Faija 12.4.2018

Onko suurin osa lasten harrastusmahdollisuuksista vain rikkaiden hupia?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Ilta-sanomat teki suuren jutun lasten harrastusten hinnoista ja ne ovat päätä huimaavia. Ilta-sanomien urheilumedia, Urheilusanomat aloittaa oman juttunsa näin: ”Lapsesi jääkiekkoharrastus maksoi kymmenessä vuodessa 87 000 euroa, taitoluistelu 84 000, maastohiihto 58 000, jalkapallo 34 000 ja yleisurheilukin 30 000.”

Lätkäharrastus lähes 90 000 euroa! Tuo on aivan päätön summa. Tuohan tarkoittaa, että se on 8 700 € vuodessa eli keskimääräisesti 725€ kuukaudessa. Toki hinnat nousevat kun lapsi vanhenee, mutta silti. Itse ainakin nostan kädet pystyyn jos Benkku sanoo, että haluaa alkaa pelaamaan lätkää. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa tuohon. Tai se tarkoittaa sitä, että pitää luopua ulkomaanmatkoista, ostaa huonompi auto ja säästää kaikesta mistä pystyy.

Aleksi Valavuori twiittasi, että Espanjassa valtio, kaupungit ja kunnat tukevat lasten urheilua erittäin suurilla summilla ja lapsen koko futiskausi maksaa vain 12,50€. Suomessa summa on huomattavasti isompi, sillä 10 vuoden aikana vanhemman pitää upottaa noin 34 000 € lapsen futisharrastukseen. Ymmärrän kyllä, että Suomessa tähän ei pystytä koska hyvinvointiyhteiskunnan pitää jakaa rahaa tasaisesti moneen eri paikkaan, mutta liikkuvien lasten määrä laskee ja samalla syrjäytyneiden nuorten määrä nousee. Tämä tulee maksamaan todella paljon tulevaisuudessa valtiolle. En väitä, että liikunta olisi pelastus syrjäytyneisyyden estämiselle, mutta kyllä se varmasti helpottaa.

Suomessa ollaan paljon sään armoilla ja ymmärrän, että kuplahallien ja muiden katettujen areenoiden ylläpito ja vuokra maksaa maltaita, mutta jälleen tähän voisi valtio puuttua jollain tasolla. Tässä tapauksessa kannattaa ennakoida, ettei tarvitse reagoida.

Olen keskustellut tuosta Ilta-sanomien uutisesta monen ystävän kanssa ja he ovat ihmetelleet esimerkiksi yleisurheilun kalliutta. Hyvästä valmennuksesta pitääkin maksaa, mutta Suomessa yleisuhreilusta ei voi saada takaisin juuri mitään vaikka siinä menestyisikin. Hyvänä esimerkkinä on olympialaisissakin nähty Sanni Utriainen, kuka joutui ottamaan lainaa, että pystyi harjoitella täyspäiväisesti.  Utriainen tekee myös kolmea eri työtä, että pystyy rahoittamaan urheilunsa. Mitenkäs siinä pystyy työn keskellä keskittymään täyspäiväisesti urheilemaan, kun pitäisi hoitaa palautumiset ja treenin oheiset huollot kuntoon? Suomessa ei myöskään kohdella lopettavia urheilijoita kovinkaan hyvin, ellet ole pärjännyt MM-kisoissa tai olympialaisissa.

Onneksi valtio kuitenkin tekee jotain oikein, vaikka ei tuekkaan Veikkauksen rahoilla niin paljoa harrastetoimintaa, kuin heidän pitäisi. Fun Action, sekä Easy Sport tarjoavat Helsingissä nuorille mahdollisuuksia harrastaa edes jollain tasolla, sillä rahasta se ei kyseisten palveluidn kohdalla jää kiinni. Fun Actionin kortti on vain 20€ / kausi ( kausi kestää neljä kuukautta) ja Easy Sportilla on ilmaisia, sekä edullisia liikuntamahdollisuuksia.

Loppukaneettina voidaan varmaan sanoa, että joukkueurheilusta, sekä monesta muusta ohjatusta urheiluharrastuksesta tulee vuosien päästä vain varakkaiden etuoikeus, sillä monella keskituloisella ei ole varaa maksaa lastansa teini-ikäisenä esim futikseen, ellei halua repiä summia selkänahastaan. Tämä sapettaa itseäni todella paljon, sillä tiedän miten paljon joukkueurheilu antaa niin monille ihmisille.

Onko teidän lapsilla harrastuksia joista joudutte maksamaan tuhansia ja tuhansia euroja? Onko vinkkejä halvemmista harrastuksista?

lasten

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

Sinulla on hyvä pointti kommentissasi. Ymmärrän pointtisi ja valtion tuilla nuokin elää. Yksi omista suurista huolenaiheista oli, että yleisimmät harrastuslajit ovat nousseet jo ihan mielettömiin hintoihin ja tämä karsii puolestaan varmasti sellaisia pois, kenellä ei ole varaa noihin. Esim joku kuka on pelannut muutaman kauden lätkää saattaa jäädä piiriensä ulkopuolelle, koska ei enää pelaa lätkää.

1 vastaus

Hyvä kirjoitus. Meillä nyt eskari-ikäinen poika on haaveillut toista vuotta lätkästä. Treenannut luistelua luonnon jäillä ja lämimistä kotipihassa illasta toiseen. Kyllähän se treeneihin syksyllä on vietävä, katsotaan kauanko kukkaro kestää.. Toinen merkittävä asia mitä olen kummastellut on koululiikunnan vähyys. Kaksi vaivaista tuntia ala-asteikäisillä liikuntaa, eikö voisi olla kaksi tuntia päivässä? Että kyllä kalliin laskun valtio vielä saa..

1 vastaus

Joo noista liikuntatunneista olet oikeassa. Tässä myös iltapäiväkerhot yms voisivat astua esiin.

1 vastaus

Partio, Vpk, koulujen liikuntakerhot, opistojen liikuntakerhot, suunnistus. Ne on edullisempia. Mutta en tosiaan ole sitä mieltä että lapsilla pitää olla kodin/perheen ulkopuolisia säännöllisiä liikuntaharrastuksia. Ihan hyvin riittää esim. liikuntakerho jonkun koulupäivän jälkeen ja viikonloppuna perheen kanssa uimahalliin/ pulkkamäkeen/ pyöräretkelle.
On mielestäni hyvin suorituskeskeistä ajatella että lasten pitäisi olla jonkun valmennuksen piirissä tai muuten ajaudutaan automaattisesti teininä vaan kartsalle hengaamaan.

1 vastaus

Sinulla on hyvä pointti kommentissasi. Ymmärrän pointtisi ja valtion tuilla nuokin elää. Yksi omista suurista huolenaiheista oli, että yleisimmät harrastuslajit ovat nousseet jo ihan mielettömiin hintoihin ja tämä karsii puolestaan varmasti sellaisia pois, kenellä ei ole varaa noihin. Esim joku kuka on pelannut muutaman kauden lätkää saattaa jäädä piiriensä ulkopuolelle, koska ei enää pelaa lätkää.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Faijahommia
Olen 33-vuotias yrittäjä, kenen elämä pyörii pikkuisen pellavapäisen blondin pojan ympärillä. Työssäni tuotan ja myyn videotuotantoja, sekä teen sisällöntuotantoa blogin lisäksi myös urheilusivostolle. Intohimoinen penkkiurheilija ja innokas crossfittaaja. Into tosin ajaa kehityksen edelle. Blogissa tutustutaan vanhemmuuteen isän näkökulmasta. Tervetuloa mukaan :)

Arkisto

Instagram

  • Käytiin tänään pörisemässä Lintsillä. On se kyllä kiva paikka. 
Innolla odotan, kun joskus päästään Pariisin Eurodisneyhyn taas 😊
Oletteko te käyneet huvipuistoissa tänä kesänä?

faijahommia

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: