Faija 10.3.2018

Onko oikein tuomita ihmisiä, jotka eivät halua lapsia

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Tarvitseeko Suomi lisää lapsia? Syntyneiden lapsien määrä Suomessa oli viime vuonna poikkeuksellisen pientä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna syntyi 50 139 vauvaa ja se on lähes 3000 vauvaa vähemmän kuin vuonna 2016. Laskusuuntaa on ollut nyt seitsemän vuotta. Mistä tämä syntyvyyden lasku johtuu?

Laskuun on varmasti monta syytä, kuten nuorten aikuisten omien prioriteettien muuttuminen, elämäntilanteiden muutoksen haluttomuus, sekä parisuhteiden vähentyminen. Myös taloudellinen tilanne, sekä sen epävarmuus vaikuttaa. Hoitovapaalle jääminen tuo niin ison loven perheen kassaan, että kovinkaan moni ei jaksa sinnitellä tuilla kolme vuotta ja tämän jälkeen mahdollisesti vielä seuraavat kolme vuotta toisen lapsen kanssa. Valtio on tehnyt kovasti töitä, että saa äidit takaisin työelämään pienentämällä tukia ja samaan aikaan yrittävät saada ihmisiä saamaan enemmän lapsia. Tuo matematiikka ei minun päässäni oikein loksahda kohilleen.

Lapsiperheisiin ei enää usein synny useita lapsia, sillä syntyneiden lapsien määrä oli vuonna 2016 vain 1.57 lasta naista kohden. Onko silti oikein tuomita niitä, ketkä eivät lasta halua?

Minulla on monia ystäviä, jotka ovat sanoneet jo vuosia, etteivät tule hankkimaan lapsia vaikka ovat seurustelleet jo vuosia. Minulla on myös tuttuja, jotka arvostelevat näitä ihmisiä kovaan ääneen ja haukkuvat heitä itsekkäiksi, sekä sanovat, etteivät tiedä mitä onnellisuus on ennen kuin saavat lapsen. Tämä on todella kieroutunutta. Itse ymmärrän täysin miksi jotkut eivät halua lapsia. He haluavat pitää kiinni nykyisestä elämäntyylistään, eivätkä välttämättä pidä lapsista. Ei ole silti kenenkään muun asia arvostella henkilöitä, jotka eivät vanhemmiksi halua. Toki olisi yhteiskunnalle hyödyksi, jos saisimme tulevaisuudessa huomattavasti enemmän työntekijöitä ja ostovoimaa, mutta syntyvyyden nostaminen ei voi syntyä pakosta.

Tämä ei tosin ole oikea foorumi miettimään poliittisia päätöksiä, mutta piti kirjoittaa tästä polttavasta aiheesta juttu, sillä lapsettomien pariskuntien ns tuomitseminen on vain noussut. Kaneettina voidaan sanoa, että kaikki eivät halua vanhemmiksi, tai eivät pysty saamaan lapsia. Syitä on monia. Me olemme kuitenkin J:n kanssa erittäin onnellisia, että saimme tämän pikkuisen herrasmiehen elämäämme 🙂

 

 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (2)

Jep. Ei se äitiys ole sellaista, kuin moni bloggaava äiti antaa olettaa 😀

1 vastaus

Omalta kohdalta täytyy sanoa, että yksi lapsi todellakin riittää. Ihan vain, koska ikinä en ole niin yksin ollut, kuin nyt olen. Mies joutuu tekemään pitkiä päiviä jotta pärjätään kun minä olen kotihoidon tuella kotona ja siinä se tukiverkko sitten olikin. Pakollisiin tarpeisiin kuten lääkärikäynnit jne. saa kyllä hoitajan, mutta eipä näy apua arjen pyörittämisessä, vapaata jotta minä voin valmistautua edessä oleviin yo-kokeisiin tai ihan vain, että kerkiäisi edes joskus juomaan kupin kahvia, ihan rauhassa. Kotiäitiys on 24/7 työ, siihen opiskelu ja ihmissuhteet päälle, voi jokainen matematiikkaa hallitseva miettiä, mitenkä tunnit vuorokaudessa yhdellä ihmisellä riittään. No, eihän ne riitä. Uupumus, väsymys ja se suomalainen sisu on päivän eväät ja eteenpäin vain puskettava, lapsen parasta koitettava taistella. Eli ei, en todellakaan ajatellut aloittaa tätä samaa yksin alusta.. En todellakaan. Jos kotipalvelu tai edes satunnainen lastenhoitoapu olisi vielä tänä päivänä mahdollista, luulen, että lapsia olisi enemmän. Niin, ja jos kotiäitiys ei tarkoittaisi töissä asuvaa isää. Tämä ainakin minun näkökulmastani.

1 vastaus

Jep. Ei se äitiys ole sellaista, kuin moni bloggaava äiti antaa olettaa 😀

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Faijahommia
Olen 33-vuotias yrittäjä, kenen elämä pyörii pikkuisen pellavapäisen blondin pojan ympärillä. Työssäni tuotan ja myyn videotuotantoja, sekä teen sisällöntuotantoa blogin lisäksi myös urheilusivostolle. Intohimoinen penkkiurheilija ja innokas crossfittaaja. Into tosin ajaa kehityksen edelle. Blogissa tutustutaan vanhemmuuteen isän näkökulmasta. Tervetuloa mukaan :) niko@faijahommia.fi

Arkisto

Instagram

  • Blogissa juttua Benkun nukkumisesta.😴😴
Onko teillä näkynyt muutoksia unessa kun elämään tulee suuria isoja juttuja, kuten tarha tai muutto?

faijahommia

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: