In love with a vegan?8 asiaa joita ei kannata ehkä sanoa vegaanille

Teksti

Tunnen useita sopuisia pariskuntia, joissa toinen on vegaani ja toinen elää suurinpiirtein paleokaudella. Miten tällaiset vegaani-sekaani-suhteet voivat toimia? Tai jos olet sekasyöjä ja rakastunut vegaaniin,miten tämän henkilön kanssa kannattaisi edetä?

Listasin 8 asiaa, joita ei kannata laukoa vegaanille. Potentiaalisesti herkulliset kemiat voi räiskähtää tuhoisaksi tulipaloksi, jos päästelet suustasi klassikoita, joita vegaanit kuulevat päivästä toiseen. Et ole todennäkoisesti nimittäin ensimmäinen sekasyöjä, jonka vetovoimainen vegaanisi kohtaa. Ihana vegaani on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuullut samat kommentit jo satoja kertoja, ja mitta voi olla täysi.

1. Ai oot vegaani? Mutta ethän sä oo laiha!

Vegaaneilla on erilaisia elämäntapoja, kuten kenellä tahansa ihmisellä. Vegaaninen ruokavalio voi olla sipsikaljavegaani-tasoista mässäilyä tai raakaruokaan keskittynyttä hifistelyä. Ja kaikkea siltä väliltä. Vegaani voi olla punttimimmi, maailman vahvin mies tai kaikkea muuta kuin terveydestä ja urheilusta kiinnostunut.

2. Nam pekonia! Eikö sun oo ikävä pekonia?

Ihminen voi olla vegaani monista syistä, mutta useimmiten vegaanisen elämäntavan valintaan liittyy moraalinen puoli. Kyse ei ole siitä, etteikö vegaani olisi ennen vegaaniuttaan pitänyt pekonin mausta. Päätös olla syömättä pekonia on eettinen. Vegaani todennäköisesti kokee, ettei makuelämys ole riittävä perustelu elävän olennon tappamiseen. Eli vastaus on ei: vegaani ei todennäköisesti kaipaa pekonia, joka on tehty kuolleesta possusta.

3. Mitä vikaa on lehmänmaidossa?

Lehmänmaitotuotteet on ehkä raain eläinten hyväksikäytön muoto. Jos ihastuksesi kohde on naispuolinen vegaani, tämä on tosi paha! Maitotalous kun perustuu naissukupuolen hyväksikäyttöön. Ja muuten, lehmät ei räjähdä jos niitä ei lypse, eikä niiden elämän tarkoitus ole tuottaa maitoa ihmiselle. Vai oletko lehmävauva?

4. Mut eikö kasveillakin ole tunteet? Ne tuntee ainakin kipua!

Ei.

5. En vois ikinä olla vegaani!

Suurin osa vegaaneista on syntyneet ja varttuneet sekasyöjinä. He ovat havahtuneet vegaaniuteen vasta myöhemmin elämässään, joten vegaanius on mahdollista ja se ei ole edes vaikeaa. Pitää olla kuitenkin avoin ja kykenevä kyseenalaistamaan yhteiskunnassa vallitsevat normit ja traditiot. Nykyään vegaanisia tuotteita löytyy melkein kaikista supermarketeista, ravintoloista ja baareista. Vegaanius on hullun helppoa!

6. Ihminen on luonnostaan lihansyöjä ja ravintoketjun huipulla, juu nou?

Kehdossa on todella nälkäinen vauva. Laita sinne kehtoon omena ja kesy orava. Kumman niistä kanssa vauva leikkii, kumman se syö?

Niinpä.

Mutta kun mulla on nää kulmahampaat? Joo, mutta ne ei ole tarkoitettu lihan, luiden ja jänteiden raatelemiseen
Mutta kun mulla on nää kulmahampaat? Joo, mutta ne ei ole tarkoitettu lihan, luiden ja jänteiden raatelemiseen

7. Saatko sä tarpeeks protskuja?

Yleinen luulo yhä on, että ihmiselle tärkeää proteiinia saa vain eläimistä. Mitä se lihakarja sitten syö, koska jostainhan niidenkin pitää se lihas kasvattaa? No ne syö kasviksia. Vegaani päättääkin jättää eläimen siitä välistä ja menee suoraan proteiinin lähteelle, eli kasviksiin. Kasvistuotteista vegaani saa kaiken,  mitä ihminen tarvitsee. Eli vegaani ei voi itseasiassa välttyä proteeinilta, vaikka haluaisi.

8. Sun pitää luopua niin paljosta!

Kun vegaani päättää jättää taakseen kaikki eläinperäiset tuotteet, se voi toki alussa tuntua luopumiselta. Varsinkin jos motiivi ei ole moraalinen. Mutta kun loppujen lopuksi kyseessä on elävien olentojen, ympäristön, ja oman terveyden pelastaminen, se ei tunnu uhraukselta. Ja kun vegaani alkaa nähdä maailman ja varsinkin ravinnon uusin silmin, kyse ei ole lainkaan luopumisesta. Kyse on itseasiassa uudesta ja paljon laajemmasta ruokavaliosta. Kiehtova ja herkullinen kulinaristinen maailma odottaa!!

Tai sitten se on sitä samaa kuin aina ennenkin. One word:sipsikaljavegaanit. Tsekkaa facebookryhmä ja löydä kaltaisesi!
Tai sitten se on sitä samaa kuin aina ennenkin. One word:sipsikaljavegaanit. Tsekkaa facebookryhmä ja löydä kaltaisesi!

 

(Seuraava kuva ei liity kohtaan 8. mitenkään. Mutta vink vink treffeille)

 

Julkkisvegaani.
Julkkisvegaani.

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä