Bloggaaminen 4.4.2016
TEKSTI Hilla

Muutama sana yrityksistä, jotka haluavat näkyvyyttä blogeissa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Tänään somessa minua vastaan tuli ruokabloggaaja Jenni Häyrisen Facebook-päivitys. Jenni on kirjoittanut suosittua Liemessä-ruokablogiaan vuodesta 2006 lähtien ja tekee sitä nykyään päätoimisesti yrittäjänä. Jennin päivitys meni näin:

”En voi uskoa, että kaikkien näiden vuosien jälkeen, ja vaikka blogimaailma on mennyt eteenpäin, niin edelleen saan yhteydenottoja yrityksiltä, jotka pyytävät näkyvyyttä blogissa parinkympin tuotteita vastaan. Vastasin jotakuinkin näin:

”Toimin kokopäiväisenä ruokabloggaajana ja yrittäjänä ja teen yritysyhteistyötä yritykseni kautta tarjouksen mukaan. Halutessanne laadin tarkemmin eritellyn tarjouksen yhteistyöstä! Viinit ovat ihania, mutta maksavat huonosti laskut. Tuskin sinäkään tulisit yritykseeni töihin viinipalkalla. Tai jos tulet, niin keskustellaan ihmeessä lisää! 😉 Saatan käyttää laadukkaiden yhteistyöpostauksien suunnitteluun ja tekemiseen 1-3 päivää. Lisäksi suositun ruokablogin ylläpitäminen vaatii jatkuvaa omaehtoista sisällöntuotantoa blogiin ja somekanaviin. Kokopäivätyö sanoisin! Suosituimmat blogit ovat jo media muiden joukossa.” Huoh. Hyvää työviikkoa kaikille bloggaajille!”

blogging

Niinpä niin. Ymmärrän Jenniä oikein hyvin. Blogimaailma on mennyt isoja harppauksia eteenpäin viimeisten vuosien aikana, mutta kaikki eivät sitä tunnu ymmärtävän.

Suosituilla bloggaajilla, vloggaajilla ja somepersoonilla on kymmeniä- ja satojatuhansia viikkolukijoita. Eli siis uniikkeja lukijoita blogissaan ja kanavissaan, jotka vierailevat blogissa, seuraavat bloggaajaa somekanavissa, sitoutuvat ja kuluttavat blogia viikosta ja kuukaudesta toiseen. Bloggaajilla on suuri voima vaikuttaa lukijoihin, suositella tuotteita ja palveluita, kertoa itseään kiinnostavista asioista blogissaan. Toimia mielipidevaikuttajina omalle kohderyhmälleen muun sisällön ohella.

Onhan siis selvää, että nämä sadattuhannet blogilukijat ja sosiaalisen median kuluttajat kiinnostavat yrityksiä markkinointi- ja mainostamismielessä. Mutta ennen yhteistyöehdotusta olisi ehkä hyvä ottaa asioista hieman selvää, ettei anna aivan pöllöä kuvaa bloggaajalle.

Media on muuttunut rajusti viime vuosina. Media on pirstaloitunut. Erilaiset kohderyhmät kuluttavat medioita sen mukaan, mikä heitä kiinnostaa. Siinä missä ennen ostettiin kymppitonneilla Helsingin Sanomien etusivu, onkin nykyään ehkä fiksumpaa ostaa näkyvyyttä suositussa blogissa, jos oma kohderyhmä kuluttaa enemmän niitä kuin Helsingin Sanomien papaeriversiota. Mutta luuleeko joku, että Hesarin etusivun saa ostettua viinipullolla? Aivan, epäilen yhtälailla asiaa.

blogging 2

Jos minäkin saan pienellä blogillani yrityksiltä yhteistyöehdotuksia, niin en ihmettele yhtään, että Suomen suosituimmat blogit hautautuvat yhteistyöehdotuksiin. Useimmat heistä bloggaavat nykyään jo päivätyönään ja usko pois, se on kokopäivätyötä siinä missä moni muukin. Tapaamiset kumppaneiden ja yritysten kanssa, sisällöntuottaminen, sosiaalisen median hallinta, lukijoiden kanssa kommunikointi, tulevien postausten suunnittelua, kirjanpitoa, valokuvausta, valokuvien editointia, ajan hermolla olemista, markkinointitaitoja, esiintymisiä tilaisuuksissa, osallistumista lanseerauksiin, talouden pyöritystä, tapaamisia, oman brändin rakentaminen ja vaikka mitä muuta. Parhaimillaan bloggaaja pyörittää omaa brändiään ja sen ympärillä ”mainostoimistoa”.

Kaikki eivät vielä ymmärrä blogimedioiden näkyvyyden arvoa, mutta ei myöskään kannata ihmetellä, jos viinipullolla ei vielä saa postausta omasta tuotteestaan blogiin. Suosittelisin myös jotain innovatiivisemman kampanjan ehdottamista bloggaajalle, huomattavasti suuremmat tsäänssit saada asiansa läpi.

Se piti vielä sanomani, että mun blogi on pieni moneen muuhun verrattuna, enkä ole aloittanut tätä yhteistöiden toivossa, kuten harva muukaan. Olisi kovin isotöistä puuhaa sen toivossa. Päivätyöni markkinoinnin parissa ja bloggaajataustani takia haluan kuitenkin pitää bloggaajakollegoideni puolia tässä asiassa. Arvonsa se on bloggaajan työlläkin.

Omassa blogissani annan mielelläni erilaisille urheilutapahtumille ja omille urheilukiinnostuksilleni helpommalla näkyvyyttä. Itsekin urheilutapahtumia markkinoineena ja järjestäneenä (esimerkiksi Jukolan viestiä) tiedän, miten vaikeaa seurojen ja tapahtumien on saada näkyvyyttä nollabudjetilla. Sen sijaan isoa liikevaihtoa pyörittävän yrityksen vessapaperimerkkiä en mainosta blogissani kuukauden ilmaisia vessapapereita vastaan. Vaikka sitäkin on yritetty minulle tarjota.

Aurinkoista viikkoa!

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (2)

Hyvin kirjoitettu! Samoilla linjoilla! 🙂

1 vastaus

Hyvä kirjoitus aiheesta!

1 vastaus

Hyvin kirjoitettu! Samoilla linjoilla! 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hilla Stenlund
Olen Hilla Stenlund, hyvinvointi- ja lifestyle-bloggaaja, pienen tytön äiti, vaimo, intohimoinen liikkuja, ekonomi sekä sydämeltään positiivisuuteen taipuvainen. Parasta on tavallinen elämä, jossa itselleen tärkeät asiat kulkevat tasapainossa - siitä kirjoitan blogissani. Kiva kun löysit tänne! Yhteydenotot: hillasfi@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Viimeksi kävin suunnistuksen sm-kisoissa 2015 ja taas tänään olin.😁 Siinä välissä oli yks pallomahavuosi ja toinen vuosi vähemmillä yöunilla, tuloksena taapero, joka sai tänään jäädä muman ja ukin hoitoon. Me palattiin hetkeksi entiseen elämään kun riitti, että piti huolen itsestään. Niin helppoa!😃 Sm-kisojen karsinnoista sitkistelin itseni B-finaaliin. Tällä kunnolla ei ole asiaa parhaaseen A-luokkaan, vaikka mitä taikoja tekisi. Mutta kivaa oli, ja sehän  suunnistuksessa onkin parasta! Kotona tasapainotin tilanteen suihkulla, pitsalla ja jätskillä. ☀️👌 #suunnistus #smkeskimatka2018 #smkeskimatka #orienteering #treeni #hillasblog

hillasblog

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: