Bloggaaminen 13.10.2017
TEKSTI Hilla

Miten tulla paremmaksi valokuvaajaksi? – Bloggaaminen 4/6

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Valokuvaaminen on iso osa bloggaamista. Pidän valokuvaamisesta paljon ja haluaisin tulla siinä yhä paremmaksi. Ehkä oikeastaan pelkästään tämän blogin takia, vaan ylipäätään valokuvaus on alkanut kiinnostaa enemmän. Mitä enemmän valokuvaa, sitä enemmän ymmärtää kuinka paljon voisi vielä oppia ja kehittyä. Haluaisin erityisesti kehittyä tunnelman vangitsemisessa sekä kuvan käsittelyssä jälkikäteen. Haaveissa on myös satsaus hieman parempaan kalustoon, sitten jossain vaiheessa. 🙂

Olen jäänyt valokuvaamiseen vähän koukkuun. On mahtava nähdä kuva, josta tunnelman aistii tai valotukset ja värit näyttävät toimivan. Viime vuosien kehitystä blogirintamalla on ollut mielenkiintoista seurata ja katsoa, kuinka paljon bloggaajat ovat kehittyneet valokuvaamisessa. Ei ihme, sillä kiinnostavassa ja suositussa blogissa myös valokuvat ovat hyviä, laadukkaita, mielenkiintoisia tai omalla tavallaan persoonallisia.

Mielestäni hyvä valokuvaaminen ei ole pelkästään sitä, että saa kuvaan kaikki asiat ”oppikirjamaisesti” oikein. Se on jotain paljon enemmän. Valokuvaamisessa yhtä tärkeää on persoonallisuus, jota kuvaaja vaalii. Tekee jotain hänen näköistään. En voi sanoa, että minulla olisi vielä persoonallista omaa tyyliä, niin pitkällä en ole valokuvauksessa, mutta osaan kyllä muiden kuvista huomata jo, millaisesta tyylistä esimerkiksi eri bloggaajat tykkäävät. Toiset käsittelevät kuviaan paljon ja toiset taas haluavat pitää kuvat luonnollisina. Toiset suosivat vaaleita sävyjä ja toiset hakevat kuviin enemmän tunnelmaa värisävyistä.

Ihmiset selaavat älypuhelimillaan valtavan määrän kuvia päivittäin. Ihan huomaamattaan. Siinäkin mielessä pysäyttävien, mielenkiintoisten ja tunteita herättävien kuvien merkitys korostuu. Pysähtyykö lukija sinun kuviisi vai pyyhkäiseekö niistä ohi? Myös muulla sisällöllä ja tekstillä on merkitystä, mutta ensivaikutelma tehdään kuvalla.

Valokuvaukseen liittyy monenmoista taustatyötä, mitä ei aina edes muista lukiessaan blogeja. Kuvaaminen vie aikaa ja vaatii jonkin verran suunnittelua. Jos kuvaan esimerkiksi yhteistyöpostaukseeni joitain vaatekappaleita, liittyy siihen useampi vaihe. Ensin keskustelen kumppanin kanssa, haen vaatteet kenties postista, mietin hyvän kuvauslokaation, järjestän itselleni valokuvaaja-apulaisen, laittaudun kuvauskuntoon ja sitten vasta päästään itse hommaan. Kuvauksen jälkeen voin vielä jonkin verran parannella valotusta ja värejä Photoshopilla sekä valita onnistuneimmat valokuvat postaukseen. Ainahan valokuvaukseen ei liity näitä kaikkia vaiheita, mutta enimmillään kyllä.

Valokuvauksessa tärkeintä on valo. Siitähän se nimikin tulee VALO-KUVA. Pyrin aina hakemaan kuvilleni mahdollisimman hyvän luonnonvalon, sellaisen paikan, missä luonnollista valoa on riittävästi. Näin kuvauskohtaan ei muodostu liikaa varjon ja valon rajoja. Lamput sammutan aina, jos kyseessä on sisäkuvaus. Silloin ulkovalon on päästävä ikkunoista sisälle. Kameran tekniset ominaisuudet ovat osa valokuvausta, mutta mielestäni sitäkin tärkeämpi merkitys on kuvavalinnoilla, kuvan tunnelmalla, sommittelulla, rajauksella, persoonallisuudella ja valon määrällä. Esimerkiksi rajausta on helppo muokata jälkikäteen tietokoneelle, samoin kuin sävyjen säätäminen onnistuu hyvin jälkikäteen.

Pyrin nykyään kuvaamaan suurimman osan kuvistani raw-kuvina eli raakakuvina, koska niiden jälkikäsittely on helpompaa. Jpg-kuvia ei ole läheskään niin helppo jälkikäsitellä kuin raw-kuvia, mutta niillekin on silti jotain tehtävissä esimerkiksi kontrastin ja valotuksen osalta.

Valokuvaamista oppii parhaiten harjoittelemalla. Tärkeintä on kokeilla erilaisia juttuja käytännössä – erehdyksen ja onnistumisen kautta löytää sen, mikä toimii ja mikä ei ehkä niin hyvin. Harjoittelemalla, harjoittelemalla, kokeilemalla ja yrittämällä. Siten minä olen valokuvausta ja kuvankäsittelytaitoja oppinut. Kukaan ei opi taitavaksi kuvaajaksi sormia napauttamalla, mutta pikkuhiljaa kylläkin. Ja kuten sanoin, valokuvaaminen on koukuttaa. Mitä enemmän kuvaa, sitä enemmän asiasta alkaa ymmärtää ja siinä haluaa kehittyä. Sama pätee kuvien käsittelyyn.

Kuvituksena tässä postuksessa olen käyttänyt raakakuvia ja niistä muokattua valmista kuvaa. Siinä huomaa, miten paljon raakakuvalle on tehtävissä jälkikäteen. 🙂

Millaisesta valokuvaustyylistä ja kuvista sinä pidät? Onko kuvilla mielestäsi suuri rooli tarinan rinnalla? Onko sinulla suosikkiblogeja, joissa kuvat toimivat hyvin?

-Hilla

Instagramissa @hillasblog

Facebookissa @hillasblog

Twitterissä @hillasblog

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (6)

Moi Tuuli ja kiitos vinkistä. Voisin tällaisenkin postauksen toteuttaa. Tämä ehkä antaa vähän osviittaa: http://hillas.fitfashion.fi/liikuntaa-lapsen-kanssa/ 🙂

Olipa kiva kuulla sinustakin vähän enemmän, ihanaa että olet siellä, seuraat ja jätit muutaman sanan itsestäsi. <3 Oikein mukavaa syksyä perheellesi. 🙂

1 vastaus

Moi,

Kommentoin nyt tähän uusimpaan postaukseesi, ihan ohi aiheen. Olisi kiva jos tekisit postauksen nykyisestä liikkumisestasi. Esim montako kertaa vkossa ja mitä ja millaista voimatreeniä teet lenkkeilyn tueksi:)
Kommentoin harvoin vaikka vkottain selaan blogiasi.
Ps. Joskus kyselit, että millaisia tyyppejä blogiasi lukee, niin täälä on tällainen: vajaa 30v, kahden pienen äiti, lähihoitaja, ulkoilmaihminen, tanssitunneilla välillä kävijä, helsinkiläinen. Olen seurannut blogiasi noin 1,5v.

1 vastaus

Moi Tuuli ja kiitos vinkistä. Voisin tällaisenkin postauksen toteuttaa. Tämä ehkä antaa vähän osviittaa: http://hillas.fitfashion.fi/liikuntaa-lapsen-kanssa/ 🙂

Olipa kiva kuulla sinustakin vähän enemmän, ihanaa että olet siellä, seuraat ja jätit muutaman sanan itsestäsi. <3 Oikein mukavaa syksyä perheellesi. 🙂

1 vastaus

Hei! Olisi mukava tietää millaisella kaneralla kuvaat blogisi kuvia, sekä mikä kuvan muokkausohjelma sinulla on käytössäsi? En ole varma, oletko jo nämä blogissasi maininnut, en ole kovin montaa vanhempaa postaustasi vielä lukenut.:)

1 vastaus

Voisin senkin esitellä. Mutta Olympus OMD minulla ja siihen muutama eri linssi. 🙂 Mutta haaveilen uudesta ja paremmasta, kamerat vaan ovat niin hitsin kalliita.

1 vastaus

Sori vähän postauksen aiheesta ohi, mutta aivan ihana tuo ekojen kuvien (villakangas?)takki! Onko se mistä/miltä merkiltä :)?

1 vastaus

Se on jo vanha, Zalandosta sen joskus tilasin. Merkkiä en edes muista. Tuskin on siis myynnissä enää, mutta tosiaan kiva malli, niitä on välillä vähän vaikea löytää. 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hilla Stenlund
Olen Hilla Stenlund, hyvinvointi- ja lifestyle-bloggaaja, pienen tytön äiti, vaimo, intohimoinen liikkuja, ekonomi sekä sydämeltään positiivisuuteen taipuvainen. Parasta on tavallinen elämä, jossa itselleen tärkeät asiat kulkevat tasapainossa - siitä kirjoitan blogissani. Kiva kun löysit tänne! Yhteydenotot: hillasfi@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Torstain #tb lennähtää parhaimpiin juoksuhetkiin luonnon keskelle. Sitä se on useimmiten, kun sidon lenkkarit jalkaan ja pinkaisen juoksemaan. Tänään illalla on taloyhtiön yhtiökokous, mutta siellä istumisen jälkeen aion ehdottomasti juosta hetken omia polkuja takametsässä. 🌲💚 Onko sulla tänään liikuntaa ohjelmassa? // Nature. Again and again, thanks for always grounding me.🌿🌱☘️🍃💚 #hillasblog .
.
.
#tb #runninggirl #runningmom #runnershigh #runnerslife #hcr2018 #helsinkicityrun #juoksulenkki #juoksu #runner #newzealand #nature #outdoors #happiness

hillasblog

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: