Vegaanimättöä kiitos – kebabia ja bataattiranuja

Teksti Terhi-Anneli

Jyllannin suomineidon keittiössä: veneperunoita, bataattiranuja, kukkakaaliwingsejä ja kebabia

Joskus tekee mieli oikein kunnon mättöä.Kebabbia, majoneesia ja pippurisia ranuja kiitos! Kyllä vegaanitkin haluavat mässäillä, eikä aina syödä jotain linssikeittoja paahdetuilla kikherneillä. Ja yrttejä päälle. No hohhoijaa. Vegaaninen ruokavaliohan ei tarkoita automaattisesti sitä, että se olisi ultimaattisen terveellistä, saati että se olisi mautonta ja tylsää.

Vaikka suurin osa omasta arkiruoasta on vihanneksia ja hedelmiä, onko vönerin voittanutta? Jyllannissa vegaanista ruokaa ei vielä snägäreiltä välttämättä saa, joten olen opetellut tekemään kaikki mahdolliset ruokalajit itse.

Aloitin pesemällä ja pilkkomalla perunat ja bataatit.
Aloitin pesemällä ja pilkkomalla perunat ja bataatit.
Jotta veneperunoista tulee ihanan rapeita, en koskaan kuori niitä.
Jotta veneperunoista tulee ihanan rapeita, en koskaan kuori niitä.
Bataatit kuorin, sillä niiden kuori on paksumpaa ja paistaessa niistä tulee sitkeitä ja ärsyttäviä syödä.
Bataatit kuorin, sillä niiden kuori on paksumpaa ja paistaessa niistä tulee sitkeitä ja ärsyttäviä syödä.
Bataattiranut on hyvä pilkkoa tarpeeksi kapeiksi, jotta niihin saa rapeutta paistaessa.
Bataattiranut on hyvä pilkkoa tarpeeksi kapeiksi, jotta niihin saa rapeutta paistaessa.
Seuraavaksi kaadoin muutaman desin öljyä kulhoon, johon tekisin marinadin perunoille ja ranuille
Seuraavaksi kaadoin muutaman desin öljyä kulhoon, johon tekisin marinadin perunoille ja ranuille
Marinadiin: kurkumaa, cayannepippuria, mustapippuria, korianteria, paprikaa, inkivääriä, suolaa ja valkosipulia
Marinadiin: kurkumaa, cayannepippuria, mustapippuria, korianteria, paprikaa, inkivääriä, suolaa ja valkosipulia
Kurkuma antaa currylle sen kauniin keltaisen värin. Kurkuma on myös tunnetusti terveellinen mausta sisältäen antioksidantteja.
Kurkuma antaa currylle sen kauniin keltaisen värin. Kurkuma on myös tunnetusti terveellinen mausta sisältäen antioksidantteja.
Pyöräytin perunalohkot marinadissa.
Pyöräytin perunalohkot marinadissa.
Vaihtoehtoisesti perunat voi pyöräyttää pelkässä öljyssä, sekoittaa mausteseoksen ja sirotella perunoiden päälle levyllä.
Vaihtoehtoisesti perunat voi pyöräyttää pelkässä öljyssä, sekoittaa mausteseoksen ja sirotella perunoiden päälle levyllä.
Lisäsin mausteseosta myös perunoiden päälle, sillä pidän todella mausteisesta ruosta.
Lisäsin mausteseosta myös perunoiden päälle, sillä pidän todella mausteisesta ruosta.
45 minuuttia 200 asteessa.
45 minuuttia 200 asteessa.
Seuraavaksi kukkakaaliwingsien kimppuun
Seuraavaksi kukkakaaliwingsien kimppuun
Pilkoin kukkakaalen paloiksi
Pilkoin kukkakaalen paloiksi

 

Seuraavaksi sekoitin wingsien kastikkeen ainekset ja sekoitin tasaiseksi
Seuraavaksi sekoitin wingsien kastikkeen ainekset ja sekoitin tasaiseksi

Kukkakaaliwingsien kastike

0,5 dl kasvisjuomaa (manteli, riisi, soija tai kaura käy )

0,5 dl vettä

2 dl jauhoja

2 tl valkosipulijauhetta

1 tl kuminaa

1 tl paprikaa

1 tl suolaa

1 tl jauhettua pippuria

3 rl grillikastiketta

1 tl pestokastiketta

Pyörittelin kukkakaalet hyvin marinadissa ja asettelin voideltuun vuokaan. Paistoin uunissa 30 minuuttia.
Pyörittelin kukkakaalet hyvin marinadissa ja asettelin voideltuun vuokaan. Paistoin uunissa 30 minuuttia.
Vönerin vuoro. Iso palan gluteenijauhoista tehtyä seitania. Myös savustettu tofu/kiinteä tofu tai soijapalat käy.
Vönerin vuoro. Iso palan gluteenijauhoista tehtyä seitania. Myös savustettu tofu/kiinteä tofu tai soijapalat käy.
Tein ohuita siivuja, jotka paistoin pannulla grillimausteen kera.
Tein ohuita siivuja, jotka paistoin pannulla grillimausteen kera.
Vönerin paistamisessa meni 5 minuuttia.
Vönerin paistamisessa meni 5 minuuttia.
Kukkakaaliwingsit on valmiita. Hyvännäköisiä! Jos haluaa vielä lisää rapeutta wingseihin, niin voi antaa olla kauemminkin uunissa.
Kukkakaaliwingsit on valmiita. Hyvännäköisiä! Jos haluaa vielä lisää rapeutta wingseihin, niin voi antaa olla kauemminkin uunissa.
Veneperunoiden kannattaa antaa olla uunissa tarpeeksi pitkään, jotta niistä tulee varmasti rapeita.
Veneperunoiden kannattaa antaa olla uunissa tarpeeksi pitkään, jotta niistä tulee varmasti rapeita.
Dipeiksi ketsuppia, jogurttia ja kurkkumajoneesia
Dipeiksi ketsuppia, jogurttia ja kurkkumajoneesia
Nämä mätöt kelpaa lapsillekin
Nämä mätöt kelpaa lapsillekin
Wingsejä dipataan käsin. Dipeiksi kelpaa hyvin myös tulisemmat kastikkeet.
Wingsejä dipataan käsin. Dipeiksi kelpaa hyvin myös tulisemmat kastikkeet.
Oma ateriani. Oujee.
Oma ateriani. Oujee.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä