Kouluaamujen suojelusenkelit – 20 000 vapaaehtoista tanskalaisnuorta pysäyttää liikennettä läpi vuoden

Teksti Terhi-Anneli

Lasten turvattu koulutie

Koulujen alku saapuu jokainen vuosi. Uudet ekaluokkalaiset saatetaan koulutielle ja se on jännittävää, kihelmöivää ja pelottavaa. Jokainen vuosi Suomesta kajahtaa myös uutisia siitä, miten suojateillä tapahtuu onnettomuuksia. Pienet ja kokemattomat koululaiset ovat vaaravyöhykkeellä, vaikka autoilijoita kuinka valmisteltaisiin ja varoteltaisiin lasten ilmestymisestä aamuliikenteeseen.

Lapsen turvallinen koulumatka on aina aikuisten vastuulla, ei lapsen.

Laitoin Instagram stooreihini eräs aamu kuvia siitä, miten tanskalaislasten kouluaamut turvataan. Pistin kuvien joukkoon kyselyn siitä, miten moni on kokenut vastaavaa Suomessa. Kyselyyn vastasi n. 1500 seuraajaa ja tulokset olivat seuraavanlaiset:

Vastauskenttä Ei ole: 95% ja vastauskenttä Kyllä löytyy: 5%.

Kun samaan aikaan luin otsikoita suojatieonnettomuuksista Suomessa, aloin miettiä että miksi ei?

Me pyöräilemme paljon. Tanskassa pyöräillään enimmäkseen liikenteen seassa.

Skolepatrulje eli koulupartio

Muistan kun bonuspoikani aloitti ensimmäisen luokan. Me pyöräilimme hänen kanssaan joka aamu 1,5 kilometrin matkan kouluun ja haimme hänet koulusta. Ensimmäinen vuosi oli koulumatkojen harjoittelua ja liikenteessä liikkumisen opettelua. Ilokseni huomasin kuitenkin koulujen edustalla tapahtuvan jotain, mitä en ollut kokenut ennen: Skolepatrulje.

Jokainen aamu n. puoli tuntia ennen kuin koulun kellot soivat koulujen alkamisen merkiksi, koulujen edustalla olevien teiden suojateille saapui vanhempia koululaisia keltaisissa huomioliiveissään ja liikenteenpysäyttäjän kyltit käsissään. Nuoret odottivat jalankulkevia koululaisia ja osaa heistä kouluun saattavia vanhempiaan suojateiden luo, pysäyttivät liikenteen ja niin kaikki saivat kulkea tien yli turvallisesti.

Toi rauhaa ja luottavaisen olon ajatella, että kun poikamme kokisi olevan valmis lähtemään kouluun omillaan, tien ylittäminen vilkasliikenteisissä aamuissa olisi turvattu. Ja nyt kun minulla on 9-vuotias koululainen ja esikoulun pian aloittava 5- vuotias, lasten kouluun lähettämiseen sisältyvä huoli on helpottanut hieman.

Elokuinen aamu kotikaupungissamme

Katso miltä omien koululaisteni elokuinen aamu näytti. Klikkaa kuvia ja katso videoita liikenteestä ja koulupartioista.

”Ympäri vuoden noin 20 000 12–13-vuotista lasta seisoo kouluteiden varrella auttamaan nuorempia koululaisia ​​turvallisesti koulutien yli.
Oppilaat eivät saa palkkaa ja erottuvat liikenteessä heijastuksen värisillä liiveillä huolimatta siitä oliko myrsky, purevan kylmä sää tai sataako kaatamalla.” Rådet for sikker trafik

Jokaisen koulun koulupartiolla on oma vastaava opettaja ja yhteensä vastuullisia opettajia koko maassa on 452. Opettajien koulutuksesta vastaa liikennevirasto.

Tehtävä on nuorten keskuudessa suosittu ja kunnioitettu. Jokainen nuori haluaa osallistua pienten koululaisten auttamiseen ja apulaisia on jonoksi asti. Opiskelijoita motivoi etenkin vastuu, joka liittyy nuorempien oppilaiden auttamiseen turvallisesti koulutien varrella. He tuntevat itsensä isoiksi, vastuullisiksi ja tehtävä on mukavaa hoitaa ystävien ja muiden koulukavereiden kanssa yhdessä. Bonuspoikani on nyt 15-vuotias ja seisoo keltaisissa liiveissään kouluaamuina turvaamassa tienylitystä pienemmilleen.

Mielestäni tapa on nerokas. Se luo yhteenkuluvaisuutta ja kunnioitusta lasten keskuudessa. Sen sijaan että isojen ja pienten lasten välissä olisi kuilu tai kiusaamista, isommille lapsille on annettu tärkeä rooli ja tehtävä. Se herättää heissä ylpeyden siitä, että heihin luotetaan ja heitä tarvitaan.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä