Vegaaninen lasagne – ilman lihankorvikkeita

Minulta kysellään tosi usein reseptejä. Sellaista koko perheen arkista perusruokaa, mutta vegaanisena versiona. Reseptien tekeminen on kuitenkin varsin työlästä, enkä ehdi tekemään niitä useinkaan ohjeeksi asti. Kokkailen mututuntumalla, maistellen ja maustaen. Kun ruoka on sitten valmis, ei ole aavistustakaan maustemääristä, joita tuli käytettyä. Instagram stooreissa kuitenkin usein näytän kun kokkailen. Ohjeet on yleensä sitten ”sinne päin” tyyppistä, eikä niitä kehtaa blogipostaukseksi asti jakaa.

Lasagne on kuitenkin niin jotain perusihanaa ruokaa, että päätin jakaa yhden tavan tehdä vegaaninen lasange. En käytä omissa ruoissani paljoakaan lihankorvikkeita, joten halusin tehdä ohjeet omasta lasagnesta, jossa käytetään muita proteiinilähteitä.

Olen käyttänyt proteiininlähteinä mm. papuja, linssejä, parsakaalta, pinaattia ja hamppurouhetta.

Linssit, pavut, parsakaali ja pinaatti tuo jokainen oman elementtinsä: linssit on pehmeitä, parsakaalissa on enemmän suutuntumaa ja pureskeltavaa. Pavut todellakin täyttää vatsaa ja pinaatti on raikasta. Tuoreita tomaatteja kannattaa laittaa vaikka kokonaan tomaattimurskien sijaan, jos haluaa oikein gourmeeta.

Varoitus. Tämä ei ole sitten mikään kevyt dieettilasagne! Tämä on tuhti, täyteläisen ihana, eikä tässä reseptissä ei säästellä mausteita eikä vegejuustoa. Mutta helppo tämä on ja siitä on helppo muokata mieleisensä jättämällä jokin elementti pois tai lisäämällä vaikka enemmän tomaatteja.Hamppurouhe ei myöskään ole mitenkään välttämätön. Käytän sitä itse paljon ruoanlaitossa ja se sopii lasagneenkin hyvin ravintolähteeksi.

Tein itse lasagnen kahteen syvempään vuokaan. Yksi isompi vuoka sopii myös oikein hyvin. Annos riittää hyvin kahdeksalle ihmiselle, joista puolet on teinejä ja miehiä, jotka syö paljon!

VEGAANINEN LASAGNE

Tarvitset

n. 13 lasagnelevyä

Vuoan tai kaksi

Öljyä paistamiseen

Perusmausteita

Tomaattikastike

2 isoa sipulia

1 parsakaali

1 tlk vihreitä linssejä (400 g)

1 tl papuja (400 g)

1 pussi vegaanijuustoa (tai voit itse raastaa)

4 valkosipulinkynttä

1 tlk  kookosmaito

4 tomaattia

2  tlk tomaattimurskaa (400 g )

500 g pinaattia (Tuoretta tai pakaste)

2 dl kasvislientä

½ rkl paprikajauhetta

1  tl suolaa

1 tl mustapippuria

1/2 rl valkopippuria

1/2 tl cayennepippuria

Ripaus kuminaa

Ripaus korianteria

Ripaus muskottipähkinää

Pinaatista saa K-vitamiinia ja foolihappoa, kaliumia, magnesiumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6-vitamiineja. Parsakaali on oma lempparikasvis! Parsakaali sisältää rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, ravintokuitua, proteiinia ja K-vitamiinia.

Linssit pursuaa proteiineja! Linssit sisältää myös runsaasti rautaa ja muita kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja.

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin tomaattikastike. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota oliiviöljyssä isossa kattilassa.
  2. Pilko parskakaali pieniksi paloiksi. Muista pilkkoa tarpeeksi litteiksi, ettei isot ja pyöreät palat keikuttele lasagnelevyjä. Lisää kattilaan.
  3. Pilko tomaatit ja lisää kattilaan.
  4. Lisää kattilaan pavut ja linssit.
  5. Lisää tomaatimurskat ja kookosmaito
  6. Lisää kasvisliemi ja kiehauta
  7. Mausta
  8. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  9. Aloita lasagnevuoan tekeminen.  Pohjalle tomaattikastike, levyjä ja ripottele kerrosten väliin tasainen kerros vegejuustoa. Ripottele myös pippuria, jos haluat lasagnesta mausteista. Tee niin monta kerrosta, kunnes vuoka on kukkuroillaan. Päällimmäinen kerros on tomaattikastike ja päälle vegejuustoa.
  10. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia, kunnes juusto on hieman sulanut.
  11. Lasagnen kannattaa antaa jäähtyä, niin levyt pysyy paremmin kasassa.

Vinkki! Jos teet kahteen eri vuokaan, voi toisen maustaa voimakkaammin. Jopa chili sopii hienosti! Toinen vuoka voi olla lapsille sopivampi ja miedompi.

Hamppurouheen löysin vasta vegaaniuden myötä. Hamppua voi saada myös jauhona, jolloin sitä ei huomaa ruoan seasta edes pienet nirsoilijat. Hamppu on todellista superruokaa! Lisään hamppurouheitta puuroon, smoothieisiin, keittoihin, leivänpäälle ja vaikka lasagneen. Ravintotiheytensä ansiosta  hampunsiemenet sisältävät kaikki kahdeksan kehollemme välttämätöntä aminohappoa, sekä 12 muuta aminohappoa. Hampusiemen sisältää omega-3 ja omega-6 rasvahapot ihmiselle täydellisessä suhteessa (1:3). Se on myös yksi harvoista siemenistä jossa on lehtivihreää sekä arvokkaita gammalinoleenihappoa (GLA) 4% ja stearidonihappoa (SDA) 2%. Siemen sisältää myös kolme kertaa enemmän E-vitamiinia kuin pellavansiemen. Lähde: https://www.ruohonjuuri.fi/kotimainen-hamppurouhe-350-g-hampfa-6430051640407

Valmis tomaattikastike.

Lasagnelevyjä, tomaattikastiketta kerroksittain ja joka kerrokseen myös vegejuustoa. Vegaanisia juustoja löydät täältä: http://www.vegaanituotteet.net/kasvimaitotuotteet/juustot/

Oma lemppari vegejuusto täällä Tanskassa on Spir-merkki, joka on Netto-ketjun oma vegaanibrändi. Spir tuottaa kasvisjuomia, juustoja, levitteitä, leivänpäällisiä, pizzoja ja jädeä. Tuotteet on paljon halvempia, kuin monet muut vegaanimerkit. Mm. Naturlin vegemaito maksaa yleensä 19 kruunua. Spir kasvisjuomat on n. 12 kruunua.

Lasagnelevyjäkin löytyy vegaanisina.

Valmis!

Hieman kieli keskellä suuta tehdyt stoorit löytyy IG:n puolelta:

View this post on Instagram

Vegaaninen lasagne – ilman lihankorvikkeita✴️ Multa kysellään paljon reseptejä ja nyt sain tehtyä omasta lempparilasagnesta ohjeet🙌 Ja resepti ilman lihankorvikkeita – tai sitä iänikuista soijarouhetta🤦 Lisää kuvia, tietoa kasviksista ja ohjeet löytyy blogista – linkki profiilissa 👉 @jyllanninsuomineito Tomaattikastike: 2 isoa sipulia 1 parsakaali 1 tlk vihreitä linssejä (400 g) 1 tl papuja (400 g) 1 pussi vegaanijuustoa (tai voit itse raastaa) 4 valkosipulinkynttä 1 tlk  kookosmaito 4 tomaattia 2  tlk tomaattimurskaa (400 g ) 2 dl kasvislientä ½ rkl paprikajauhetta 1  tl suolaa 1 tl mustapippuria 1/2 rl valkopippuria 1/2 tl cayennepippuria Ripaus kuminaa Ripaus korianteria Ripaus muskottipähkinää 📸@jyllanninsuomineito #veganlasagne #vegaaniruokaa #veganrecipes #veggie #vegan #veganfoodie #veganfood #vegetarian #lasagne #veganskmad #veganerlasagne #vegansofig #veganfoodlovers #veganismo #veganrecipe #vegaaniperhe

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

3 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei,

voi apua. Onko pinaatti unohtunut! Kuvissa on. Lisään, anteeksi virhe. Laitan tuoreena, mutta pakastettu käy myös oikein hyvin!

Terhi

Avatar

Kiitos, näyttää tosi herkulliselta. Kokeilen innolla 🤗

Keväiset terveiset sinne Tanskaan 🌻

Avatar

Moikka, tuossa puhutaan yleisesti pinaatista, mutta reseptistä sitä ei löydy? Laitatko sitä tuoreena (?) tomaattikastikeen joukkoon vai koristeeksi valmiin ruuan päälle?

Vastaa käyttäjälle Johanna Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä