ihan mamina - Banneri

Mistä on pienet vauvat (ja ruokahimot) tehty?

Aina kun puhutaan raskaudesta, tulee väkisinkin puheeksi ne kuuluisat raskaushimot. Kenen tuttu on syönyt multaa tai haistellut betonia. Kuka on himoinnut suolakurkkuja pehmiksen seassa ja mitä kaikkea kummallista. Mun raskausajan oudoin ruokahimo taisi olla sokerirasituksessa käytetty sokerilitku mitä kaikki muut tuntuivat vihaavan. Himoitsin sitä niin paljon, että töissä ollessa mulla oli oma tyhjä pullo glukoosia ja haistelin sitä vähän väliä. En kuitenkaan kehdannut juoda työpaikan sokeriliuoksia, siinä pullollisessa oli reippaat 1200 kaloria pelkkää sokeria.

Kun puhutaan raskausajan ruokavaliosta ja erityisesti siitä kiellettyjen tuotteiden listasta ihmiset jakautuu kahteen ryhmään. Toiset noudattaa orjallisesti Eviran suosituksia ja lukevat joka ikisen pakkauksen ja putelin. Toiset taas luottavat ”siihen kuuluisaan maalaisjärkeen”. Useita keskusteluja seuranneena mun mielestä joillain on se maalaisjärki pahasti hukassa.

Otetaan esimerkiksi graavilohi mikä on kiellettyjen listalla listeria riskin takia. Listeria on bakteeri mikä voi läpäistä istukan ja aiheuttaa tulehduksen istukkaan ja sikiöön. Tämä tulehdus lisää keskenmenon, kohtukuoleman ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Usein kuulee ihmisten sanovan että ”kyllä sitä graavilohta voi vähän maistaa!” Ei, ei voi. Listeria ei kysy oletko syönyt graavilohta palasen vai kokonaisen lohen verran. Jos siinä yhdessä haarukallisessa sattuu olemaan listeria-bakteeria niin tartunta on saatu. Miksi siis ottaa riskiä tässä asiassa? Se että mummon kaiman kummi söi raakaa lohta koko raskausajan ja sai terveen vauvan on vain hyvää tuuria. Sinä voit silti olla se epäonninen, joka syö vain yhden palasen ja menettää lapsensa sen takia.

Kuva: Annika Liinanki Photography


Kiellettyjen lista on pitkä, enkä ole itse täysin toteuttanut sitä orjallisesti. Pepsi maxi on tässä raskaudessa ollut mun suurin heikkous. Onnistuin välttelemään sitä ensimmäisen kolmanneksen ajan, mikä on vauvan herkintä kasvun aikaa. Sen jälkeen olen juonut sitä ilman mitään omatunnon tuskia. Pepsi max on vältettävien listalla sen sisältämän suuren kofeiini määrän takia. Kofeiini ei kuitenkaan ole tappava, vaikka ei se varmasti hyvää tee vauvalle (tai minulle).

Suosittelisin näille maalaisjärjen huutelijoille perehtymistä siihen, miksi joku asia on siellä kiellettyjen ruoka-aineiden listalla. Evira ei kiellä tai kehota välttämään huvikseen ruoka-aineita, aina löytyy pätevä syy siihen. Itse en uskaltaisi Facebookin ryhmissä tai keskustelupalstoilla neuvoa ihmisiä vasten Eviran ohjeistusta ihan mutu-tuntumalla.

”Kyllä mulle lääkäri sanoi, että Buranaa voi ottaa!”

Asia mikä mua on pitkään häirinnyt vauva-palstoja lukiessa on maallikoiden toteuttama epämääräinen lääkeneuvonta. Onneksi tämä on monessa Facebook ryhmässä kiellettyä ja siellä kehotetaan kääntymään lääkärin, neuvolan tai terantologisen tietopalvelun puoleen. Silti yhä edelleen törmää niihin jotka kertovat, että he ovat saaneet lääkäriltä luvan käyttää tiettyä lääkettä, VAIKKA se on raskausaikana kielletty – niinkuin Burana. 

Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että jos lääkäri on antanut sinulle luvan käyttää tiettyä valmistetta – lupa on henkilökohtainen. Lääkäri on silloin arvioinut juuri sinun sairaushistorian, nykyisen tilan ja sikiön tilan ja ottaa täyden vastuun määräämästään lääkkeestä. Jollekkin toiselle henkilölle sama lääkäri voisi sanoa, että sinä et voi käyttää tätä valmistetta. 

Rakkaat raskaana olevat äidit, olkaa lähdekriittisiä ja luottakaa ainoastaan ammattilaisiin näissä asioissa. Elämme sentään Suomessa, missä ammatti apu on puhelinsoiton päässä. Suositukset muuttuvat joka vuosi ja se mikä on ollut sallittua 70-luvulla – voi nykyään uusien tutkimusten valossa olla kiellettyä. 

Lääkeneuvonta: HUS – Terantologinen tietopalvelu

Raskaus-ajan ravitsemussuositukset: Evira

Meidän vauva on tehty Pepsi maxista, salmiakista, 

fetajuustosta ja onnen kyynelistä.

𝐼𝒽𝒶𝓃 𝓂𝒶𝓂𝒾𝓃𝒶 – 𝒩𝒾𝒾𝓃𝒶

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Niina Mantere

Niina Mantere

Blogin takaa löytyy Niina, 24-vuotias opiskelija, kahden pienen pojan äiti ja yhden miehen avovaimo.

Äitiydestä on tehty tänä päivänä suuri kilpailu ja etenkin nuorten äitien kohtaama kritiikki on kovaa. Siksi mä olen päättänyt paljastaa oman epätäydellisyyteni ja antaa vertaistukea muille täydellisen epätäydellisille äideille, jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Täällä puhutaan äitien kehonkuvasta, opiskelusta vauva kainalossa ja vanhemmuuden haasteista ja parhaista hetkistä. Ainiin ja onhan meillä tulossa häätkin kesällä 2023, jännää!

Ihana saada sut mukaan!

Ota yhteyttä
ihanmamina@gmail.com

Arkisto

X