Tanskalainen klassikko: pyöryköitä curryssa (Boller i karry)

Tanskalainen klassikko, boller i karry, on arkista ja tuikitavallista koko perheen herkkua. Täällä jokainen tietää mikä tämä ruoka on ja siitä on olemassa erilaisia versioita. Yleensä boller i karry, eli oma höveli suomennokseni ”pyöryköitä curryssa” tehdään jauhelihapyöryköistä tai vastaavasti kylling i karry, on kanasuikaleita samaisessa currykastikkeessa.

Vegaaninen pyöryköitä curryssa.

Aluksi koko konsepti tuntui vähän oudolta, sillä en ole oppinut yhdistämään jauhelihaa tai lihapullia curryyn. Mutta kun maistoin tätä ruokaa ensimmäisiä kertoja, aloin ymmärtää miksi tanskalaiset rakastaa syödä tätä! Pyöryköitä curryssä rakastetaan aina vauvasta vaariin. Tykkään laittaa annokseen myös banaania, kookoshiutaleita, tuoretta korianteria ja mungo chutneytä. Aijai, miten mahtavasti sopii kermaiseen curryyn makeat elementit!

Reseptiä on helppo varioida ja kannustankin aina kokeilemaan mikä maistuu itselle parhaiten. Teen joka ikinen kerta pyöryköitä curryssä hieman eri tavalla, koska se on vaan niin hauskaa. Reseptin luin jostain joskus vuosia sitten, mutta siitä lähtien kun ymmärsin ne tärkeimmät raaka-aineet, olen versioinut omia reseptejäni. On sitä paitsi aika tylsää tehdä aina täysin samanlaista.

Vaikka en enää lue reseptejä tai mittaile mitä ainesosia ruokiini laitan, pistin kuitenkin hieman ylös viime kerralla ohjeita teitä varten! Pääsette tekin kokeilemaan, josko tanskalaisten lemppariruoka tekisi tuloaan myös suomalaiskoteihin. Minun reseptini on luonnollisesti vegaaninen, mutta pyörykät voi tietenkin helposti korvata lihaversioillakin. Tervetuloa kokeilemaan tätä herkkua!

Pyöryköitä curryssä

Valmistusaika: 45 minuuttia

2-4 henkilölle

 

Currykastike:

1 sipuli 2 tl currya 1 omena 2 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vegaanikermaa
1 kasvisliemikuutio
4 dl vettä
Vegaanista voita kuullottamiseen
1 tl garam masalaa
Hyppysellinen kardemummaa
Hypysellinen inkivääriä
Hyppysellinen korianteria

Valmistusohje:

  1. Pilko sipuli hienoksi
  2. Sulata voi, kunnes se on vaaleanruskeaa.
  3. Kuullota pilkottu sipuli pannulla curryn kanssa
  4. Sekoita jauhot kattilaan ja vispaa kunnolla
  5. Kaada vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan. Sekoita samalla vispilällä.
  6. Kuori omena ja leikkaa se kuutioiksi.
  7. Laita omenapallat kattilaan.
  8. Lisää kerma
  9. Mausta ja maistele!


Pyörykät:

Vinkki! Voit ostaa valmiita vegaanisia pyöryköitä, tehdä superhelppoja pyöryköitä vegaanisesta jauhelihasta tai valmistaa vaikka härkispyöryköitä. Käytän joskus myös tofua, soijasuikaleita tai kikherneitä!

Härkispyörykät:

250 g härkäpapuvalmistetta (Härkis)
3 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria

Valmistusohje:

  1. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulitSekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi
  2. Puristele seos pieniksi pyöryköiksi ja paista ne paistinpannulla öljyssä kauniin ruskeiksi

Tarjoiluun:

Basmatiriisi (Laita keitinveteen 1 tl kurkumaa, niin saat kauniin keltaisen värin)

Korianteria

Banaani

Kookoshiutaleita

Mango Chutney

Nauti!

Koristelu ja kattaus on puoliruokaa!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä