Yleinen 13.9.2018
TEKSTI Eveliina

Elokuun tilinpäätös. Säästin pienillä teoilla 1000 euroa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kirjoittelin viime kuussa sydäntäni lähellä olevista talousasioista ja kerroin, kuinka aion elää elokuun vain kahdellasadalla eurolla.

Maksoin elokuun ensimmäisenä päivänä kaikki kuukausittaiset laskuni, eli lainanlyhennyksen, taloyhtiön vastikkeen vesimaksuineen, sähkölaskun sekä lasten päivähoitomaksun. Kerran vuodessa maksettavien vakuutuksien elokuuhun kohdistuneet summat siirsin erilliselle tilille, odottamaan laskua.  Näiden toimenpiteiden jälkeen nostin lompakkooni 200 euron talouskassan, josta aion maksaa kaikki muut kuukauden menot, kuten ruuat ja hygieniatarvikkeet. Kaiken materian ostamisen suhteen, aion olla kuukauden lakossa.

Budjetti piti, ostolakko ei

Kuten normaalisti; lapset viettivät puolet kuukaudesta isällään, mutta muuten me kolme ihmistä elimme ihan mukavasti kahdellasadalla. En pitänyt kirjanpitoa siitä, mihin rahat menivät, mutta lähinnä tein ostoksia pienestä lähikaupastamme. Kerran kävimme syömässä ulkona ja pari kertaa laitoimme ruokaa yhdessä siskojeni kanssa, jolloin maksoin kimppaostoksista suurinpiirtein yhden kolmasosan. Teimme elokuussa myös mökkireissun, minkä aikana syödyt ruuat ostimme siskoni kanssa kutakuinkin puoliksi. Ruuan lisäksi käteiskassasta kului rahaa pariin punaviinipulloon sekä työkaverin syntymäpäivälahjaan. Päätin, että käytän pankkikorttia ainoastaan auton polttoaineen ostamiseen ja tämä päätös piti hyvin. Venytin kahden sadan euron kassaa muutamalla kympillä, palauttamalla pulloja sekä myymällä lasten dublolegot, joille ei enää ollut käyttöä.

Eläminen ei ollut millään tavalla kituutusta. Söin töissä hieman edullisempaa lounasvaihtoehtoa, välillä en tapani mukaisesti syönyt mitään ja välillä tein lounasleivät töihin. Tavarat, kaikkein ihanimmatkin sisustusjutut, jotka yleensä hankin heräteostoksina -jäivät kauppaan. Ostamatta jättäminen sai mut pohtimaan tarkkaan, että mitä oikeasti tarvitsen ja mitä vain haluan hetken huuman takia. Ostolakkoni meni pilalle osallistuttuani tätini järjestämille Silverjungel kutsuille. Ostin kutsuilta itselleni housut ja tyttärelleni mekon. Näistä kuitenkin tuli lasku vasta jälkeenpäin ja laskun maksoin vasta syyskuussa, laskujen maksupäivänäni.

Tavoitteeni oli siirtää käyttötililtäni 1000 euroa säästötilille ja tämän uskaltauduin tekemään elokuun loppupuolella, kun käteiskassan ja tilini tilanne näytti niin hyvältä. Laskujen maksun, käteiskassan noston, auton tankkaamisen ja säästöön siirretyn summan jälkeen tililleni jäi vielä ns. extrarahaa, jonka päätin elokuun lopussa käyttää tarkoin harkitsemiini, lähes välttämättömiin hankintoihin. Ostin lastenhuoneeseen vievään portaikkoon Vallilan verhon sekä kauan haaveilemani varsi-imurin. Ostolakko siis kosahti myös tässä kohdassa, mutta verhon hankinta olisi joka tapauksessa ollut edessä, niin päätin hankkia sen näillä kuukauden budjetin ylijäämärahoilla. Ostettuani varsi-imurin ja rakastuttuani siihen aivan totaalisesti, päätin myydä vanhan imurini nettikirpparilla. Imuri meni kaupaksi vartissa ja sain siitä vielä sen verran kivasti rahaa takaisin, että pääsin yli varsi-imurin oston jälkeisistä tunnontuskista.

Lopputunnelmat

Tuhannen euron säästöä ei välttämättä ole yhtä helppo tehdä jokaisena kuukautena. Joskus tarvitsee päivittää vaatekaappeja ja lasten ulkovaatteita. Välillä maksettavaksi tulee autovero, katsastus tai lääkärikäynti. Asumiskulujen lisäksi muita välttämättömiä kuluja tulee eteen, eikä kotoa aina löydy tarpeettomaksi jäänyttä myytävää. Yritän kuitenkin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota niihin pieniin heräteostoksiin ja siirtämään normaalisti niihin hupenevan summan säästöön.

Suosittelen kaikkia omaa talouttaan pohtivia käyttämään käteiskassaa ja miettimään hyvin perusteellisesti jokaista vaate- taikka tavarahankintaansa. Ajatella, että huomatessani käteisen rahan hupenemisen, aloin ihan huomaamattani ostaa edullisempaa, myymään tarpeetonta, palauttamaan pulloja ja välttelemään ostoksia. Näillä ihan pienillä teoilla, jotka eivät millään tavalla laskeneet elämänlaatuani, sain kevyesti säästetty kuukaudessa tuhat euroa säästötililleni. En ole rikas, enkä köyhä, mutta tunnen olevani taloudellisesti tasapainoinen ja vauras. Minulla on pienet tulot, mutta myös pienet menot, juuri minulle sopivat!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (3)

Itse opiskelijana mulla on ollut kuukausittain käytössä noin 600-800e, minkä tulee riittää niin vuokraan, laskuihin ja no kaikkeen. Tästä on hieman haasteellista repiä summia säästöön. Nyt tuet loppuivat, joten pitää seuraavaan työsuhteeseen (joka on milloin?) pärjätä kesätöistä säästämilläni 2tonnilla.

1 vastaus

Vau! Kiva olisi tietää mitä ostitte ja söitte kuukauden aikana! Minullakin kaksi lasta, jotka arkena päiväkodissa, ja silti menee jotain 400e kuukaudessa ruokakauppaan! Mielestäni suunnittelen ostokset huolellisesti.

1 vastaus

Itse olen lapseton sinkku joka käy ihan normaalissa työssä, mutta en silti saisi ikinä kuukaudessa säästöön tonnia, kun ei sitä jää käteen edes vuokran+laskujen jälkeen 😀

1 vastaus

Itse opiskelijana mulla on ollut kuukausittain käytössä noin 600-800e, minkä tulee riittää niin vuokraan, laskuihin ja no kaikkeen. Tästä on hieman haasteellista repiä summia säästöön. Nyt tuet loppuivat, joten pitää seuraavaan työsuhteeseen (joka on milloin?) pärjätä kesätöistä säästämilläni 2tonnilla.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Eveliina Matilda
Hei! Tervetuloa lukemaan tarinaani lapsiperhe-elämästä, parisuhdekiemuroista sekä Turun Portsassa sijaitsevan, yli satavuotiaan puutaloasunnon remontoinnista. Ota yhteyttä: adeliinablogi@gmail.com Seuraa: Facebook / Eveliina Matilda Instagram / @eveliinamatilda

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: