10 ärsyttävää lausetta jotka äidit kuulevat

Teksti

Kehtaan väittää, että jokainen äiti on vähintään kerran joutunut kuulemaan toisen äidin (tai miksipä ei jopa lapsettoman, heillähän ne parhaat neuvot yleensä on) ärsyttäviä viisauksia äitiydestä. Äitiydessä pitää tehdä paljon valintoja, mutta näitä valintoja pitää myös osata perustella. Miksi juuri sinä ja sinun perheesi päättävät tehdä niin tai näin.

”Sitten kun minusta tulee äiti en ikinä” / ”Mun lapset eivät ikinä käyttäytyisi noin”

Kuvittelet varmaan, että sun lapsi ei ikinä riko mitään tai huuda hysteerisesti kaupassa kun uhma iskee, mutta saatat olla väärässä. Saatat ehkä myös suunnitella, että et ikinä mene sieltä missä aita on matalin. Älä ikinä sano ikinä. Välillä pizzapäivä vaan on erinomainen vaihtoehto.

”Se on pelkästään asenteesta kiinni”

Kaikki lapset ovat erilaisia, kuten myös kaikki aikuiset. Joillekin valvominen on helppoa, toisille kolmen tunnin yöunet saavat kooman aikaiseksi. Asenteella on tietysti vaikutus, mutta ei, aina se ei ole pelkästään asenteesta kiinni.

”Nauti nyt tästä vauva-arjesta” / ”Nauti nyt tästä raskausajasta, kohta et saa nukkua lainkaan!”

Jokaisesta hetkestä pitäisi nauttia jokaisella solulla. Se, millä tavalla pitäisi nauttia tai miten tämä nauttiminen kuuluisi näkyä on epäselvää.

”Odota vaan..”

Manailu, että kyllä se tästä vielä huonommaksi menee. Vauvalla on koliikki tai nukkuu muuten vaan huonosti, odota vaan kunnes uhmaikä alkaa. Taaperolla on uhmaikä, odota vaan kunnes päiväkodit alkavat, sitten ollaan kipeenä koko ajan. Lapsi aloittaa päiväkodin ja sairastaa noroa, flunssaa, kuumetta, odota vaan kunnes hän pääse teini-ikään. Äitiys on pelkkää odottamista, että kohta on entistä rankempaa. Niinhän se naapurin Pirkko manaili.

”Sulla on sentään vaan x lasta, ajattele millaista meillä on kun meillä on x”

Ensimmäinen spontaani vastaus olisi tietysti että ihan vapaaehtoisesti hankitaan niitä lapsia. Mutta näin nätisti tiivistettynä: kaikki lapset ovat erilaisia, kuten myös kaikki perheet. Se että arjessa on haasteita ei välttämättä johdu lapsiluvusta, tai lapsesta ylipäätänsä. Kyseessä voi myös olla työkiireitä tai jotain ihan muuta.

”Kyllä äidinmaito on paras ravinto vauvalle”

Tämä on varsin fiksu ja ihanan kannustava lause heille, joille imetys ei onnistu syystä tai toisesta. Koska jos joku ei sitä vielä tiennyt, imetyksen onnistuminen pelkällä tahdonvoimalla ei ole itsestäänselvyys.

”Nuku nyt ennen kun vauva syntyy”

Uni on sellainen juttu, että sitä ei voi pistää pankkiin hätävaraksi pahojen päivien varalle. Se, että hankitaan lapsia ei myöskään automaattisesti tarkoita että ei ikinä enää saisi nukkua.

”Onko sun mies lastenlikkana?”

Ei. Perheen isä ei ikinä ole lastenlikkana. Hän on kotona hoitamassa meidän lapsia. Hänen lapsia.

”Yhden tai kahden lapsen vanhemmat eivät tiedä vanhemmuudesta mitään. Sitten kun juokset seitsemän perässä niin alat jotain jo ymmärtää”

En edes jaksa kommentoida tätä lausetta. Jokainen varmasti tietää miksi tämä on ärsyttävä. Paitsi tietysti ne jotka tätä jaksaa hokea.

”Miksi hankitte lisää lapsia / miksi ette hanki lisää lapsia?”

Lapsiluvun kyseenalaistaminen. Tässä sinun pitäisi perustella miksi haluatte juuri x määrän lapsia. Joista te itse huolehditte. Välillä lisää lapsia ei tule, koska kyseinen pariskunta kärsii sekundaarisesta lapsettomuudesta, mutta se nyt ei käy mielessäkään kun asiasta udellaan.

Tälle listalle voisi myös tietysti lisätä kaikkea mikä peruspirkkoja kiinnostaa joiden syksyn kohokohta on lidlin tarjouspäivät, kuten esimerkiksi ”Miksi ette ole naimisissa?”, ”Miksi ette odottaneet kauemmin ennen lapsen yritystä?”, ”Miksi et imetä?”, ”Miksi haluat sektion?”, ”Miksi et laita lasta päivähoitoon?”

Jos V-käyrä nousi tästä postauksesta ja sinulla heräsi vanhoja muistoja, miten ärsyttävästi joku Pirjo-Liisa on kommentoinut sinun perhettä, lasta tai kasvatusmenetelmiä niin kommenttikentässä saa avautua! Kunhan ette kuitenkaan tule linjoja pitkin, muuten mulla menee chakrat sekaisin keskellä tätä ihanaa ja seesteistä perhe-arkea.

Kommentit

17 kommenttia
Avatar

Heh 😀 tunnistin kyllä nämä kaikki kolmen lapsen äitinä! T. Sari / pikkuleijonatblogi.fi

Avatar

Hyvä postaus! Niin samaa mieltä! Mutta pieni korjaus: lapsia ei todellakaan hankita vaan niitä saadaan (jos saadaan)… toiset saa ja toiset ei :/

Desire Nyman

Minä taas olen sitä mieltä että tehdään, koska me jouduttiin tekemään kovaa duunia lapsettomuushoitojen kanssa että saatiin plussa tikkuun 😀 mutta ymmärrän mitä tarkoitat 🙂

Avatar

Toi ”kyllä äidinmaito on paras ravinto lapselle” riippuu ihan siitä millä äänenpainolla ja missä tilanteessa sen sanoo. Sehän on ihan totta että äidinmaito on korviketta laadukkaampaa ja vauvalle se parhain.
Jos jostain syystä äiti ei imetykseen kykene, sillon siitä ei saa syyllistää ja tuollainen lause on vaan vi**uilua äidille.

Desire Nyman

Joo siis nimenomaan mikä äänensävy ja missä tilanteessa. Jos imetys ei onnistu niin turha sitä on hehkuttaa että äidinmaito olisi niin paljon parempaa 😄

Avatar

Asuttiin esikoisen ensimmäinen vuosi samassa talossa mummon kanssa. Jos oltiin miehen kanssa kaupassa/muualla yhdessä ilman lasta, ärsytti kyselyt ”mihin ootte lapsen jättäneet?” No yksin kotiin tietenkin, kyllähän se siellä pärjää.
Tai se kun yrittäjänä palasin töihin heti synnytyksestä toivuttuani (tein töitä kotona max 4h päivässä) ”Missä se lapsi nyt on? Pärjääkö se isän kanssa?” Lapsi oli maksimissaan 10m päässä, kuulin kaikki itkut ja pumpattua maitoa oli jääkaappi täynnä.
Aaaargh, alkoi jo valmiiksi ärsyttää kun helmikuussa syntyy baby nro2 ja mies on ilmoittanut haluavansa jäädä vauvan kanssa kotiin😅

Avatar

Ymmärrän tekstin pointin kyllä.
Toisinaan voi toki olla niinkin, että keskustelun avaus särisee vastaanottajan korvassa ihan turhaan. Mitä jos se naapurin täti ihan oikeasti haluaa kuulla, mitä ajattelet? Mitä ajattelet avioliitosta tai perheen koosta? Usein ärsyttävyys tulee siitä, että samat kysymykset kasaantuvat samaan elämänvaiheeseen niin aktiivisesti.

Olen myös ajatellut niin, että äitien ”leikkipuistonokittelu” ei ole vain pahasta. Pieni vertailu kirirrää meitä kohti yhteiskunnan normeja. Kun sadepäivänä joku saapuu puistoon ilman kumisaappaita ja joku sitten kysyy, että missäs teidän kumisaappaat ovat, niin ärsyttäähän se. Mutta, riippuen toki siitä, miksi kumisaappaita ei juuri sillä keikalla ollut mukana, saatat ehkä jo illalla mennä kauppaan vihdoin ostamaan ne isommat saappaat. Tai se toinen äiti sohvannurkassa googlettelee niitä vaihtoehtoisia jalkineita saappaille. Ihan miten vaan.

Kyse ei siis aina ole epäterveestä kilpailemisesta, ei uteliaisuudesta, ei itsensä jalustalle nostaminen, eikä epäkohteliaasta urkkimisesta. Kyseessä voi olla ihan vaan kevyt keskustelun avaus tai tietämättömyys.
Aina ei siis kannata ärsyyntyä. Ehkä me kaikki tulemme päivissämme jakaneeksi kliseisiä lauseita, jotka kasaavat jonkun toisen ärsytyskuormaa?

Avatar

”Mutta pieni korjaus: lapsia ei todellakaan hankita vaan niitä saadaan (jos saadaan)” En tiedä mitään raivostuttavampaa pilkunnussimista kun tämä. Ai saatana. En ainakaan ite tarkota jos puhun lasten hankkimisesta että se olisi jotenkin itsestäänselvyys. Se on vaan yks sana jota tosi moni käyttää enkä usko että monikaan tarkoittaa sillä sitä että kaikki saavat lapsia ihan tosta noin vaan. Vähän sama kun monia ärsyttää puhuminen neitsyyden menetyksestä. En usko että ihmiset ajattelee sen kuullessaan että joku on nyt menettänyt jotain vaan eiköhän kaikki tiedä mitä sillä tarkotetaan, ei jumalauta 😀 Anteeks tää raivo mutta jotenkin yksittäisiin sanoihin tarkertuminen on niin raivostuttavaa kun kaikki tietää mitä oikeesti tarkotetaan.

Desire Nyman

En ehkä koe ihan yhtä suurta reaktiota tätä asiaa kohtaan, mutta totta 😂 Sitten myös se, että tämä on tulkintakysymys. ”Lapsia saadaan”, no me ei kyllä saatu mitään. Me nimenomaan TEHTIIN lapsi. Voisi melkeinpä sanoa että ihan kirjaimellisesti tekemällä tehtiin, koska tämä vauva sai alkunsa labrassa 😀

Avatar

Silloin kun sinä olit lapsi niin me emme koskaan isän kanssa…

Silloin kun sinä olit lapsi niin me aina isän kanssa…

Sinä et koskaan lapsena…

Kyllä sinä jo tuon ikäisenä osasit…

Pitää tehdä lapselle selväksi kuka määrää…

Ei tuon ikäiselle lapselle vielä saa antaa…

Desire Nyman

Totta! Nämä ihanuudet unohtuivat 😀

Avatar

Inhoan lausetta joka alkaa sanoilla”ei meidän lapset”.Kyllä vaan myös teidän lapset,heti kun silmä välttää.

Desire Nyman

Joo, tai sitten teidän lapset eivät ehkä vielä… mutta jonain kauniina päivänä kyllä saattavat 😀

Avatar

Esikoisen jäätävän huonosti nukkuneen ja koliikkihuudon aikaan, meni todella pahasti ihon alle ”onko kiltti vauva” kysymykset.. mitä piip oikeesti voiko vauva olla ilkeä, mun rakas lapsi on kyllä kiltti mutta en tiedä onko se allerginen vai oonko ite ihan tumpelo ku tuntuu et tää vaan huutaa Koko ajan eikä nuku ikinä yhtään!!!

Desire Nyman

No tämä! 😂 tai sitten se kun itseä väsyttää ja joku on heti kertomassa miten hän ei ole nukkunut kymmeneen vuoteen mutta silti jaksaa sitä ja tätä ja tota. Argh 🙈 kivat sulle sirpaliisa, pitäisitkö vaikka turpas kiinni ja ojentaisit pannullisen kahvia 😂

Avatar

Olin ensimmäisen lapsen täyttäessä 10kk erittäin väsynyt. Lapsi oli nukkunut huonohkosti siihen asti. Sitten minulle laitettiin hormonikierukka jonka seurauksena alkoi krooninen migreeni. Väsymys ja krooninen migreeni yhdessä olivat liikaa ja uuvuin. Valitin väsymystäni eräälle sukulaiselle joka sanoi että nämä ovat ainutlaatuisia aikoja joista tulee nauttia. Ei siis ollut sopivaa puhua väsymyksestä.

Avatar

Joo, se on kyllä varmasti v-näistäkin, kun jotkut (yleensä vanhemmat jo mummuikäiset naiset) sitä sanoo, että nauti nyt vauva-pikkulapsiajasta, jos on ite väsynyt yms niin se nautinto voi tuntua kaukaiselta asialta.
Mutta siinä on myös se toinen puoli, ite nimittäin oon aatellut, että varmasti he kuitenkin ajattelevat ehkä näin jälkikäteen, että heidän ois pitänyt itse enemmän nauttia siitä ajasta, kun se aika on niin ohikiitävä hetki kun lapset on pieniä <3

Eli eivät varmasti sitä pahalla sano, vaan miettivät ehkä omaa elämäänsä, ja että silloin elämä oli täyttä ja rikasta kun pienet pyöri ympärillä, eikä sitä välttämättä hoksaa kuin vasta sen ajan ylittäneenä, että "sehän olikin sitä elämän parasta aikaa oikeasti". <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä