Bonusäiti, uusmummo vai extraisä?

Teksti

Bonuskortti. 
Vedonlyöntibonus. 
Moottoriajoneuvovakuutuksissa vahingottoman kauden maksualennus. 
Levyllä kuultava bonusraita. Savukemerkki.

Bonushan tarkoittaa jotain plussaa. Eli extrakivaa, lahjaa tai ahkeran kortin vingutuksen jälkeistä ahkeruuslahjontaa. Bonusta saa kauppaketjuissa, lentoyhtiön lennoista tai alakoululainen kerätessään vihkon täyteen kukkatarroja hyvästä käytöksestä.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan bonus tarkoittaa hyvitystä tai lisäpalkkiota. Extra on taas jotain ylimääräistä, erityisen hyvää tai erikoista.

Uusperheisiin kuuluvat eroperheet, eli etä-ja lähivanhemmat. On myös etä ja lähikoti, etälapsi tai lähilapsi. Varsinaiseen uusperheeseen kuuluu lisäksi paljon muita jäseniä. Puolikkaina tai bonuksina voi olla äitejä, isiä, anoppeja, mummuja, veljiä, siskoja, serkkuja ja ukkeja. Sitten ovat uusperheen kautta tulevat ei-biologiset uussisarukset, uustätit ja muut sukulaiset.

Kyllä. Tarvitsen muistikirjaa, johon listaan uusperheemme sukulaissuhteet ja niiden tanskankieliset nimitykset.

Miten olisi uuskäly? Tai extramummon veljen sisko? Tanskankielessä mummot ja papat määritellään vielä isän tai äidin mukaan.

Eli isän äiti on farmor.

Extramummon (isän äidin) veljen sisko voisi rennosti käännettynä olla extrafarmors faster.

Tanskassa minusta käytetään yleisesti nimitystä ”papmor”, joka tarkoittaa että en ole lapsen biologinen äiti mutta että tehtäväni ja asemani on sama kuin bioäidin. En ole bioäidin korvike, vaan hänen rinnallaan lasta kasvattava äitihahmo.

Ja mitäs jos minä en olisikaan suomalaisittain yleisen termin mukaisesti äitipuoli vaan bonus-tai extraäiti? Olisinko sitten määriteltävissä kuin jonkun positiivisen tempauksen lopullinen hyvitys? Ei mikään puolikas tai mukana roikkuva lisäke, vaan oikeasti palkinto? Jotain erityisen hyvää, enkä mikään puoli-jotain.

Kyllä, haluan olla palkinto!

Kesäisin terveisin: biologisten lastesi erityisen hyvä bonus.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä