Raskaudenkeskeytyksen mahdollisuus on tärkeä osa naisten itsemääräämisoikeutta ja tasa-arvoa

Teksti

Atwood itse sanoo, ettei hän ole keksinyt mitään omasta päästään

Oletko seurannut televisosarjaa ”Handmaid’s Tale? Sarjassa naiset on alistettu synnytyskoneiksi ja diktatuurinen hallitus vallitsee. Synkkä tulevaisuuden kuva on todella ahdistava. Voisiko muka sen kaltaista koskaan tapahtua? Sarja perustuu kuitenkin Margareta Atwoodin romaaniin, jonka Atwood taas kirjoitti Argentiinan diktatuurin inspiroimana.

Atwood itse sanoo, ettei hän ole keksinyt mitään omasta päästään. Kaikki kirjassaan kuvailemansa asiat ovat kyllä kaikki tapahtuneet, historiassa. Kirjan ja sarjan tapahtumat sijoittuvat kuitenkin nykyaikaan, tai tulevaan. Tasa-arvoisessa sivilisaatiossa väärät henkilöt pääsevät valtaan ja asiat alkavat kääntää suuntaa.

Handmaid`s tale sarjan kuvitusta.Hulu.
Handmaid`s tale sarjan kuvitusta.Hulu.
Argentiinalaisia mielenosoittajia Handmaid´s tale asuissa. Pressikuva: Marcos Brindicci/Reuters
Argentiinalaisia mielenosoittajia Handmaid´s tale asuissa. Pressikuva: Marcos Brindicci/Reuters

Atwoodin ”Orjatar”-romaaniin perustuva Handmaid´s tale luo kauhuskenaariota siitä, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua.

No miten tämä liittyy aborttilakiin tai raskaudenkeskeytyksiin? Atwoodin ”Orjatar”-romaaniin perustuva Handmaid´s tale luo kauhuskenaariota siitä, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua. Argentiinalaiset oikeustaistelijat ja aborttilain puolustajat pukeutuvat mielenosoituksissaan sarjan tyylisesti, sillä he haluavat herättää huomiota naisten puutteellisiin oikeuksiin.

Argentiina kuitenkin hylkäsi äskettäin aborttilain, joka sallisi naisten tehdä raskaudenkeskeytyksen ensimmäisten 14 raskausviikon aikana. Argentiinassa abortti on sallittu vain, jos raskaana oleva on hengenvaarassa tai raskaus on alkanut raiskauksesta. Nainen ei siis saa määräämisoikeutta omalle keholleen, vaikka 60% kansalaisista puoltaisi aborttilakia.

Surullista on, että vaikka abortti on laiton, se ei tarkoita, etteikö niitä tehtäisi. Argentiinassa nimittäin tehdään n. 50 0000 laitonta aborttia vuosittain ja viimeisen 25 vuoden aikana n.3000 naista on menehtynyt laittomista ja kotikonstein yritetyistä aborteista saamiinsa vammoihin.

Argentiinan synkkä historia osoittaa, että naisten alisteinen asema on ollut suuri ongelma ja epäkohta. Diktatuurin aikana vuosina 1974-1983vangittuja naisia pakotettiin synnyttämään lapsia. Synnytyksen jälkeen naisia tapettiin ja heidän lapsiansa annettiin sotilasperheisiin kasvatettaviksi. Ei tarvinne mainita, että raskaudenkeskeytys oli kielletty.

Margaret Atwood puolustaa väsymättä naisten oikeuksia.

Nämä ihan oikeat tapahtumat muovautuivat ja muuntuivat Atwoodin romaaniks, johon perustuvan sarjan jaksoja me tänä päivänä kauhistelemme. Järkyttävintä on siis, että sarjassa on asioita, joilla on ehkä totuudellista pohjaa. Vielä pelottavampaa on ajatella sitä, että kirjan ennustusten mukaisesti saavutettu tasa-arvo voitaisiin vielä menettää.

Margaret Atwood puolustaa väsymättä naisten oikeuksia. Myös Suomi on tasa-arvon edelläkävijämaita ja edistää tyttöjen ja naisten asemaa maailmassa. Suomessa aborttilaki astui voimaan 1950-luvulla, jonka mukaan nainen saa itse päättää hakeeko aborttia.

Mutta nykyään meillä sattuu olemaan ulkoministeri, joka kirjoittaa Argentiinan aborttilain hylkäämisestä näin:

Kuuluu kuitenkin minun oikeuksiini itse päättää, mitä keholleni tapahtuu.

Abortti ei ole tietenkään naisillekaan mikään kevyt tai ilon asia, mutta se on kuitenkin tärkeä osa tasa-arvoa ja naisten itsemääräämisoikeutta. Olen itse joutunut kerran tekemään raskaudenkeskeytyksen, enkä ole tietenkään ylpeä asiasta. Kuuluu kuitenkin minun oikeuksiini itse päättää, mitä keholleni tapahtuu. Pidän täysin itsestäänselvänä, että minulle kuuluu tietyt oikeudet, toimiva terveydenhuolto ja valinnanvapaus.

On todella kauheaa ja surullista, että Argentiinalaisten ja monien Latinalaisen Amerikan naisten tilanne ei ole yhtä itsestäänselvä, eikä asia taaskaan edennyt toivottuun suuntaan. Aborttilain kieltäminen asettaa nimittäin monet naiset, ja tulevat naissukupolvet, jopa hengenvaaraan.

Sitä niin helposti unohtaa, ettei tasa-arvo ole itsestäänselvyys, vaan sen puolesta pitää aina hieman taistella. Ulkoministeri Soinin ajama kanta hermostuttaa minua, sillä vapauden riistosta vihjaileminen tai tasa-arvon vähentämiseen tähtäävä puhe on aina vaarallinen asia.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä