syyttää miestä tai lapsia siitä, että väsyneenä joudut siivoamaan kämppää ja olet siitä aivan uupunut, koska missään ei saisi olla pölyä tai sormenjälkiä.

Jos mies taas vaatii että koti on putipuhdas ja ruoka valmiina kun herra saapuu töistä kotiin, paras tapa on jättää hänet yksin lasten kanssa ja vaatia saman. Moni ihminen yllättyy millaista sirkusta on olla kotona lasten kanssa, eikä heiltä voi vaatia että he ymmärtäisivät jos heillä ei ole omaa kokemusta. Voin itsekin myöntää että ei minulla ollut mitään hajua millaista tämä olisi ennen kun sain Bellen.

Et voi muuttaa toista ihmistä
ellei hän itse halua muuttua. Tämän olen itse oppinut kantapään kautta. Parisuhteen eteen pitää tehdä töitä, totta kai. Mutta jos mikään ei auta ja parisuhde tarkoittaa jatkuvaa ahdistuneisuutta, pettymyksiä ja riitoja on eron paikka. Pelkäsin eroa ihan hirveästi ja millaista arki olisi yksin vauvan kanssa ihan turhaan. Olin itse iloisempi heti eron jälkeen ja sen kyllä huomasi Bellestäkin, että hän oli rauhallisempi.

Nyt jälkeenpäin en ymmärrä miksi roikuin paskassa parisuhteessa niin kauan. Miksi väkisin yritin saada ydinperheen, vaikka arki uusioperheessä on niin paljon onnellisempaa. Aika menee niin älyttömän nopeasti, joten kaikkien pitäisi saada mahdollisuus olla onnellisia ja nauttia vauva-ajasta. Jos kumppanisi ei tee sinua onnelliseksi, on oikeasti parempi että teet itsestäsi onnellisen. Loppupeleissä olemme kaikki itse vastuussa meidän onnesta.

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (6)

Oi vitsi, miten en ole itse tajunnut että tätä kikkaa voisi kokeilla 😅 mulla on siis ainakin kerran vuodessa VTI, silloin tankkaan karpalomehua joo mutta näin fiksu en ole ollut 🙈 kiitos tuhanneesti vinkistä! 🤗
0
1 vastaus

Itsellä on ainakin se tilanne, että läheiset puuttuvat sanomalla ”käske miehesi osallistua enemmän, lapsi on yhteinen ja molemmat on yhtälailla mukana”. Nään asian niin erilailla. Nautin yli kaiken olla äiti. Haluan olla vauvan kanssa 24/7, ja kun saan olla olen onnellinen. Paljon on tullut näitä asioita mietittyä, ja tiedän 100%, että olen itse myös syyllinen miehen vähäiseen osallistumiseen. Koen myös että isä kerkeää osallistua enemmän lapsen kasvaessa. Mies toki saa osallistua enemmän, jos haluaa. Rakastetaan molemmat 7kk vauvaamme, ja tässäkin tilanteessa voi molemmat olla onnellisia. 🙂
0
1 vastaus

Ymmärrän oikein hyvin ja pääasia että teidän ratkaisu on teille oikein hyvä 🙂 Tässä vaan ihmettelin just sitä että jos äiti kokee olevansa totaalisen uupunut niin miksi ei sitten vaadi enemmän apua ja miksi mies ei huomaa tätä tilannetta. Ja vaikka sinä olisit enemmän vauvan kanssa koska haluat olla, niin voihan mies sitten osallistua esim siivoamalla, pesemällä pyykkiä, käymällä kaupassa, tekemällä ruokaa yms yms. Pääasia on se et tekee tiimityötä ja et molemmat ovat onnellisia! 🙂
0
1 vastaus

Mä itse rakastan kotiäitinä olemista ja mulle se on okei et hoidan lapset tai (ainakin suurimman osan ajasta) koska mies käy töissä. En oo koskaan vaatinut miestä vaihtamaan esim. vaippaa mutta se ei tarkoita ettei hän osallistuisi ollenkaan millään tavoin..Hän on lasten isä kuitenkin, tottakai hän osallistuu monin muilla tavoin. Oon huomannu et on näitä vanhempia jotka tekevät ns. Kaiken yhdessä, eli molemmat hoitaa niin vaipanvaihdon kuin pyykinpesun ja sit taas meitä jotka äitinä hoitaa ehkä sen suurimman osan tai enemmän arjen pyörityksestä kuin mies. Ja arvostelijoita löytyy sitten molemmin puolin 😀 Mutta mitä halusin sanoa et kaikilla meistä kuitenkin perheenä on se oma tapa toimia, pyörittää sitä arkea 🙂
0
1 vastaus

Juu, kyllä meilläkin menee silleen että minä vaihdan vaipan ja yleensä ruokailun yhteydessä minä oon se joka antaa Bellelle ruokaa. Toi lusikan käyttäminen ei oikein vielä onnistu 😀 sitten meillä on silleen että Andreas yleensä hoitaa pyykinpesun koska sitä minä vihaan YLI KAIKEN 😀 mutta minä taas imuroin. Toki sitten jos oon kipeenä niin Andreas auttaa enemmän 🙂 ja vaikka minä yleensä olen Bellen kanssa, niin Andreas käy esim kaupassa, tekee ruokaa ja hoitaa pihatyöt. Pääasiahan on että tekee tiimityötä, eikä esim silleen että mies käy pelkästään töissä ja illat makaa sohvalla 🙂
0
1 vastaus

Ihan vinkkinä vti itsehoitoon: karpalokapselit. Itse kärsin kyseisestä vuosia kunnes löysin googlettelun jälkeen ne! Ei ole sen jälkeen vaivannut. Life- luontaistuotekauppa ja apteekkikin taisi niitä myydä 🙂
0
1 vastaus

Oi vitsi, miten en ole itse tajunnut että tätä kikkaa voisi kokeilla 😅 mulla on siis ainakin kerran vuodessa VTI, silloin tankkaan karpalomehua joo mutta näin fiksu en ole ollut 🙈 kiitos tuhanneesti vinkistä! 🤗
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Desire Nyman
9/16 asti dokumentoitu matka neidistä vaimoksi, monta keskenmenoa ja yksi vaikea raskaus, vaimosta takaisin neidiksi, keskostytön äidiksi 01/17, yksinhuoltajasta uusioperheeksi. Tervetuloa mukaan etsimään valoa tunnelin päässä. nymandesire@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Bellemon 🌸

Desirenyman

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: