Faija 5.10.2017

Pelastin tänään jonkun ihmisen hengen

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Eilen piti olla treenipäivä, mutta päätin skipata sen varmistaakseni, että joku tuntematon henkilö pysyy hengissä. Kävin siis luovuttamassa verta.

Olen käynyt aikaisemminkin luovuttamassa verta ja pidän sitä erittäin helppona tapana auttaa mahdollisen ihmishengen pelastamisessa. Aikaa se vei noin puoli tuntia, eikä siinä juurikaan tunnu kipuja, ellei piikistä johtunutta pientä nipistystä lasketa. Tosin laastarin otto ihokarvoista vastaa tuhatta piikinnipistystä!

SPR:n sivuilla kerrotaan verenluovutuksesta näin:

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovuttamalla verta voit pelastaa toisen ihmisen hengen. Tervetuloa hengenpelastajaksi!

Vapaaehtoiset luovuttajat auttavat Suomessa vuosittain noin 50 000 potilasta. Koska verta ei voi korvata keinotekoisilla aineilla, luovutettu veri on monille vakavasti sairaille todellinen elinehto.

Luovutettu veri erotellaan punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Veripalvelu valmistaa punasolu- ja verihiutalevalmisteet itse lopputuotteiksi asti ja ne käytetään potilaiden hoitoon Suomessa. Verestä erotellun plasmaraaka-aineen Veripalvelu myy kansainvälisille ja kotimaisille yhteistyökumppaneilleen valmistusta varten.

Koska veri jaetaan luovutuksen jälkeen osiin, voit yhdellä luovutuksella auttaa jopa kolmea potilasta. Punasoluja annetaan esimerkiksi leikkauspotilaille ja keskosvauvoille, verihiutaleita syöpäpotilaille ja plasmaa verenvuototautien hoidossa. 

Kirjoitin aikaisemmin, ettei meillä synnytyksen jälkeiset hetket menneet ihan nappiin ja siinä tarvittiin lisäverta, joten jos kukaan ei olisi käynyt luovuttamassa oikean veriryhmän verta, olisi tilanne tällä hetkellä hieman erilainen.

Koska ikinä ei tiedä milloin verta tarvitaan, niin haastankin nyt teidät ottamaan yhden kaverin mukaan ja suuntaamaan kohti SPR:n Veripalvelua. Se on pieni hetki teidän elämässä, mutta voi pelastaa jonkun toisen.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

Kyllä!

Sinne liittyminen on työn alla omalla kohdalla.

1 vastaus

Toi laastarin irrottaminen, hyi että! Joka kerta yritän muistaa sanoa, että pienempikin teippaus ehkä riittäisi, mutta ikinä en muista. Raskaus ja pari imetysvuotta pakottivat pitämään (vähän turhan pitkän) taon, mutta nyt aion palata riveihin! Tämän kaupungin veripalvelu on harmillisesti lopettanut toimintansa (?) ja verta voi luovuttaa vain silloin tällöin, harmillista.

1 vastaus

Se on se pahin 😀

Aika jännä! Toivottavasti teidän kaupungissa vierailisi usein liikkuva luovutustoimisto.

1 vastaus

Juuri näin! Jos voi, kannattaa ehdottomasti luovuttaa. Samalla kannattaa kirjoittautua kantasolurekisteriin. Se jos joku voi pelastaa jonkun hengen tavalla, johon ei kukaan muu pystyisi!

1 vastaus

Kyllä!

Sinne liittyminen on työn alla omalla kohdalla.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Faijahommia
Olen 33-vuotias yrittäjä, kenen elämä pyörii pikkuisen pellavapäisen blondin pojan ympärillä. Työssäni tuotan ja myyn videotuotantoja, sekä teen sisällöntuotantoa blogin lisäksi myös urheilusivostolle. Intohimoinen penkkiurheilija ja innokas crossfittaaja. Into tosin ajaa kehityksen edelle. Blogissa tutustutaan vanhemmuuteen isän näkökulmasta. Tervetuloa mukaan :)

Arkisto

Instagram

  • Miten paljon sinä nukut yössä? 
Blogissa juttua ja faktoja unen tärkeydestä. ☝️
Katso myös linkki erinomaiseen podcastiin aiheesta.

faijahommia

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: