Pälättävä introvertti? Oletko puhelias mutta väsyt helposti ihmisten seurassa? Testaa oletko introvertti!

Teksti Terhi-Anneli

Sittenkin introvertti?

Oletko joskus liian uupunut vastaamaan puhelimeen? Jos olet ollut lomalla jossa on pitänyt olla aktiivisesti ihmisten kanssa, tarvitsisit uuden loman toipumiseen? Avokonttori on täysin mahdoton tapa työskennellä? Koti on houkuttelevin vapaa-ajanviettopaikka, tai jokin muu rauhallinen ympäristö?  Ladataksesi akkuja tarvitse yksinoloa?

Jos tunnistat nämä piirteet, olet todennäköisesi introvertti.

Ennen kaikkea identiteettin pitäisi olla jotain, jonka me jokainen itse määrittelemme. Ja muiden tulisi kunnioittaa ja arvostaa sitä.

Ekstrovertit ovat maailmamme ihanneihmisiä

Identiteetti on monimutkainen asia ja siihen liittyy paljon asioita. Sukupuoli-identiteetti, ryhmään kuuluminen ja miten hyvin tuntee itsensä. Ennen kaikkea identiteetin pitäisi olla jotain, jonka me jokainen itse määrittelemme. Ja muiden tulisi kunnioittaa ja arvostaa sitä.

”Identiteetti vastaa ensisijaisesti kysymykseen ’kuka minä olen’. Siihen ei tulisi suhtautua pysyvänä ominaisuutena, vaan oman identiteetin kehittyminen olisi hyödyllistä nähdä jatkuvana vuorovaikutuksellisena prosessina. Identiteetin voidaan ajatella muodostuvan sekä henkilökohtaisesta että sosiaalisesta puolesta. Henkilökohtainen identiteetti muodostuu ominaisuuksista, jotka erottavat meidät muista. Tällaisia ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi omat arvot ja kiinnostuksen kohteet.”  Suomen mielenterveys ry

Oivallukset omasta persoonallisuudesta ja piirteiden nimeäminen voi helpottaa omaa elämää.

Oivallukset omasta persoonallisuudesta ja piirteiden nimeäminen voi helpottaa elämää. Vaikka intro-tai ekstroverttiys ei ole koko identiteettimme, niiden tunnistaminen voi olla todella tärkeää.

Jo pienenä nautin yksinolosta, puuhastelusta, kirjoittamisesta ja maalaamisesta. Joskus ystävien kanssa leikkiminen tuntui vain rasittavalta ja omiin maailmoihin sukeltaminen houkutteli aina enemmän. Olen silti kuullut läpi elämäni miten kumppanit tai tutut ovat saattaneet ihmetellä, etteikö minulla ole ystäviä. Olen aina ajatellut että onhan minulla, ne muutama jotka ovat todellisia ystäviä. Onko hyväksyttävämpää ja hienompaa että ystäviä on pilvinpimein? Kuulostaapa uuvuttavalta!

Olen jopa joskus yrittänyt olla sosiaalisempi ja ”hankkia” lisää ystäviä, mutta se on tuntunut väkinäiseltä ja valtavan raskaalta.

Kuulun täällä Tanskassa naistenklubiin, jonka kanssa tapaamme parin kuukauden välein. Vietämme yhden lauantain yhdessä ja tuon tapaamisen jälkeen olen täysin puhki koko seuraavan viikon. Vaikka päivä on nautinnollinen, se vie valtavasti voimia. On helpompaa silti elää tilanteen kanssa kun hyväksyy ja tietää, mistä se johtuu. Pystyy valmistautumaan olemaan sosiaalinen, kestämään päivän läpi ja latautumaan seuraavana päivänä.

Extrovertit ovat siis nykyajan ihanneihmisiä.

Maailmamme on ekstroverttien maailma, sillä n. 70% väestöstä on ulospäinsuuntautuneita, kun intovertti on sisäänpäinsuuntautunut pohdiskelija, joka nauttii omien ajatustensa kanssa olemisesta. Ekstrovertit ovat siis kuin nykyajan ihanneihmisiä. He saavat psyykkistä energiaa kanssakäymisestä ihmisten kanssa ja he tylsistyvät yleensä hyvin nopeasti, jos joutuvat tekemään mitään yksin.

Introvertti toimii jotakuinkin päinvastoin.

”Carl Jungin mukaan introvertti kuluttaa psyykkistä energiaa kanssakäymisessä ihmisten kanssa ja latautuu olemalla yksin mietiskellen. Introvertit yleensä nauttivat aktiviteeteista, joita voi tehdä yksin omassa rauhassa, kuten lukemisesta, kirjoittamisesta, tietokoneista tai luonnossa liikkumisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö introverteilla olisi ystäviä. Heillä on yleensä vain muutamia todella hyviä ystäviä, joiden kanssa voi jakaa ideoita ja keskustella asioista todella syvällisesti. Introvertit menestyvät yleensä hyvin ammateissa, jotka vaativat paljon ajattelutyötä ja pohdiskelua, ja joissa on vähemmän tiimityöskentelyä, esim. tiedemiehinä, taiteilijoina, kirjailijoina ja insinööreinä.” Introvertit.net

Vaikka ekstrovertti on ihailtu ihmistyyppi, mitä väliä? Ei kannata yrittää änkeä itseään lokeroon, johon ei vaan mahdu. Jo pienten lasten kohdalla tämä olisi tärkeä ymmärtää, niin monilla introverteillä varmasti keittää yli päiväkotien ja kouluympäristöjen jatkuva sosiaalisuuden vaatimus. Olemme jo syntymässä introverttejä ja olisi valtava helpotus lapselle saada tilaa ja rauhaa kun mieli tuntuu hajoilevan sosiaalisuuden paineessa.

Vaikka ekstrovertti on ihailtu ihmistyyppi, mitä väliä? Ei kannata yrittää änkeä itseään lokeroon, johon ei vaan mahdu.

Oletko sinäkin puhelias, mutta väsyt sosiaalisissa tilanteissa?

Luulen että äitini näki minun kykyjeni loistavan yksinäisyydessä ja kannusti aina minua omiin puuhiini huomatessaan jaksanut muuta. Kun ymmärsin teini-ikäisenä miksi en jaksanut sosiaalisia ympyröitä, julkisia paikkoja ja väsyin helposti jopa rakkaiden ihmisten seurassa, oli se kaikkineen valtava helpotus.

Sillä olen kuin olenkin introvertti, eikä se ole vähempiarvoista.

Minun ei tarvitsisi enää kokea huonommuutta tai alemmuutta tässä sosiaalisuutta vaativassa maailmassa, vaan saisin olla oma itseni.  Sellainen joka väsyy helposti ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja jolla on suuri tarve yksinäisyyteen ja rauhaan. On ollut helppo tehdä luovaa työtä nyt aikuisena kuten kirjoittaminen ja elokuvaleikkaaminen, joiden suurimpia vaatimuksia on ajattelutyö ja kärsivällisyys. Sopii luonteelleni ja hiljaisuutta kaipaavalle mielelleni täydellisesti.

Ihmisten on joskus vaikea uskoa sitä että olen introvertti, sillä on hirveän puhelias.

Ihmisten on joskus vaikea uskoa sitä että olen introvertti, sillä on hirveän puhelias. Tapaan ihmisiä ja pälätys alkaa sillä minuutilla ja ei ole loppuakseen. Introverttiys kun ei tarkoita sitä, etteikö voisi olla sosiaalinen ja nauttia muiden seurasta.

Introverttinä koen että voimani kuitenkin kuluvat nopeammin kuin muilla ja ne hiipuvat jotenkin juuri siksi, kun on niin täysillä läsnä. Ihmisten tulkitseminen, myötäeläminen ja ymmärtäminen on raskasta. Mutta ei missään nimessä vastenmielistä tai ahdistavaa. Minulla vaan loppuu energia jossakin vaiheessa ja ainoa mikä lataa akut, on yksinolo.

Jos nautit yksin olemisesta, ei siinä ole mitään pahaa, päinvastoin. Luova työ on paljon helpompaa ilman häiriöitä. Tunnistatko monia näitä piirteitä itsessäsi?

Introverttinä koen että voimani kuitenkin kuluvat nopeammin kuin muilla ja ne hiipuvat siihen, kun on niin täysillä läsnä.

Testaa täältä oletko sinäkin introvertti

Kerro minulle tuloksesi!

Kuka minä olen?

Kommentit

8 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei Maisa!

Kiitos ihanasta viestistäsi. 🙂

Kuulostaa todella tutulta. Eli sosiaalisuus ei ole mikään ahdistava asia, mutta en jaksa sitä loputtomasti. Enkä useinkaan kaipaa seuraa, vaan teen asioita mielelläni yksin. Se on jotenkin helpompaakin. On joskus huvittavaa miten lähinnä muut saattavat huolehtia, että kun aina teen yksin asioita. Vaikka perheellisenä se nyt on aika harvinaista herkkua kuitenkin.

Tervetuloa seurailemaan blogiani 🙂

Terhi

Avatar

Olen ambivertti, 50% molempia. Tunnistan kyllä itseni. Viihdyn minulle tärkeiden ihmisten seurassa enkä tunne itseäni väsyneeksi sosiaalisten tilanteiden jälkeen. Opiskelen sosiaalialaa, koulussa on paljon pari/ryhmätöitä ja harkassa joutui olemaan koko ajan ihmisten kanssa. Nautin siitä, ja pidän työskentelystä jonkun kanssa. Riippuu toki päivästä, joskus haluaa vain keskittyä tekemiseen yksinään. En myöskään ole kovin puhelias, suurissa joukoissa olen yleensä vain sivussa kuuntelemassa. En tykkää olla esillä yhtään.

Terhi-Anneli

Tuo on aika sopiva! 😀 Olisi hienoa kun olisi enemmän sitä sosiaalista sietokykyä, mutta onneksi sentään tiedostaa ja tuntee itsensä.

Avatar

Olen pitänyt ekstrovertteja ihanneihmisinä, mutta vasta viimeisen vuoden aikana olen ymmärtänyt,että oikeasti introvertit ovat aivan yhtä mahtavia. Nykyään en vaihtaisi luonnettani mihinkään, olen ylpeä introverttiuudestani, vaikka vuosikaudet haaveilin että olisin erilainen.

Avatar

Kiitos artikkelista, ihan todella hyvä ja omaa oloa helpottava teksti. Olen sosiaalinen, mutta juurikin väsyn helposti ihmisistä ja sosiaalisista tilanteista. Olen ajatellut olevani ekstrovertti, mutta testin tulokseksi tuli 90 prosenttisesti introvertti, joka kuvaa itseasiassa mua todella hyvin.

Avatar

90% introvertti, enkä yllättynyt kyllä ollenkaan. Paras viikonloppu ois sellainen, että oisin yksin kotona, ei tarvitsisi puhua kenenkään kanssa. Vain kirja ja kahvikuppi seurana ❤️
Kuitenkin olen valinnut ammatin, missä olen kokoajan ihmisten kanssa tekemisissä. Päiväkoti. Mutta tunnen, että olen siellä tuomassa todella kaivattua tasapainoa yleensä niin ekstroverttiin työyhteisöön. Lapsetkin ovat erilaisia. On todella tärkeää, että myös introvertti huomioidaan ja heitä ymmärretään. Minulla on aikaa pysähtyä ja nähdä tilanteet eri tavalla, kuin vauhdikkaammilla työkavereillani. Ja puuttua esim. Kiusaamistilanteisiin. Onnea on erilaisuus ❤️

Terhi-Anneli

Hei!

Tämä on niin tärkeä pointti, miten lapset ovat myös erilaisia ja ymmärrystä ja sitä sosiaalistä älykkyyttä tarvitaan. Upeaa että heillä on introvertti siellä apuna. 🙂

Avatar

Virkistävää luettavaa! Osuin sattumalta blogiisi. Tulin nettiin pörräämään ja etsimään, josko löytäisin bloggaajan, jota jaksaisin alkaa seurata (en o ikinä seurannut ketään blogeissa, tubessa, Instaan en edes kuulu) ja säkällä klikkasin tänne ensimmäisenä. Luin esittelys ja nyt tän introverttiysjutun ja hoksasin, että saattaisinpas alkaa ekaa kertaa ikinä seuraamaan blogia.

Oon ite muusikko (sivuammatiltani tosin), soitan bändissä, tykkään esiintyä ja oon tosi puhelias ja sosiaalinen. Kaipaan sellaselle kuitenkin tosi paljon vastapainona vetäytymistä ja hiljaisuutta. Siispä itsellenikin yllätyksenä hoksasin kans tässä taannoin, että taidan ollakin introvertti. Tai kenties tämä 50-50-tyyppinen, mutta selkeästi sosiaalisista tilanteista uupuva. Ja todella pohdiskeleva ja itsereflektoiva, harkitseva ja suunnitelmallinen, lähes olemattoman vähän impulsiivinen. Ennen oli toisin tai niin ainakin kuvittelin, koska kolmekymppiseksi asti luulin olevani ekstrovertti. Pitkään kävin läpi ajatuksiani ja oli tosi helpottavaa hoksata, mistä uupuminen johtuu…

Haa, herätteleviä aiheita. Tästä vois puhua pitkään. Kiitos!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä