DIY: Rannalta löytyneestä ajopuusta kattovalaisin / How the driftwood transformed into a ceiling lamp

Teksti

Saatan kiintyä materiaan, varsinkin sellaisiin esineisiin ja tavaroihin, joista huokuu persoonallisuus.

Saatan kiintyä materiaan, varsinkin sellaisiin esineisiin ja tavaroihin, joista huokuu persoonallisuus. Kiehtovia ovat esineet tai pinnat jotka henkivät ajankulua, tarinoita ja tuoksuja. Pitelen vanhoja esineitä kädessäni ja mietin, kuka on pidellyt niitä ennen minua, kuka ne on omistanut ja kuinkahan monta sataa vuotta sitten.

Olen tuonut Suomestakin mukanani vain ne tavarat, joiden läsnäolo herättää tärkeitä muistoja tai saavat oloni rauhoittumaan. Mummuille kuuluneita pieniä esineitä, entisen taloni riihestä löytyneen puisen laatikon ja kaikki kirjani.

Esteetikkona ympäristön sävyt, autenttisuus ja tuoksut vaikuttavat todella syvästi siihen, mitä tunnen. Kylmä ja kova ympäristö saattaa latistaa mielialaa ja saatan tuntea oloni klaustrofobiseksi. Uudet, tylyt huonekalut voivat suorastaan ahdistaa. Monille ihmisille uusi ja kliininen on kuin puhdasta ilmaa, minulle sellaisessa ympäristössä tulee nopeasti tyhjä olo.

I may get attach to material things, especially to objects and goods that show character.

Most fascinating are the objects or surfaces that reflect the past time, whisper stories and have special fragrances. I can sometimes hold old objects in my hand and wonder who has kept them before me, who might have owned them before and how many hundreds of years ago that all happened.

As I live in Denmark, I have brought from my home country only those items which raise important memories or make me feel safe. For example all objects that used to belong to my grandmoms, a wooden box found in my old house and all my books.

As an aesthetic person, environmental tones, authenticity, and scents really affect my feelings. A cold and tough environment may lull the mood and I may feel claustrophobic. New, sleek furnishings can really provoke the anxious emotions. For many people new and slick decoration  is like the fresh air, as I can quickly start feeling rather empty inside.

Tässä pöydässä ei ole mitään mihin katsoa! Se vaan jököttää hiljaa täydellisyyttään ja pelottaa että käteni jättävät likatahran.

Omannäköinen pesäkolo syntyy ajan kanssa, löytöjä tehden, etsiskellen, säästellen, vaihtaen, kokeillen, intuitiivisesti, harkiten, tunteella. En jaksa kaupoissa shoppailua, mutta kirpputoreja ja toreja rakastan. Ne ovat kuin ehtymätön salaisuuksien meri, ikinä ei voi tietää mitä sieltä löytyy ja jokainen kerta kun astuu sisään uudelle kirpparille, kaikki on mahdollista.

This table has nothing to look at! It just stands there silently in it´s perfection and I fear that my hand will leave a mark.

Home as a personal and intimite ”nest” is ofthen coming together with time by patient discovery, search, changing, trying, intuitively seeking, thoughtfully, going on with emotion. I do not really enjoy shopping at the shops, but I love flea markets and outdoor markets. They are like an endless sea of ​​secrets, you never know what’s in there and every time you enter a new flea market, everything is possible.

Myös rannat ja metsät ovat upea paikka löytää aarteita.

Myös rannat ja metsät ovat upea paikka löytää aarteita. Puita, kantoja, simpukoita, kiviä, merilevää ja ajopuita voi käyttää monin tavoin sisustuksessa. Merenrannalta löytyneissä löydöissä tuoksuu meri ja suola, ne tuovat luonnon sisälle. Ne kuljettavat polut, puut ja meren kuohut olohuoneeseen.

Teen meillä kotona paraikaa suuremman luokan pintaremonttia, sillä vanha talo rapistuu vauhdilla ja on jo pienen tuunaamisen aika. Olen raapannut seiniä, poistanut tapetteja, heivannut ison flyygelin pihalle ja pessyt kattoja maalausta odotellessa. Kaikki on tällä hetkellä aika sekaisin ja tyhjääkin, sillä en halua kotiin mitään mistä ei synny oikeasti hyvä olo. Sisustus voi syntyä pikkuhiljaa.

The beaches and forests are also great places to find treasures.

Trees, strains, mussels, rocks, seaweed and driftwood can be used in many ways in interior design. Discoveries found in the seaside have the scent of the sea and salt, and they bring the nature indoors . These wonderful findings bring the forest paths, trees and the sea straight into your living room.

 

Olimme viime viikolla Trelde Næs nimisellä rannalla patikoimassa kun löysimme hienon ajopuun, josta tuli idea tehdä siitä kattolamppu olohuoneeseen. Tärkeintä lampun tekemisessä oli että se jäisi karkeaksi, hauskaksi, vähän omituiseksikin ja että ajopuuta ei käsiteltäisi mitenkään.

Last week we were hiking on the beach called Trelde Næs when we found a great drifwood, which inspired for the idea to transform it for a ceiling lamp in the living room. The most important thing in doing the lamp was that it would be coarse, funny, and bit odd, and that the surface of the wood would not be treated in any way.

Tarvikkeet lampun tekemiseen

1. Ajopuu

2. 3 erilaista lamppua johtoineen

3. Vaijerilankaa

4. Nippusiteitä

5. Saha

6. Koukkuja 

7. Pihtileikkurit vaijerin katkomiseen

8. Pora

9. Kärsivällisyyttä puun tasapainottamiseen

Accessories for making the lamp

1. Driftwood

2. 3 different lamps with conductors

3. Wire

4. Cable tie

5. Saw

6. Hooks

7. Cutters for cable break

8. Drill

9. Patience for balancing the tree

Lampun tekeminen

1. Sahasimme osan puusta pois, jotta se olisi tasapainoisempi.

2. Porasimme kolme reikää lamppujen johtoja varten.

3. Pujotimme lamput reiistä ja teimme stopparit nippusiteistä.

Making the lamp

1. We cut off part of the tree to make it more balanced.

2. We drilled three holes for lamp wires.

3. We spun the bulbs from the holes and made the stoppins from the cable ties.

4. Sijoitimme koukut ja laitoimme vaijerit koukuista. Tässä vaiheessa ajopuuta pitää tasapainoitella.

4. We placed the hooks and put the cables in hooks. At this point, driftwood needs to be balanced.

5. Leikkasimme lamppujen johdot ja vaijeripituuden haluamallemme korkeudelle

6. Kytkimme valot kattoon ja ripustimme ajopuun katon koukkuun.

5. We cut the lamp wires and cable lengths at the desired height

6. We hanged the lights on the ceiling and hung up the wood in the ceiling.

 

Palkitsevinta puuhastelussa on se, että idea jalostuu tehdessä. Inspiraatio syttyy ja hulluinkin uniikki idea voi onnistua. Ja se, että oma visio on yhtäkkiä valmis ja vielä juuri sellainen kuin mielessään kuvittelikin.

The most rewarding thing with DIY projects is that the idea is refined. Inspiration lights up and the often little oddly unique idea can actually be a succes!  It is incredible feeling that the vision is suddenly something concretical and outcome can be just the way you had imagined it.

Valitsin kolme erilaista lamppua rikkomaan järjestyneisyyden tuntua ja tuomaan erilaisia materiaaleja kattoon. Lasi on herkkä ja kevyt. Metalli tummaa ja rytmikästä.
Valitsin kolme erilaista lamppua rikkomaan järjestyneisyyden tuntua ja tuomaan erilaisia materiaaleja kattoon. Lasi on herkkä ja kevyt. Metalli tummaa ja rytmikästä.
Puun luonnollinen väri ja muoto ovat kauniita valkoista vasten.
Puun luonnollinen väri ja muoto ovat kauniita valkoista vasten.
Valaisin näyttää hauskalta muuten vielä aika tyhjää seinää vasten. Nyt on helpompi rakentaa seinän sisustusta, kun huomiotaherättävä valaisin on paikallaan.
Valaisin näyttää hauskalta muuten vielä aika tyhjää seinää vasten. Nyt on helpompi rakentaa seinän sisustusta, kun huomiotaherättävä valaisin on paikallaan.
Valaisu on todella tärkeä osa sisustamista ja viihtyvyyttä. Valitsin todella lämpimiä sävyä, jotka muistuttavat elävää tulta.
Valaisu on todella tärkeä osa sisustamista ja viihtyvyyttä. Valitsin todella lämpimiä sävyä, jotka muistuttavat elävää tulta.
Iltavalaisussa puun pinta on todella kaunis. Johdot ovat vähän sotkuisia, mutta en halunnut että niitä peitetään.
Iltavalaisussa puun pinta on todella kaunis. Johdot ovat vähän sotkuisia, mutta en halunnut että niitä peitetään.
Hups, se on hieman kallellaan. Emme oikein saaneet puuta suoraan horisontaalisesti, mutta minusta se on vain ihan hauskaa. Lampusta heijastuu illan hämärässä kauniit varjot.
Hups, se on hieman kallellaan. Emme oikein saaneet puuta suoraan horisontaalisesti, mutta minusta se on vain ihan hauskaa. Lampusta heijastuu illan hämärässä kauniit varjot.

Kaikenkaikkiaan aikaa tekemiseen meni n. 4 tuntia ja rahaa kului 400 kruunua= 54 euroa.

All in all, time used for this project was 4 hours and budget 400 kr = 54 euros.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä