”Paskaa vegaaniruokaa ravintoloissa” on vegaanivitsi, joka toivottavasti muuttuu vegaanikokkilinjojen myötä

Teksti

On vielä varsin tavallista että kun selaan ruokalistoja ravintoloissa tai lentokentillä, on vegaanivaihtoehtoja ehkä yksi tai ollenkaan. Joskus annoksia voi yhdistellä, majoneesin ja muut eläinperäiset elementit jättää pois. Mutta on aika kuivakka ja mauton hamppari noin ravintolatasolla jos sen sisällä on pelkkää vihannesta ja kastikkeena ketsuppi. Tai mikä pettymys on saada eteensä joku mauton ja kökköinen vegaaniversio, joka on varsin kämänen verrattuna ruokalistojen muihin annoksiin.

Huonoja vegaanisia ravintola-annoksia.

Ravintoloiden taso voi olla uskomattoman huono vegaanivaihtoehtojen osalta

Koska en halua pettyä kerrasta toiseen panostankin omiin kokkailutaitoihini ja teenkin useimmiten paljon herkullisempaa ruokaa kotona, kuin mitä saan tällä hetkellä ravintoloissa. Sillä vegaaniruoalla on valtava potentiaali olla tajunnanräjäyttävää ja kulinaristinen taivas. Valitettavasti on pakko myöntää, että ravintoloissa en ole koskaan päässyt maistamaan yhtä hyvää ruokaa kuin mitä osaan valmistaa kotona.

Jos se ainoa vaihtoehto on salaatti, haluaisin että se näyttäisi vaikka tältä. Hellesalaattini resepti.

Siksi panostan omiin kokkailutaitoihini ja teen useimmiten paljon herkullisempaa ruokaa kotona, kuin mitä saan ravintoloissa.

Somessa on ryhmä jossa vegaanit jakaa kuvia ja kokemuksiaan paskoista ravintola-annoksistaan. Ryhmä on vitsi tai vähintäänkin vertaistukea ja huonon tilanteen hauskuuttelua. Mutta se perustuu valitettavasti koviin tosiasioihin: ravintoloiden taso voi olla uskomattoman huono vegaanivaihtoehtojen osalta.

Yleinen vegaanivitsi on myös se, että ainahan löytyy ranskalaiset ja salaattia.

Joinakin päivinä huumoria ei löydy niille viattomille ehdotuksille: ”Ei meillä ole vegaaniruokaa, mutta salaatti löytyisi kyllä?”

Erittäin usein ajattelen itsekseni että pitäkää salaattinne. Tulin syömään ravintolaan kunnon ruokaa enkä mitään rehuja.

Vegaanikokkien linja

Hyvää ja laadukasta vegaaniruokaa voi saada todennäköisemmin vain vegaaniravintoloissa. Olen toki kyllä syönyt hyvää ruokaa tavallisessakin ravintolassa ja keskinkertaista tai suorastaan huonoa ruokaa vegaaniravintoloissa, sillä eihän jokaisessa tavallisessakaan ravintolassa voi aina saada taetta sille, että ruoka olisi huipputasoa. Vegaaniravintoloitakin on kuitenkin edelleen valitettavan vähän, joskin tarve vegaaniruoalle ja osaaville ammattilaisille kasvaa jatkuvasti.

Kasvisruoan maine jonain tylsänä, mauttomana ja riittämättömänä johtuu pitkälti ravintoloiden huonosta vegaaniruoan tuntemuksesta. On kertakaikkisen totuttu siihen että eläinosa, eli pihvi tai kala, on annoksen pääosa jonka ympärille rakennetaan kaikki muu. Ei tunneta sitä miten upeita ja ravinteikkaita annoksia rakennetaan ilman kaiken kruunaavaa lihaa. Tai  jos on osattu löytää jokin pihviä markkeeraava osanen, kastikkeet ja muut osiot on hakuteillä.

Koulutuksella ja tietotaidolla saataisiin ravintoloihin osaavia vegaanikokkeja, jotka osaltaan tekisivät vegaaniruon saatavuuden ravintoloissa helpommaksi ja esittelisivät suuremmalle yleisölle vegaaniruoan valtavan kirjon.

Ilokseni huomasin että Virossa on huomattu tarve vegaanikokkien kouluttamiselle. Tallinnassa palvelualojen oppilaitos on tehnyt uudistuksen, jossa oppilaitos löysi vegaaniravintoloitsija Mikk Mägin aikakauslehti Veganin kautta. Ensimmäinen ainoastaan vegaaniruokaa tarjoava ravintola Virossa oli Mikk Mägin itsensä perustama vegaaniravintola V, joka avattiin vuoden 2014 keväällä.

Tänä päivänä Tallinnassa on jo yli kymmenen vegaanista ruokapaikkaa.

Kasvisruoan maine jonain tylsänä, mauttomana ja riittämättömänä johtuu pitkälti ravintoloiden huonosta vegaaniruoan tuntemuksesta

Mägi alkaa vetämään koulussa käytännöntyön tunteja ja auttaa löytämään hyviä kouluttajia. Koko projekti on upea osoitus yhteistyön voimasta ja siitä, miten eri tekijöillä on halu uudistaa ja kehittää alaa.

”Oppilaitos kaavaili ensin kasvisruokakoulutusta, mutta Mägin ehtona oli vegaanius, sillä pelkkä kasvissyönti on hänen mukaansa menneen talven lumia.” Tallinna24.ee

Kyse on kuitenkin eräänlaisesta johdatuksesta vegaaniruokaan. koska kuten Mägi mainitsee, vegaaniruoan ammattilaiseksi tarvitsee pitkän ja perusteellisen koulutuksen.

”Vegaaniuteen liittyy niin paljon eri teemoja, että niistä saisi kokonaisen vegaanikokkikoulun.” Mikk Mägi

Vegaanikokkien kovalla tasolla voitaisiin taata myös se, että sekasyöjätkin pääsevät kokeilemaan herkullista vegaaniruokaa.

Instagram suositus: Anniinas kitchen

Anniinas kitchen on upea instatili, jossa Anniina jakaa herkullisia ja helppoja vegaanireseptejä. Anniina pitää myös kokkauskursseja, jos olet kiinnostunut vegaaniruoasta. Kontaktit ja tiedot löydät Instagram- tilin profiilista. Ihanaa kokkausintoa ja hyvää ruokahalua!

View this post on Instagram

[🇬🇧👇] Nachopelti!❤️ Ite tehtyä super hyvää juustokastiketta, nyhtökauraa, nachoja, tuoresalsaa ja avokaadoa, niin hyvää!😍 Vegaaninen nachojuustokastike on super helppo tehdä ja ainekset voi löytyä jo valmiiks kaapista, tää nachopelti on täydellistä viikonloppu safkaa!😋🥑 Ihanaa Sunnuntaita!😙 Resepti, nachopelti 3-4hlö: Nachoja Paketti nude nyhtökauraa Taco kastike 230g Avokaadoa Korianteria Tuoresalsa: 2 isoa tomaattia 1/2 punasipuli 2 valkosipulinkynttä 1/2 punainen chili Suolaa, pippuria, limen mehua Juustokastike: 2 pientä perunaa 1 keskikokoinen porkkana 50g cashewpähkinöitä 1/2 dl ravintohiivahiutaleita 4 rkl oliiviöljyä 3 rkl vettä 3/4 tl suolaa 1/2 valkosipulijauhetta 1/4 tl valkopippuria 1/2 tl srirachaa 1 tl omenaviinietikkaa – Pilko kaikki salsan ainekset pieneksi, sekoita kulhossa, lisää puolikkaan limen mehu, mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua. Juustokastike: pilko perunat ja porkkana paloiksi ja keitä kiehuvassa vedessä cashewpähkinöiden kanssa 10min, valuta ja laita blenderiin. Lisää blenderiin loput juustokastikkeen ainesosat ja blendaa tasaiseksi. Paista nyhtökauraa hetki pannulla ja lisää tacokastike ja mausta suolalla ja pippurilla. Uuni 225c, laita pellille leivinpaperi ja lisää runsaasti nachoja. Lusikoi nyhtökaura nachojen päälle ja kaada reilu puolet juustokastikkeesta tai enemmän ja kaada loput kulhoon. Paista uunissa 10 min. Ota pois uunista ja lisää päälle tuoresalsaa, avokaadoa, korianteria ja tarjoile. Lopun juustokastikkeen voi lämmittää ja käyttää dippinä tai tarjoilla nachopellin kanssa. – Loaded Nachos!❤️ Vegan nacho cheese sauce, nachos, homemade salsa, avocado and i used finnish pulled oats as a protein!😍 So delicious, comforting and perfect weekend food!😋🥑 You can also use some other vegan protein instead of pulled oats!👌 Happy Sunday!😙 Recipe in comments #loadednachos #nachos #salsa #vegannachos #cilantro #veganbowl #avocadolove #veganrecipes #eatgreen #eatclean #glutenfree #vegan #veganfood #whatveganseat #foodie #plantbased #plantpower #crueltyfree #vegansofinstagram #vegansofig #instafood #vegaani #healthyfood #healthychoices #govegan #bestofvegan @bestofvegan @food_glooby #forksoverknives

A post shared by 𝑨𝒏𝒏𝒊𝒊𝒏𝒂 | 𝒂𝒏𝒏𝒊𝒊𝒏𝒂𝒔𝒌𝒊𝒕𝒄𝒉𝒆𝒏 (@anniinaskitchen) on

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä