”Jotta yhdenkään lapsen vatsa ei kurnisi” – ravitsevaa kasvisruoka-apua suoraan kotiovelle + jouluruokakassin lahjoitusarvonta

Teksti

Vaikka joulu on lapsen maailmassa taikaa, jännitystä, yhdessäoloa ja lahjoja, voi se olla vanhemmalle ahdistavaa aikaa. Sillä joulu ei ole halpaa.

Neljävuotiaani alkoi kysellä heinäkuun tienoilla että milloin saadaan lunta ja tulee joulu. Tänä vuonna sisimmässä asuu pitkästä aikaa rauha näin joulua odotellessa, mutta niin ei ole aina ollut. Sillä vaikka joulu on lapsen maailmassa silkkaa taikaa, jännitystä, yhdessäoloa ja lahjoja, voi se olla vanhemmalle ahdistavaa aikaa.

Sillä joulu ei ole halpaa.

Muistan sen joulunajan kun olin vasta valmistunut tanskankielen kurssilta, puoliso sai pientä tukea sairaslomalla ja pyöritin uutta yritystäni palkatta. Yhtään ylimääräistä penniä ei ollut ja kaikki käytetty raha piti laskea pilkuntarkasti jotta selvisimme päivästä toiseen. Kun kaikki joulukrääsä alkoi tuona vuonna ilmestyä kauppoihin jo lokakuussa, lähestyin tarvikehyllyjä varovaisesti ja kääntelin hintalappuja masentuneena.

Joulupyhät ovat pitkiä ja meillä oli lapsiakin niin monta. Pitäisi panostaa jouluruokiin, koristeluun, herkkuihin ja lahjoihin. Millä rahalla, kun kuun alussa tililtä riitti hädin tuskin riittävästi ruokaan?

Piti nipistää roposia ihan kaikesta. Hamstrasin pulloja ja laitoin ainoan harrastukseni eli salikortin tauolle. Etsin joulukoristeet facebook-ryhmistä joissa annettiin ilmaiseksi vanhaksi käynyttä tarpeetonta tavaraa, myin kaikkea mahdollista netin kautta ja pistin jokaviikkoisen perheen uimahallireissun tauolle. Uimahallissa käyminen maksoi 15 euroa kolmelta henkilöltä. Se oli tuolloin summa, jolla oli suuri merkitys.

Tärkeintä saamassamme ruoka-avussa oli se, että se oli juuri sitä mitä tarvitsimme. Lahjat ja lelut ovat toki tärkeitä, mutta niitä ei voi syödä.

Laitoin hakemukset kaikkiin tanskalaisiin avustusjärjestöihin. Ei ollut helppoa hakea apua, sillä köyhyys aiheuttaa häpeäntunteita. Sitä tuntee epäonnistuneensa vanhemmuudessa, kun jokainen ruokapala on taistelun takana ja huominen on epävarmaa. Huoli ja ahdistus on jatkuvaa. Elämä alkaa pyöriä vain omissa kotinurkissa, kun ei ole varaa tehdä mitään. Vaikka ulkoilu on ilmaista, ei sitä jaksa seistä tuntikausia päivästä toiseen lasten kanssa pihalla kun on pimeää ja sataa vettä.

Vain siksi kun ei ole varaa tehdä muutakaan.

Oli itkun paikka kun postilaatikkoon tipahti eräs aamu kaksi kirjettä. Kirjeissä ilmoitettiin, että saisimme jouluavustuksena yhden viiden hengen jouluruokapaketin ja toiselta järjestöltä lahjakortteja, joilla pystyi ostamaan lapsille lahjoja. Ilman näitä avustuksia me olisimme varmaan syöneet pelkkää riisipuuroa ja lapset olisivat saaneet lahjattoman joulun.

Kun hain laatikkopyörällä vauvan kanssa isoa ruoka-avustusta sateisena joulukuun iltana, näin avustusjärjestön tilassa paljon muitakin perheitä. Ehkä meitä kaikkia hävetti tilanteemme, mutta me olimme kaikki syystä tai toisesta avun tarpeessa. Helpotus tuli siinä vaiheessa, kun minä ja pieni esikoiseni avasimme ruokapaketin kotona keittiön lattialla. Nostelimme tuotteita toisensa jälkeen ja tajusin, että me selviäisimme tästä.

Tärkeintä saamassamme ruoka-avussa oli se, että se oli juuri sitä mitä tarvitsimme. Lahjat ja lelut ovat toki tärkeitä, mutta niitä ei voi syödä. Ne eivät täytä pieniä vatsoja silloin, kun nälkä kurnii. Tavara on toisarvoista silloin, kun ruokakaapit ammottavat tyhjyyttä.

Suomessa noin 110 000 lasta elää köyhyydessä

Joka kymmenes suomalaislapsi on vähävarainen. Köyhyys on yhteydessä monenlaisiin ongelmiin, kuten eriarvoisuuteen, syrjäytymiseen, opintopolun katkeamiseen ja ravinnon puutteeseen. Suomessa on ruoka-apua kansallisen ruoka-apututkimuksen mukaan suomalaisissa leipäjonoissa käyvistä kolmannes on lapsiperheitä.

Suomessa yhä noin 110 000 lasta elää köyhyydessä ja jouluruoka tai joululahjat eivät ole mikään itsestäänselvyys. Se ei ole reilua ja eriarvoisuus korostuukin erityisesti juuri jouluna. Onneksi on kuitenkin auttavia tahoja, joihin kannattaa ottaa yhteyttä. Vastaavasti jos miettii vähävaraisen perheen tai ihmisen joululahjoja, ruoka-apu voi ehkä olla parasta mitä voi antaa.

Eikä mikä tahansa ruoka-apu, vaan terveellinen ruoka on juuri sitä, mihin meillä ei vähävaraisina ollut ikinä varaa. Kasvikset, hedelmät ja tuoreet raaka-aineet olivat luksusta, jotka jäivät useimmiten kaupan hyllyille. Terveellinen ja ravitseva ruoka on kuitenkin kuin pistäisi rahaa pankkiin: terveyttä, energiaa ja hyvinvointia koko perheelle.

”Köyhyyden kierre ei katkea itsekseen, ja huono-osaisuus on voimakkaasti periytyvää. Huonosti ravittuna lapsen on vaikea oppia ja kehittyä ikätasonsa mukaisesti. Köyhyydestä aiheutuva ahdistus perheessä on kaikille osapuolille psykologisesti rasittavaa ja stressaavaa. Ravinnepuutokset sen sijaan voivat johtaa erilaisiin sairauksiin sekä matalaan immuniteettiin.” Venner ruoka-apu

Uusi ruokapalvelu Venner haastaa tukemaan vähävaraisia perheitä – ravitsevaa ruoka-apua kotiovelle

Venner on ruoka-apu, joka toimittaa ravitsevaa kasvisruokaa suoraan kotiovelle. Ruokakassi sisältää monipuoliset raaka-aineet ja reseptit seitsemään lämpimään kasvisateriaan jopa 6 hengelle, tehokasta Sana-Sol D-vitamiinia tukemaan immuniteettia, kilon hedelmiä ja pullon ravitsevaa oliiviöljyä. Yhdestä kassista perhe kokkaa jopa 42 ruoka-annosta.

Uskomatonta tässä siis on se, että ruokaa ei tarvitse itse hakea leipäjonosta ja reseptiikan avulla autetaan valmistamaan terveellisiä aterioita helposti ja edullisesti. Ei siis haittaa jos ei ole koskaan ennen valmistanut kasvisperäisiä ruokia, mukana tulee selkeät ohjeet aterioita varten.

Venner-ruoka-apukasseja voi ostaa osoitteesta: www.venner.fi. Auttaja saa itsekin käyttöönsä Vennerin joulureseptiikan ja joulukortin välitettäväksi eteenpäin mikäli ostaa kassin joululahjaksi toisen puolesta. Venner-ruokakassit ovat läpinäkyvä ja konkreettinen tapa tarjota jouluruokaa sitä tarvitseville. Joulukassi on ostettavissa ajalla 9.11 – 14.12.

Autettavat Venner-perheet löydetään yhdessä Hope ry:n kanssa, jonne voit ottaa yhteyttä. Kumppanina Vennerin kanssa joulukasseja toimittavat Kauppahalli24 sekä uutena kumppanina K-ryhmä.

Venner joulukassin arvonta

Arvomme joulukassin lahjoittajan! Jos voitat arvonnassa, puolestasi lähtee lahjoitus vähävaraiselle ja lahjoittajana saat reseptiikan (arvo 15 euroa) joka toimitetaan sähköpostiisi.

Venner-joulukassi tuo vähävaraisille perheille helpotusta arkeen sekä iloa joulun pyhiin. Venner-joulukassi sisältää muun muassa itse valmistettavia joululaatikoita, joulupuuroa, joulurieskoja, joulukakun sekä naposteltavaksi joulusuklaata, rusinoita, luumuja ja erilaisia pähkinöitä, isommallekin porukalle.

Voit osallistua lahjoituksen arvontaan kirjoittamalla kommenttikenttään ja jättämällä myös sähköpostiosoitteesi. Arvonta suoritetaan sunnuntaina 25.11.2018

Vinkki! Lue kun bloggaaja Masentunut mutsi sai Vennerin ruokakassin.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä