Kesälomat aiheuttavat ruuhkaa lastensuojelussa – juopotteleva vanhempi vaarantaa koko perheen hyvinvoinnin

Teksti

Vihdoinkin loma!

Kesäloma, aurinko, mökki, sauna ja koko perhe koolla ilman stressaavia aikatauluja. Rajaton vapaa-aika ja aamuisin ei tarvitse nousta töihin. Ehkä sitä ei edes pysy laskuissa mukana, että mikä viikonpäivä on menossa, kun ei kerrankin tarvitse. Saa unohtaa ajankulun, elää hetkessä. Päiväkodit ja koulutkin on kesälomilla, joten ollapas koko porukka yhdessä päivät pääksytysten.

Mutta kun sitten ollaan yhdessä lomalla,  jota on odotettu pitkään ja hartaasti, ristiriidat saattavatkin alkaa nousta pintaan.

Mutta kun sitten ollaan yhdessä lomalla,  jota on odotettu pitkään ja hartaasti, ristiriidat saattavatkin alkaa nousta pintaan. Kesälomalle luodut odotukset, raskaan vuoden kuormitus, vanhat riidat ja harmitukset saattavatkin alkaa nousta esiin ärsytyksinä. Riitoina ja konflikteina. Ehkä parisuhdetta kuormittavat selvittämättömät asiat nousevat esiin aikuisten välillä, saunaolutta nauttiessa terassilla.

Lomalla kun on aikaa tapella, oikein kunnolla, pohjamutia myöten.

Päivät sekoittuvat iltaan, öisin tulee myös kukuttua myöhempään ystävien tullessa illalliselle ja saunomaan. Aamulla ehkä otetaan kylmät siiderit kasvimaata möyriessä, viinilasit lounaalla. Onhan kesäloma ja saa rentoutua.

Vanhempien kesäisestä tissuttelusta voi kuitenkin kasvaa todellinen ongelma

Vanhempien kesäisestä tissuttelusta voi kuitenkin kasvaa todellinen ongelma. Taustalla voi olla jo alttiutta alkoholiongelmaan ja kesäloma mahdollistaa liikäkäytön. Liian tiuha alkoholinkäyttö, mielenterveydelliset ongelmat ja mahdollinen väkivalta näkyvät nimittäin lastensuojelutyössä loma-aikaan.

  • ”Kyllähän se näkyy joka kesä ja varsinkin jos säät ovat lämpimät, että loma-aikaan tykätään ottaa rennosti. Alkoholin kanssa vähän turhankin rennosti”,

sanoo Vantaan lastensuojelun vs. palvelupäällikkö Saana Pukkio, Hs.fi

Todella pysähdyttävää ajatella, mitä kesäloma voi tarkoittaa monille lapsille ja nuorille. Joulu ja juhannus ovat tunnetusti kriisialtista aikaa, jolloin suomalainen juomakulttuuri voi lähteä monella lapasesta. Jopa vanhemmilla, jotka juhlivat keskikesän juhlaa perheenä.

Tarvitseeko lasten läsnäollessa juoda yhtään?

Alkaa väkisinkin ajatella omaa alkoholinkäyttöään ja sitä, että tarvitseeko kesälomalla juoda ollenkaan? Tarvitseeko lasten läsnäollessa juoda yhtään? Lasten läsnäollessa ei kyllä todellakaan tarvitse. Täällä Tanskassa juhlinta tapahtuu myös lasten läsnäollessa, eikä kaikilla aikuisilla pysy kyllä juomien nauttiminen kohtuullisuuksissa.

Jos haluaa käydä terassilla, konsertissa tai juhlia muuten vain, sen voi tehdä erikseen sitten vaikka kaveriporukalla. Varsinkin jos oma alkoholinkäyttö tai sen vaikutus omaan käytökseen huolestuttaa.

Lastensuojelun ruuhkautumiseen liittyy myös lasten psykiatristen palvelujen hiljeneminen kesäksi, mikä on aika uskomattoman hämmentävä asia. Sillä jos lapsi tarvitsee tukea ja apua, kesäloma ei takuulla ole se paras ajankohta, kun kaikki tukipalvelut pistävät lapun luukulle. Päinvastoin, kesälomien rytmittömyys ja arjen puute saattaa aiheuttaa lapsessa yksinäisyyttä ja surua, jota vanhempien mahdollinen tissuttelu ei auta osaltaan taas yhtään.

Miksi kesälomien aikaan ei ajateltaisi erityisesti niitä perheitä, lapsia ja nuoria, jotka ovat avuntarpeessa arkenakin?

Kesäiset lastensuojeluilmoitukset voivat tulla ulkopuolisilta, jotka näkevät huolestuttavan humalaisen aikuisen lasten kanssa. Tai sitten lapset soittavat auttavaan puhelimeen itse. Myös oma ilmoitus voi olla hyvä vaihtoehto ongelmien ilmaantuessa. Lastensuojeluilmoituksella osoitetaan huolta, eikä se ole rangaistus kenellekään, eikä sitä tule käyttää aseena aikuisten välisissä riidoissa. Miksi kesälomien aikaan ei ajateltaisi erityisesti niitä perheitä, lapsia ja nuoria, jotka ovat avuntarpeessa arkenakin?

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä itsekin omasta perheestään, jos kokee sen tarpeelliseksi

  • ”Jos sinulla on vastaava tilanne, pelkäät lapsesi turvallisuuden puolesta tai lapsesi asuu paikassa, jossa hänen oikeutensa eivät toteudu, älä epäröi tehdä lastensuojeluilmoitusta. Se on vain ja ainoastaan olemassa siksi, että sillä halutaan turvata lapsen onnellinen ja turvallinen lapsuus. Monet vanhemmat ovat tehneet perheestään lasun mm. mielenterveytensä heikkenemisen tai esimerkiksi alkoholin käyttönsä takia. Ei ole heikkoutta miettiä tällaista vaihtoehtoa, vaan se osoittaa, että lapsen hyvinvointi on vanhemmalle tärkeää.”

Helka Belt, Kirjailija ja bloggaaja

Jos lapsen hyvinvoinnista on todellinen huoli, asiantuntijat kehottavat soittamaan paikalliseen sosiaalipäivystykseen. Jos numeroa ei löydy, sinne saa yhteyden myös 112-numeron kautta.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä