Tyttöjen yksinäisyydestä ei puhuta, sillä siihen liittyy liian syvää häpeää

Teksti

Tyttöjen yksinäisyydestä ei juuri puhuta

Tyttöjen yksinäisyydestä ei juuri puhuta

Kun jäin aikoinaan oman ystäväporukan hylkäämäksi, tuskin kukaan ulkopuolinen huomasi minussa mitään muutosta. Vaikka jatkoin ulkoisesti aivan kuten ennenkin, olin sisimmässäni kuitenkin häpeän musertama. Mikään ei voisi satuttaa enemmän kuin ystävien hylkääminen silloin, kun vasta opettelee sosiaalisia suhteita ja kaipaa valtavasti muiden ikäistensä seuraa.

Jäin yksin nuolemaan näppejäni, enkä kertonut sisälläni olevasta surusta kenellekään. Vaatii paljon työtä teeskennellä, että kaikki on hyvin, kun mikään ei ole. Silloin ei voi myöskään päästää ketään lähelleen, koska hauras ulkokuori voisi pian murtua.

Peittelyistäni huolimatta hylkääminen oli koko nuoruuteni satuttavin kokemus ja saatan havahtua omituisiin häpeäntunteisiin yhä aikuisenakin. Innostun helposti ja koen onnea pienistä asioista, mutta samanaikaisesti jokin melankolinen vire saattaa vallata mieleni. Onnen hetkilläkin mieleni syövereistä saattaa palata pelko ja häpeä siitä ajasta, kun sain kuulla että innokkuuteeni oli typerää tai että minuun oli kyllästytty.

Kun muut olivat saaneet minusta tarpeekseen.

Tyttöjen ystävyyssuhteet ovat usein monimutkaisia ja syviä, ja mitä diipimmiksi ne ehtivät, sitä suurempi on ystävyyden menetyksestä syntyvä häpeä.

Luottamus siihen että on hyvä ja että kelpaa, oli mennyt

Luottamus siihen että on hyvä ja että kelpaa, oli mennyt

Minun kohdallani häpeää ei aiheuttanut varsinaisesti mikään konkreettinen tai pinnallinen tapahtuma. Häpeä syntyy hylkäämisestä ja kivulias kokemus voi kasvaa tuon kokemuksen jälkeen suuriin mittasuhteisiin vielä pitkäänkin. Yhdellä traumaattisella hylkäyskokemuksella voi olla pitkät jäljet. Se voi vaikeuttaa tulevaisuudessa ystävyyssuhteisiin heittäytymistä, sillä luottamus toisiin ihmisiin on perustavanlaatuisesti mennyt.

Häpeää ja kipua saattaa kantaa sydämessään kauankin, sillä vaikea tunne on olennaisessa yhteydessä omaan minuuteen. Ja oman itsensä kanssa on pakko elää ja itseään on vaikea pakoilla loputtomiin. Jopa silloin, kun kokee olevansa huono, inhottava, ärsyttävä ja täysin kelvoton.

Tytöillä myös poikkeuksellisen hyvä tai kaunis tyttö voidaan jättää herkemmin joukon ulkopuolelle

Tytöillä myös poikkeuksellisen hyvä tai kaunis tyttö voidaan jättää herkemmin joukon ulkopuolelle

”Siinä missä menestyvät poikkeusyksilöt saavat poikien joukossa osakseen ihailua, tytöt saattavat herkemmin syrjiä erityisen menestynyttä tyttöä.” Kertoo yksinäisyyttä tutkinut apulaisprofessori Niina Junttila.

”Tytöt ovat usein poikia taitavampia manipuloimaan toisia sosiaalisesti. Tyypillisesti joku jätetään tarkoituksella ryhmän ulkopuolelle. Tämä näkyy Junttilan mukaan jo 5–6-vuotiaiden tyttöjen päiväkotiryhmässä: sen ikäiset tytöt osaavat jo jättää jonkun nimen mainitsematta.”

Tutkija Junttila mainitsee myös empatiakuilun, joka liittyy sosiaalisen median mahdollistamaan vihapuheeseen ja siihen, miten nuorten tyttöjen paineet ovat nousseet. Pitää olla kaunis, suosittu, hyväksytty ja poikien suosiossa. On vaikea tuntea empatiaa muita kohtaan, kun sosiaalinen media luo etäisyyttä ja mahdollistaa ankarankin kritiikin.

Seuraan instagramin kautta monia bonustyttöni ystäviä ja he postailevat paljon kuvia bileistä tai kun he ovat porukalla rannalla. Tytöt muokkaavat omia kuviaan niin rajusti ollakseen täydellisen näköisiä edes sosiaalisessa mediassa, etten useinkaan tunnista heitä. Joskus skrollailen kuvia menemään ja hämmennyn nimen kohdalla. Eihän tuolla tytöllä ole noin valtavat silmät? Vasta eilen näimme ja hänellä ei ole tuommoinen suu?

Tyttöjen ja nuorten naisten ahdistus on kasvanut

Tyttöjen ja nuorten naisten ahdistus on kasvanut

Eikä ole vaikea nähdä, miksi. Kaikki haluavat olla kuin muut, vaikka harva sitä on. Sosiaalinen media luo harhakuvaa todellisuudesta, sillä jo niin monet osaavat kuvanmuokkausta ja suoranainen valehtelu on yleistä. Tytöt voivat viestiä olevansa bileissä, vaikka istuisivat oikeasti kotona yksinäisinä.

Tyttöjen on vaikea saada uusia ystäviä tai löytää piirejä, joihin vielä mahtuisi mukaan. Joskus voi tuntua helpommalta ihan vain antaa olla ja jäädä yksinäisyyteen. Se voi kuitenkin aiheuttaa lisää masennusta, mielenterveydellisiä ongelmia ja syrjäytyneisyyttä.

Yksinäisyyteen liittyy häpeä, jonka haluaa peittää keinoilla millä hyvänsä. Ei nuori tyttö halua olla säälin kohde, vaan viestittää olevansa iloinen ja hyvää seuraa kenelle tahansa.

Meidän aikuisten naisten on tärkeä kertoa yksinäisyydestä ja häpeän tunteista avoimesti

Meidän aikuisten naisten on tärkeä kertoa yksinäisyydestä ja häpeän tunteista avoimesti

Luulen että aika monet nuoret tytöt tänäänkin kokevat yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunteita. Haavoistaan voi kuitenkin parantua ja ystävyyden voi löytää uudestaan. Miten me voisimme auttaa tyttöjä löytämään toisensa, rehellisessä ja turvallisessa ystävyydessä? Miten tytöt saisivat äänensä paremmin kuuluviin?

Mielestäni meidän aikuisten naisten on todella tärkeää puhua niistä häpeän tunteista, joita hylkääminen voi aiheuttaa. Ehkä voimme siten auttaa nykyajan nuoria tyttöjä olemaan avoimempia ja kokemaan myötätuntoa toisiaan kohtaan. Että vaikka ei ole täydellinen, niin he kelpaavat. Että he kohtaisivat toinen toisensa ja antaisivat tilaa, kaikille.

Ehkä nuoret voisivat oppia miten voimaannuttavaa todellinen ystävyys voi olla, pinnallisen täydellisyyden tavoittelun sijaan. Täydellinen on sitä paitsi joku ihmeellinen utopia ja muutenkin aivan äärettömän tylsää.

Koen että minulla on tänään niitä todellisia ystäviä, joiden edessä voin olla täysin rikkinäinen tai innostunut oma itseni. Tai surullinen, tai yksinäinen. Joinakin päivinä tunnen olevani epänonnistunut ja huono, mutta uskallan kertoa siitä ystävilleni. Sillä nykyään tiedän olevani hyväksytty ihan tämmöisenään, ilman että minun pitää hävetä mitään itsessäni. Se on eheyttävää, ja juuri sellaista kuin ystävyyden pitäisi ollakin.

Oletko kokenut yksinäisyyttä? Millaista tyttöjen välinen ystävyys sinun mielestäsi on?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä