Faija 20.4.2018

Ovatko faijojen varpajaiset turhia?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Varpajaiset pitäisi kieltää lailla?! Hetkinen! Mitä minä juuri luin? Kaksplussa-portaalin bloggaaja-kollega Desire kirjoitti tovi sitten, että ”varpajaiset pitäisi kieltää lailla”. Mitä hittoa? Miksi?

Postauksessa siteerattiin Wikipediaa syiden antamiseksi, mutta unohdettiin mainita muutamia kohtia, kuten se miksi varpajaisia ylipäätään juhlitaan, tai sitä, että varpajaiset olivat alunperin naisten juhla.  Naiset saivat ennen synnytyksen jälkeen ”rotinat” missä naiselle tuotiin ruokaa sekä muita tarpeita synnytystaakan helpottamiseksi. Nykyään tämä perinne on poistunut ja tilalle on tullut Amerikoista tuttu ”babyshower”, missä naisen raskautta juhlitaan.  Tämä on positiivinen juhla, vaikka aina äidit eivät pysty edes katsomaan kakkua päin raskauspahoinvoitien takia 😀

On toki itsestäänselvyys, että suoraan synnytyssairaalasta varpajaisiin lähteminen on suorastaan idioottimaista, sillä tuore äiti tarvitsee kaiken tuen mitä vaan voi saada. Jos miehenne kokee tarpeelliseksi lähteä välittömästi sairaalasta parin päivän dokausreissulle, syitä pitää etsiä hieman syvemmältä kuin varpajaisten perinteistä.  MUTTA, on hölmöä sanoa, ettei miehet saisi juhlia kunnolla lapsen syntymää, kun aika on sopiva. Itse juon todella harvoin, mutta omissa varpajaisissa mentiin lujaa ja tähän tulikin kotoota kannustusta, sillä J sanoi ennen lähtöä ”että nauti kunnolla”. En mennyt kotiin yöksi, vaan yhdessätuumin päätettiin, että menen veljelleni, jotta J ja Benkku saisivat nukkua rauhassa, eikä heidän tarvitsisi katsoa minua krapulassa. Itsekään en haluaisi nähdä minua krapulassa. Se onkin viimeisin kerta kun olen ollut kunnolla humalassa. Juhlat olivat heinäkuussa, Benkku syntyi toukokuussa. En siis näe mitään järkeä siinä, etten olisi saanut juhlia kunnolla. Olinhan ollut kotona J:n tukena jo pari kuukautta ja antanut hänelle paljon omaa aikaa, sekä rauhaa palautua synnytyksestä.

Samassa postauksessa sanotaan myös näin. Mitä olet mielestäsi tehnyt niin hyvin, että juuri sinä olet se joka ansaitsee vapaa illan? Jos joku ansaitsee juhlan väittäisin kyllä että se olisi äiti. Koska vaikka olisit ollut tukena ja turvana et ole hoitanut fyysistä osuutta ollenkaan. ” Ymmärrän kyllä mitä tässä haetaan, mutta nyt ollaan hieman kärkkään provon äärellä. Toki nainen on synnyttänyt lapsen ja se on todella raskas koettelemus. Mutta tarkoittaako se silti, että vaikka mies tekisi selkä vääränä töitä ja pitäisi perheen rahallisesti pystyssä, ei hän saa lähteä kunnolla ulos ennen kuin lapsi on 15? Mihin vedetään raja, että koska saa lähteä ulos? Kun lapsen äiti sanoo niin? Ja koska mies saisi perus viikonloppuna 20 ystäväänsä samaan aikaan juhlimaan, jos viesti kuuluisi, että lähtekää parille?

Dessillä on postauksessa ihan hyviä pointteja, mutta koko homma on niin kärkkäästi kirjoitettu, että oli pakko ottaa kantaa ja puolustaa meitä miehiä täällä naisvoittoisessa blogimaailmassa. Tästä saattaa tulla pieni paskamyrsky, mutta olen valmis ottamaan sen vastaan miesten oikeuksien puolesta.

Parasta omissa varpajaisissa oli kuitenkin täydellisen splättäysdominoinnin lisäksi tulla kotiin tuon pikkujätkän luokse. Sama fiilis on myös kun tulee reissuilta takaisin kotiin. Ei se silti estä minua lähtemästä ulos silloin tällöin.  Seuraavan kerran taidan olla humalassa viikonloppuna kaverin varpajaisissa. Ja se on ihan ok. Ei kyseinenkään kaveri lähde suoraan synnytyssairaalasta, vaan syntymästä on jo kolmisen kuukautta.

Benkku, mitä mieltä olet varpajaisten kieltämisestä lailla?

 

PS. Tiedostakaa tätä lukiessanne, että tässäkin on hieman provosoivasti kirjoitettu jotain juttuja, eikä tätä postausta tai elämää pidä ottaa niin vakavasti. 😀 Elämä on liian lyhyt alituiselle negatiivisuudelle.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (24)

Hieno homma, että perinteet säilyy 🙂

1 vastaus

Ai olithan jo pari kuukautta ollut tukena, jopas jopas. Juhliminen asia erikseen mutta mitä se lapsen syntymä siihen liittyy? Irvokasta ja oksettavaa. Onneksi ei oma mies käyttänyt tuota tekosyynä, kun itse vuosin verta kärsien kuukausien kivuista ja univeloista, puhumattakaan muista komplikaatioista. Vaikkei meillä olla koskaan juhlimista kielletty, olisin loukkaantunut kyllä pahasti jos mies olisi kokenut oikeudekseen juhlia suurta saavutustaan… kyllä se olisi ollut minä joka ne varpajaiset olisi ansainnut. Sittenhän siinä ei mitään jos se on myös äidille ok, kaipa sitä pariskunnat itse tietävät mikä on korrektia mutta tuon kollegasi mielipiteen allekirjoitan 100%.

T. Äiti x2

1 vastaus

Jokainen on onneksi oikeutettu mielipiteeseensä ja kaikki pariskunnat toimivat kuten parhaaksi näkevät 🙂

1 vastaus

Mä en kyl keksi et mikä siinä on oksettavaa jos mies haluaa juhlistaa isäksi tuloaan ja juhlia vauvan syntymää. Voihan niitä varpajaisia viettää vaikka vasta sitten kun äiti on synnytyksestä toipunut.

1 vastaus

Juuri näin me tehtiin 🙂

1 vastaus

Hyvä postaus. Itse ainakin kannustin miestäni juhlistamaan poikamme syntymää hyvien ystävien kanssa. Henkilökohtaisesti pidän isien varpajaisia yhtä tasavertaisena perinteenä kuin äitien babyshowereita 🙂

1 vastaus

Kyllä! 🙂

1 vastaus

Hyvä kirjoitus! Itse kolmen lapsen äitinä, todellakin suon mahdollisuuden lasten isälle varpajaisiin. En pysty käsittämään, miksei tuore isä saisi juhlia. Ja kuten mainitsit, ei varpajaisia ole pakko viettää heti lapsen syntymän jälkeen vaan kaikille sopivana ajankohtana.

1 vastaus

Jokainen tekee kuten parhaaksi näkee. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa 🙂

1 vastaus

Hih, hyvä kirjoitus 😀 Ja ihana söpö Benkku ❤️Olen kyllä niin samaa mieltä kanssasi, että miksi ei muka isä saisi juhlia oman lapsen syntymää kavereiden kanssa.. Esikoisen syntymän jälkeen mies vietti varpajaiset vielä kun olin vauvan kanssa sairaalassa ja minusta oli niin paljon kivempi. Ja olihan hän kaiken vapaa ajan sairaalassa minun ja vauvan kanssa muuten. Ja nyt toisen lapsen kohdalla kyllä jäi juhlimiset välistä, mutta tottakai käy silloin tällöin kavereiden kanssa ulkona. Kyllä ne isätkin välillä tarvii sitä omaa aikaa ja kavereiden kanssa hengailua 🙂
Ja niiiin oikee asenne toi positiivisuus!!! Nykyään vaan aina valitetaan, haukutaan, syrjitään ja ollaa muutenkin naama nutturalla.. 😀

Ja aivan ihana blogi, nyt vasta ekaa kertaa ”uskalsin” kommentoida.. Ehdottomasti seuraan jatkossakin 🙂

1 vastaus

Kiitos paljon kommentista! 🙂 Rohkeasti saa kommentoida jatkossakin 😀

1 vastaus

Todellakin isät ovat oikeutettuja juhlimaan lapsen syntymää! Itse en pidä siitä, että se tapahtuu parin viikon sisällä syntymästä. Mieluiten tosiaan ennen synnytystä tai reilun ajan päästä.

Ylipäätään tommonen isyyden vähättely on oksettavaa! Jos joku yksilö on kehno vanhempi, niin selvä, mutta muutoin isyys on yhtä arvokasta kuin äitiys. Raskaus, synnytys ja imetys on naisten hommaa, mutta se loppuvanhemmuus on yhtä arvokasta molemmilta.

1 vastaus

Damn right!

1 vastaus

Olenkohan elänyt kuplassa, mutta tuli vastaan eka kaima kuopukselle. Täälläkin Benkku!

Isit saa juhlia, enkä ole millään lailla kokenut sen olevan multa pois. Ja jos nyt vielä vähä enemmän asiaa pohdin, ni onhan se nyt kumma, jos iskä ei saa lähteä juhlimaan vauvaa kestettyään mahdollisesti kamalaa hormoonihirviötä 40viikkoa ja parit babyblues viikot siihen synnytyksen jälkeen.

1 vastaus

haha 😀 Benkut on kovia äijiä!
Sullahan oli ihan toisenlainen näkemys tähän. Mahtava 😀

1 vastaus

Mielestäni isällä on ehdottomasti oikeus juhlia lapsen syntymää, mikäli tietysti siis tilanne sen sallii. Oma mieheni juhli varpajaisia seuraavana päivänä lapsemme syntymästä meillä kotona kun itse olin vielä sairaalassa, ja tämä oli meille juuri oikea ratkaisu. Meillä meni vauvan kanssa alku oikein hyvin, joten mitään estettä en varpajaisille nähnyt. Sain sairaalaan yhteiskuvia porukasta ja mieheni kaverit toivat vauvalahjoja. Sydäntä lämmitti kuinka vilpittömän iloisia vieraat olivat puolestamme. Jaettu ilo paras ilo!

1 vastaus

Kyllä.
Itse en olisi kyllä pystynyt laitokselta lähteä juhlimaan, mutta kuten todettu, jokaisella on oma tyyli 🙂

1 vastaus

Mielestäni isällä on oikeus juhlia, se taas sitten että onko ”juhliminen” sama asia kun kahden päivän dokausputki, on asia erikseen. Asun ulkomailla ja mieheni mielestä tarkoitushakuinen juopottelu on melko noloa tai parikymppisten bilettäjien hommaa, mutta tämä on ehkä kulttuurillinen ero. Kaikista luontevinta olisi juhlistaa syntymää yhdessä eikä pari lasi kuohuvaakaan haittaa, mutta se että iskä lähtee parin päivän doksusreissulle ei ole omissa silmissäni hyväksyttävää. Kukin taaplaa kuitenkin tyylillään, jos se molemmille sopii.

1 vastaus

Jep. Jokainen tyylillään 🙂

1 vastaus

Rohkea kirjoitus! Mielestäni kummallakin osapuolella on oikeus juhlia vauvan syntymää. Äiti tietysti tekee suurimman työn, mutta ei se isäkään nyt ihan viraton ole. Itse en alkoholia käytä enää, mutta varmaan sitä jossain vaiheessa tulee kaveriporukan kanssa iltaa istuttua asian tiimoilta. Ja tavoitteena hoitaa asiat niin, että äitikin pääsee irtiotolle heti, kun on mahdollista. Kaikki tekevät omalla tavalla ja aika herkästi nykyään tosiaan painetaan sitä tuomitse-nappulaa. Mutta yhtä totuutta ei varmasti tässäkään asiassa ole.

1 vastaus

Joo näissä on monia totuuksia ja jokainen pariskunta tekee niin kuin itse parhaaksi näkee 🙂

1 vastaus

Meillä mies on illalla, kun olen vielä ollut laitoksella, saunottanut kavereita ja saanut purkaa vaikeat synnytykset (x2). Aamupäivällä tullut normaalikunnossa laitokselle. Ei ole ollut ongelma, ainakaan mulle. En ehkä ymmärrä, jos pitää usea päivä juhlia tai maata krapulassa, varsinkaan heti pian vauvan tulon jälkeen.

1 vastaus

Tuo on kyllä hyvä tyyli 🙂

1 vastaus

Hei, pakko kommentoida että ainakin täällä Itä-Suomessa on vielä rotina perinnettä! Lähinnä äitini ja anoppini olivat tehneet järkyttävät satsit ruokaa sekä leiponeet mm. kakkuja. Toivat ne, kun tulivat vauvaa katsomaan. Erittäin suositeltava perinne! Heti kotoudittua synnytyksen jälkeen ei tee mieli ruveta vääntämään ruokaa ja leipoa vieraille 😅 pidimme kyllä myös ameriikkalaiset baby showerit 😊

1 vastaus

Hieno homma, että perinteet säilyy 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Faijahommia
Olen 33-vuotias yrittäjä, kenen elämä pyörii pikkuisen pellavapäisen blondin pojan ympärillä. Työssäni tuotan ja myyn videotuotantoja, sekä teen sisällöntuotantoa blogin lisäksi myös urheilusivostolle. Intohimoinen penkkiurheilija ja innokas crossfittaaja. Into tosin ajaa kehityksen edelle. Blogissa tutustutaan vanhemmuuteen isän näkökulmasta. Tervetuloa mukaan :) niko@faijahommia.fi

Arkisto

Instagram

  • Benkku valitsi äidille kukkia synttäreiden johdosta ja harjoiteltiin laulaa aaooaoaaoiaoaoaiaiaaaaaaaoaoaaaaaaa eli paljon onnea vaan 🎵🎶🎶🎵🎼🎶🎙🎵
Hyvää syntymäpäivää @hakkajo ❤😍

faijahommia

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: