Taaperon kello

Teksti

Ajan hahmoittainen on pienelle lapselle paljon vaikeampaa kuin aikuiselle. Kun lapsi kysyy milloin isä tulee kotiin, voi hänen olla hankala ymmärtää selityksiä ”pian” , ”kolmen tunnin päästä” tai ”sitten kun olet nukkunut ja syönyt, ollaan käyty kaupassa…” Joidenkin asiantuntijoiden mielestä pikkulapsi hahmoittaa aikaa öiden avulla, eli kun lapsen vie vaikka yön yli hoitoon, hänelle kannatta kertoa että vanhemmat tulevat hakemaan hänet yhden yön kuluttua.

Meiltä löytyy olohuoneesta kuvajana, jolla yritämme auttaa Adeliinaa hahmoittamaan aina yhdden päivän tapahtumia. Olohuoneen kaapin kyljestä Adeliina näkee aina mitä seuraavaksi tapahtuu. Joka aamu heräämisen jälkeen kokoamme janalle sen päivän tapahtumat ja juttelemme siitä mitä tänään tapahtuu.

Olen huomannut että kuvajana helpottaa etenkin siirtymätilanteita. Kylään lähteminen tai päiväunille käyminen eivät tule yllätyksenä, koska tyttö tietää että ruokalautasen jälkeen tulee nukkujan kuva.

Pitkin päivää siirtelemme keltaista nuolta eteenpäin. Joskus kortteja voi myös kesken päivän poistua tai tulla lisää.
Toinen hauska idea on virittää janan yhteyteen lanka jota pitkin lapsi saa siirtää helmeä osoittamaan seuraavaksi tapahtuvaa toimintoa.

Kuvia voi tehdä ihan mistä vain asioista! Liian pitkä jana ei kuitenkaan välttämättä toimi, sillä ihan aina nuolta ei välttämättä muista siirtää. Jokaista potalla istumista me emme ainakaan ole suunnitelleet valmiiksi.
Tulostin nämä meidän kortit papunetin kuvatyökalusta. Leikkasin kuvat muotoonsa, kontaktoin ja kiinnitin sinitarralla.
Kuvat on suunniteltu erityisesti erityislasten tarpeisiin. Sanojen kuviksi muuttamisen, on tutkittu edistävän lapsien kielen kehitystä.

Suosittelen kokeilemaan! 

Kommentit

19 kommenttia

Hei oispa hauska kuulla joskus postausta et miten kauan oot aatellu olla kotona lasten kanssa ja miten olet viihtynyt? Sit päivä kuvina postaus ois myös hauska. Jos toiveita saa esittää :). Kiva blogi sinulla!

Onpa hyvä idea! 🙂

Ihan mahtavat! Mä oon kans suunnitellu lapsia varten jotain kuvallista aikataulua, mut noi kortit onkin hyvä idea kun voi sit tarpeen tullen muokata. 🙂

Joo, nää on kyllä kätevät just ton muunneltavuuden takia. Säkin oot niin spontaani että tuskin saisit parille paperille luotua jokaiselle päivälle aikataulun. :DD

No sitäpä just. :DD

Hei loistoidea! Tai muistutus! Päiväkodissahan tämmöinen on aktiivisesti käytössä ja on pitänyt monesti implementoida se tänne kotiin myös, mutta on aina vaan jäänyt… Toinen hyvä idea on tehdä eri tunnetiloista kortteja, jolloin lapselle voi osoittaa, että nyt sinusta tuntuu tältä ja tältä.. Taidanpa mennä etsimään kortteja ja huomenna töissä printteri laulamaan 😛

Jep! Mä sanoitan aina Adeliinan tunnetiloja, mutta ainakaan vielä en ole ilme kortteja näytellyt. 🙂

Mulle tulee aina näistä sun postauksista sellanen olo et oot tosi hyvä äiti sun lapsille <3 tääkin oli tosi kiva idea, täytyy ottaa käyttöön 🙂 mukavaa syksyä teille!

Kiitos ihanasta kommentista. <3 Parhaani yritän 🙂

Ja kiva jos moni sai tästä hyvän vinkin!

Huikeeta! Toihan on hirveen kätevä lasten kanssa jotka jo ymmärtää kuvista paljon. Hieno idea ! Ja edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä, mulle tulee kans usein just semmonen olo et oot tosi hyvä äiti sun lapsille 🙂

Voi kiitos <3 kaikkeni yritän, kiva että se näkyy myös ulospäin. 🙂

mekäytetään näitä kortteja töissä päivittäin mutta enpäs olekkaan tajunnut että vois ihan kotiin saakka tuoda tän jutun, kiitti ideasta! 🙂

Olkaapa hyvä!! 😀

Vitsit mikä mahtava idea! Pistän korvan taakse.

Aika terävät kulmat noissa kuvissa, kannattaa pyöristää saksilla.

Fiksumpaa olisi varmaan tehdä lapsille omat pehmustetut pyöreät huoneet, joissa he viettäisivät koko elämänsä?

😀 😀 😀 Oikeasti, anonyymi?

Päiväkodissa noita kuvia käytetään ihan normiryhmissäkin. Mutta hyvä idea myös kotiin! 🙂

Kunnon päiväkotimeno 🙂 Loistavaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä